Северен Кипър

Северен Кипър заема площ от едва 3355 кв.км. Обхваща по-малката северна част от острова, която е отделена от останалата част на Кипър посредством буферна зона на ООН. Така наречената СКТР (Севернокипърска турска република) се провъзгласила за независима от Кипър през 1983 година, но е призната единствено от Турция. През последните десетилетия на 20-ти и началото на 21-ви век тази част от Кипър останала едно от най-изолираните и непознати места на туристическата карта на Средиземно море. Днес тази дестинация е рекламирана като едно от най-чистите, спокойни и гостоприемни кътчета за почивка в Южна Европа.

северен кипър киренияСеверен Кипър има типично средиземноморски изглед, а повечето местни растения са вечнозелени. Маквиси, палми, маслинови и цитрусови дървета виреят в тясната и продълговата крайбрежна низина. Гръбнакът на Северен Кипър са Киренийските планини, които следват брега на Средиземно море по протежение на почти целия северен бряг. През горещите месеци от годината иглолистните гори на планинската верига предлага много сянка, приятни температури и прохладни планински потоци. Крайбрежието на Северен Кипър от своя страна е притегателен туристически център. То може да се похвали с километри фини пясъчни плажове със златист, бял, бежов, а на някои места и светло кафяв пясък.

В Северен Кипър няма много големи градове. Основните селища в тази част на острова са северната половина на столицата Никозия, главният пристанищен център Фамагуста, както и оживеният курортен град Кирения. Северен Кипър има население от почти 295 000 души. По-голямата част от тях са етнически турци, но в района живеят също и малък брой етнически гърци. Говори се основно турски и по-малко гръцки. Основната част от населението е заета в обслужващата сфера, особено туризма. Делът на промишлеността и селското стопанство е по-малък, макар че те също осигуряват значителни доходи. Официална валута е турската лира.

Северен Кипър се радва на благословен климат с между 300 и 350 слънчеви дни в годината. От началото на месец април до края на ноември дневните температури в северната част на острова са над 22°C, а през зимните месеци от декември до март не падат под 16 – 17°C. В разгара на лятото дневната температура рядко пада под 33°C, но често достига и дори превишава 40°C. Тук има много силно изразена сезонност на валежите. През горещите летни месеци те са изключително рядко явление, а периодът на суша може да продължи за дълго. От друга страна зимите са много влажни и носят интензивни валежи от дъжд. Северен Кипър често е описван като целогодишна туристическа дестинация. Една от причините е топлото море – дори и през януари и февруари температурата на морската вода е около 17°C, което прави къпането в морето възможно за по-издръжливите на студ туристи, особено идващите от Северна Европа. За всички останали обаче сезонът започва в началото на април и приключва с идването на декември.

Какво да не пропускаме? Посетете националния парк на полуостров Карпаз, както и златните плажове на полуострова; разгледайте в детайли красивия курортен град Кирения с неговите стари сгради, музеи и многобройни заведения; насладете се на подводното богатство в топлите крайбрежни води пълни с риби, делфини и морски костенурки; посетете манастирът Белапаис, прекрасната готическа църква Св. Никола във Фамагуста и манастира Сурп Магар (наричан още Арменския манастир); не пропускайте да посетите византийската крепост Св.Иларион;

Кога да посетим Северен Кипър? Най-доброто време от годината за туризъм в тази част на острова са месеците април, май, октомври и ноември, тъй като тогава температурите са най-приятни.

Как да стигнем до Северен Кипър? Най-лесно ще стигнете до Северен Кипър със самолет от градовете Истанбул и Анталия в Турция до Никозия и Фамагуста или с ферибот от турските пристанища Тасуку, Мерсин, Анталия и други до Кирения или Фамагуста.