Област Лимасол, Кипър

Област Лимасол е една от шестте области, които формират остров Кипър. Заема най-южните части от острова и граничи с областите Пафос, Ларнака, Никозия и британския военен анклав Акротири. По приблизителни данни от 2011 година населението на областта е около 235,036 души. Гравният градски център в областта е Лимасол, който е също така втори по големина град на острова след Никозия и главен бизнес център в Кипър.

древен амфитеатърОбластта обхваща крайбрежните хълмисто равнинни части на острова, както и значителна част от известните Тродоски планини. В ниските части вирее типична средиземноморска растителност, основно сухолюбиви треви и маквиси, а в по-високите места оскъдната субтропична растителност отстъпва пред гъсти иглолистни гори. Макар че плажовете край Лимасол отстъпват в известна степен на тези в областите Пафос и Фамагуста, бреговата линия е осеяна с наистина прекрасни райски красиви места. Някои от плажовете са покрити с дребни овални камъчета и предлагат типично средиземноморско усещане, а други са покрити с фин пясък чийто цвят варира от златисто до тъмно кафяво.

замъкът колосиОбласт Лимасол е изпъстрена с антични паметници на културата и многобройни забележителности от византийско време. В околността се намират множество антични амфитеатри и останки от древни замъци и крепостни стени. Планините са място, където ще откриете спокойни и тихи планински селца със съхранена култура, както и прекрасни параклиси и църквички. Перлата на областта е разбира се град Лимасол, който се счита за най-модерен на острова.