Лимасол, Кипър

С население от над 160 000 души, Лимасол е вторият по големина град в Кипър и е най-важният икономически център в островната страна. Оживеният средиземноморски град е разположен на обширния залив Акротири на южното крайбрежие. Той е известен с голямото си пристанище, което започва да се развива динамично след турската инвазия на острова през лятото на 1974 година. До тогава ролята на водещо пристанище играел крайбрежният град Фамагуста, който с течение на обстоятелствата останал на територията на Севернокипърската турската република.

limmasol large cityЛимасол е важен туристически център. Градът се отличава от останалите градове на острова със зелените си пространства. В центъра се намира общинската градина, където ще откриете градския зоопарк, както и голям амфитеатър за представления на открито. Лимасол се слави също и с красивия си крайбрежен парк Акти Олимпион, който предлага приятна сянка под короните на вечнозелените евкалиптови дървета. Между парка и топлите води на Средиземно море се простира няколко километрова плажна ивица от пясък с тъмни пепелни нюанси. Тук през по-топли години жадните за слънце туристи се излежават от март до декември.

Крайбрежието на Лимасол е привлекателна атракционна зона, известна с многобройните си рибни ресторанти, кафенета и лъскави хотели. Крайбрежната алея с прекрасните си палми и други красиво оформени дървета и храсти е любимо място за пешеходци и колоездачи. Ценителите на архитектурата ще изпитат удоволствие от една приятна следобедна разходка в стария град на Лимасол. Тук ще откриете преобладаващо двуетажни стари сгради, чиито първи етажи са заети от симпатични кафенета, малки магазинчета и занаятчийски ателиета.

Земите на Лимасол за заселени от най-дълбока древност. Доказателства сочат, че тази част от Кипър е имала постоянно население още през 10-9 хилядолетие преди новата ера. Днес тук ще откриете множество старинни забележителности, които изпъкват на фона на този иначе модерен и космополитен град. Сред най-забележителните места са руините от древното селище Аматус, средновековния дворец на Лимасол, археологическия музей, цитаделата Колоси, музея на народните занаяти, както и останките от древното селище Курион.

limassol cyprusМакар изложени на продължителна суша и високи летни температури, околностите на Лимасол за заети от плодородни земи, където се отглеждат маслини, лозя и цитрусови култури. Това е най-известният винарски район на острова, а произведеното вино е сред най-харесваните в света. На запад от града се простира Западната суверенна зона Акротири, която е Британска отвъдморска територия. Не далеч от Лимасол, на приблизително 2,5 км извън града, се намира язовирът Йермасоя, чието ниво драстично спада през знойните летни месеци.

Защитен от високите Тродоски планини на север, Лимасол е най-топлият град в Кипър. Той има много горещ субтропичен климат със силно тропическо влияние. Средната дневна температура е около 18°C през януари и около 33-34°C през юли и август. Горещите лета започват по-рано от което и да е друго място в Европа, а летните температури понякога се задържат чак до декември! Морската вода никога не изстива твърде много. Дори и в разгара на зимата през февруари температурата на Средиземно море се задържа около 17-18°C, а през август и септември се затопля до около 27 – 30°C. Времето в Лимасол е сухо през почти цялата година с кратък дъждовен период през зимните месеци от ноември до февруари.