Никозия, Кипър

Никозия е столицата на остров Кипър и през 2011 година има население от около 310 355 души. Това е най-големият град на средиземноморската страна и третият най-голям град с официален език гръцки след Атина и Солун в света. Макар и голям и бързо развиващ се икономически, финансов и политически център с много модерни нови сгради в централната част, атмосферата в Никозия е някак старинна и носи усещане за типичен средиземноморски град. Повечето улици извън големите булеварди са сравнително тесни и криволичещи, а сградите като цяло са в по-голямата си част са ниски и в светли нюанси като бяло, бежово и сиво.

nicosia cyprusЗа разлика от повечето големи градове в Кипър, Никозия е доста отдалечена от морския бряг. Тя се намира във вътрешността на острова и е заключена между Тродоските планини на юг и Киренийските планини на север. Градът е разположен на между 100 и 250 метра надморска височина, а централната част е на около 160 метра. Околностите на столицата имат предимно заравнен релеф и са заети от плодородни обработваеми земи. Растителността е оскъдна и е представена предимно от средиземноморски треви и храсти, а най-близките горски масиви се намират в Тродоските и Киренийските планини.

Никозия представлява политическото сърце на Кипър и е мястото, където най-ясно се виждат вътрешните проблеми на тази иначе гостоприемна и слънчева страна. След падането на Берлинската стена в Германия през 1989 година, Никозия остава единствената столица на планетата, разделена на две отделни части. По-голямата южна част попада в рамките на Република Кипър и има население от около 240 000 души. Северната турско говоряща част от града попада в границите на Севернокипърската турска република и е значително по-малка по население.

nicosia old townНикозия е важен финансов и банков център с международно значение. Това поставя столицата на Кипър сред градовете с най-висок жизнен стандарт в света. Освен това Никозия е важен образователен център, където се намират повечето от висшите учебни заведения в страната. Столицата на Кипър е важна шопинг дестинация с множество магазини, бутици и търговски центрове.

Климат на Никозия. Никозия има горещ и слънчев субтропичен средиземноморски климат. Тук зимите са малко по-хладни в сравнение с крайбрежните райони със средна дневна температура до около 15-16°C през януари и февруари. От друга страна без приятния морски бриз летата са малко по-горещи в сравнение с крайбрежието. През юли и август средните дневни температури достигат около 36 – 37°C на сянка. Времето в Никозия е доста сухо през цялата година, а небето е почти винаги ясно, синьо и безоблачно. Умерени количества валежи падат основно от ноември до февруари, но дъждовните облаци обикновено се изваляват над околните планини.

Какво да не пропускаме? Насладете се на старата част от града. Тя е оградена с масивна крепостна стена с три главни изхода. Един от тях води към западното крайбрежие и град Пафос, втори изход води на север към Кирения и цялото северно крайбрежие и още един, трети, води към пристанищните градове на изток и на юг, особено към Фамагуста, Лимасол и Ларнака. Стената датира от 16-ти век и е изградена по време на венециянската окупация. Със своите тесни павирани улички и стари сгради с масивни фасади, тази част на Никозия носи античен дух съчетаващ средновековна европейска култура и Ориент. Тя е известна със своите кафенета, занаятчийски ателиета, арт галерии и колоритни магазинчета за сувенири. Тук се намира също и най-скъпата и известна търговска улица в Никозия. Ледра Стриит, това е името и, е известна със своите заведения и бутици. В близост се намира известния площад Фанеромени, който се слави със старите си исторически сгради. Сред водещите забележителности на Никозия е също и Архиепископския дворец, където днес се помещава музея на византийското изкуство.

Кога да посетим Никозия? Най-подходящи са пролетните и есенни месеци, защото температурите са най-приятни. Април, май, октомври и ноември предлагат най-приятно време.

Как да стигнем до Никозия? С полет до големите международни летища на острова в градовете Пафос и Ларнака.