Област Фамагуста, Северен Кипър

Област Фамагуста е една от шестте области на остров Кипър. Тя е разположена в крайните източни части на острова и включва най-големия полуостров Карпас. По-голямата част от областта попада в границите на непризнатата Севернокипърска турска република, докато по-малката част на юг попада в границите на Република Кипър. В границите на област Фамагуста попадат два от най-известните градове на острова. На север в окупираните територии се намира град Фамагуста, а на юг в пределите на Република Кипър се намира най-популярния кипърски курорт Айя Напа (Агиа Напа). Също така на югозапад от област Фамагуста и на изток от област Ларнака се намира британската военна база Декелия.

famagusta district cyprusПейзажът на обаст Фамагуста е типично средиземноморски. Преобладават треви, храсти и вечнозелени видове растения. Виреят различни видове палми, маслини, цитруси, кипариси и маквиси. През горещите летни месеци пейзажът се обагря в жълти, тъй като растителността изсъхва под влияние на високите температури и оскъдни валежи. Обратно, зимните месеци са доста по-влажни и пейзажът в областта придобива ярко зелен свеж цвят. Област Фамагуста е много популярна с изключителните си плажове. От Айя Напа до полуостров Карпас ще откриете най-красивите плажове в Кипър. Релефът на областта е равнинно хълмист, а на север край брега се простира част от Киренийските планини.

Какво привлича туристи в област Фамагуста? Областта е известна с красивите си пейзажи, особено на полуостров Карпас на север и полуостров Греко на юг. Прекрасните златни плажове в областта и чистите и топли морски води правят Фамагуста едно от най-атрактивните места за гмуркане и практикуване на различни видове водни спортове в областта. Сред най-важните забележителности в областта е старият град на Фамагуста. Сред местата, които привличат вниманието на туристите е също Вароша – изоставеният квартал. Той е забранен за туристи, но бихте могли да направите няколко снимки от далеч.