Агиа (Айя) Напа, Кипър

Agia Napa CyprusАгиа Напа е малък град с население от около 3000 души. Намира се в югоизточната част на Кипър. Мястото е известно с едни от най-красивите плажове по Средиземноморието и света, което го прави световна туристическа дестинация. Пясъкът е бял, а водите са кристално чисти. Най-красив и популярен е Ниси бийч. Този плаж е разположен в малък и живописен залив в западната част на Агиа Напа.

Това място с основание може да бъде наречено „Кипърската Ривиера“, тъй като тук освен прекрасните плажове и екзотична субтропична природа ще откриете също голямо разнообразие от кафета, ресторанти и хотели. Изобщо, тук всичко предразполага развитието на една модерна и конкурентна на световните пазари туристическа индустрия.

Климат на Агиа Напа. Агиа Напа има много горещ субтропичен климат. Мястото се намира в една от най-слънчевите и топли точки на Кипър и по Средиземноморието. Лятото е дълго, сухо и горещо, пролет и есен практически няма, а меката и влажна зима е толкова кратка, че отминава като един миг. Места като Агиа Напа разнасят славата на Средиземноморието по целия свят като едно от местата с най-хубав климат. В Агиа Напа летният туристически сезон е сред най-дългите в света. Островът се радва на слънчево и топло време от началото на март до края на ноември, тоест 9 месеца в които времето е идеално за плаж. Всъщност истината е, че дори и през декември има някои дни, които са идеални за плаж, макар че ако пътувате в Агиа Напа през тази част от годината не бива да очаквате толкова хубаво време, колкото през месеците от март до ноември. Естествено, през март водата е все още хладна, така че е подходящо по-скоро за слънчеви бани, а във водата влизат само по-издръжливите на студ. И все пак дори и през януари водите не стават по-студени от 10°C, така че не е необходимо много време за да се затоплят отново. Традиционно Андалусия се приема като най-топлото място в Европа, макар че остров Кипър по никакъв начин не отстъпва в това отношение, а понякога дори превъзхожда. Със средни дневни температури от около 15-16°C през януари, стойностите са същите както и в Андалусия. Разликите са тези, че в Агиа Напа морската вода през зимата е по-топла и по тази причина падат повече валежи. За летата няма какво да говорим. Температурите в Агиа Напа от началото на май до края на септември са над 30°C, като през юли и август достигат 37 – 38°C. Иначе средните дневни температури са по-малко от 20 единствено през месеците декември, януари и февруари.

Подводният свят на Агиа Напа. Малко хора знаят, че на остров Кипър има коралови рифове. Тук виреят видове дълбоководни корали, които се срещат и в други средиземноморски страни, например в Италия. Те се отличават от тези видове корали, които са разпространени на Карибите или в южният Пасифик. В действителност в Средиземно море не виреят тропическите видове корали, които са така типични за други части на света, но сметка на това тук има други видове, които са по-малко познати, но не по-малко интересни. За разлика от тропическите, тези не са толкова зависими от интензивното слънчево греене, защото се развиват на по-голяма дълбочина. Това в комбинация с топлите води на източното Средиземноморие прави островът идеално място за развитието на тези капризни организми. Кораловите рифове в близост до Агиа Напа са място, на което подводния живот процъфтява. Ако пътувате до Агиа Напа не пропускайте да се гмурнете сред кристално чистите води и да се насладите на изключително богатия подводен свят на острова.

Какви туристи посещават Агиа Напа? Агиа Напа се посещава от туристи от всички краища на света, но мястото се радва на особена почит от страна на британските туристи. Причините са много, като една от основните е, че тук английският е едва ли не втори майчин език на местните жители. Освен на британските туристи, Агиа Напа е любима и на руснаците. Какво по-приятно от това да се излегнеш на финия пясък, да се наслаждаваш на топлите слънчеви лъчи и да се къпеш в Средиземно море, когато Русия е скована от зимен студ?

Любопитно за Агиа Напа. Името на курортния град означава „свещенната долина”. Днес мястото е свещенно за любителите на туризма, забавлението и безспирните купони. Приема се като една от световните столици на партитата и летните забавления. Наблюдавайки всичко това е учудващо, че само до преди няколко десетилетия Агия Напа не била нищо друго, освен малко рибарско селце. Днес на много от посетителите им харесва толкова много, че се установяват на острова за постоянно.

Недвижима собственост в Агиа Напа. Атмосферата на този град е неописуема. По тази причина много от хората, които вече са идвали тук се интересуват от закупуване на имоти в областта. Кой не би мечтал за една луксозна вила с плувен басейн, градина с палми и други вечнозелени дръвчета? И всичко това съчетано с неповторим средиземноморски стил и леко ориенталско излъчване.

Възможности за забавление в Агиа Напа. Тук основната атракция са многобройните ресторанти, кафенета и клубове, в които купонът никога не спира. Не бива да пропускате също и Waterpark Waterworld. Това е аквапарк, който се намира в западните покрайнини на Агиа Напа. Водата наистина е добро решение за забавление на открито в надминаващата 40 градуса жега по обяд. Като бившо рибарско селище Агиа Напа не е толкова известна с архитектурното си богатство, колкото е например Пафос. И все пак, както е на всяко друго място по бреговете на Средиземноморието, тук също има какво да се види. Най-голямата архитектурна забележителност в местността е Манастирът на Агиа Напа. Под горещите и ярки слънчеви лъчи манастирът сякаш сияе в много нежни бежови нюанси.

Какви дрехи да си носим за пътуване в Агиа Напа? През месеците декември, януари и февруари времето е пролетно. Често се променя и варира от хладно до топло. Обикновено през този сезон е по-дъждовно. За този това време от годината е най-добре да си подготвите пролетни дрехи – нито прекалено топли, нито твърде тънки. Дебело зимно яке най-вероятно няма да ви трябва, освен ако не сте запланували да отскочите до Тродоските планини, които са не само студени, но и снежни. През март и април дните са много топли, понякога дори горещи, така че летните дрехи са адекватни за сезона. За през ноща може да си носите някоя по-лека връхна дреха (анорак или дънково яке). От май до края на октомври няма опасност да ви стане хладно дори и през ноща. За тези месеци важи правилото „колкото по-лека дреха, толкова по-добре”. През ноември дните са все още много топли, понякога дори горещи. Нощите започват да захлаждат и една лека връхна дреха няма да ви е излишна ако си падате по нощния живот.