Фамагуста, Северен Кипър

С население от около 42,526 души, Фамагуста е шестият по големина град на остров Кипър. Той се намира на крайбрежието на Средиземно море в източната част на острова, южно от големия полуостров Карпас. Днес градът попада в границите на непризнатата Севернокипърска турска република. До 70-те години на 20-ти век Фамагуста бил една от най-известните, обичани и посещавани туристически дестинации в света. Редица европейски и американски знаменитости посещавали известния кипърски курорт, а славата му на луксозна туристическа дестинация била напълно оправдана. Градът предлагал на своите посетители множество луксозни хотели и ресторанти край брега, а разкошната плажната ивица от фин златен пясък винаги е считана за една от най-добрите на острова.

famagusta cityМалко са местата в Кипър, където разделението на острова е толкова очевидно и плашещо колкото във Фамагуста. Някога това бил водещият пристанищен град на остров Кипър, а през средновековието бил един от най-красивите и проспериращи градове в цялото Средиземно море. През 1974 обаче всичко се променило. Турската армия нахлула и местното гръцко население било изтласкано от тук завинаги. От тогава функцията на главно пристанище е поета от Лимасол. Днес привидно нищо не напомня за онези времена. Градът е слънчев и спокоен, с непринудена атмосфера и бавен ритъм на живот. Но зад всичко това има една сянка. Подобно на изоставения град Припят в Украйна, който оствава незаселен след ядрената авария в Чернобил, тук има един необитаем квартал, който е запечатал онази 1974 година и вече четири десетилетия тъне в прах и разруха. Става въпрос за Вароша. Мястото е военна зона, а влизането там е забранено. По ирония на съдбата именно Вароша е луксозната туристическа дестинация, която привличала богатите и известните до 70-те години на 20-ти век.

Днес красотата на Фамагуста продължава да привлича посетители, но интересът не може да се сравни с този от миналото. В наши дни по-голямата част от туристите идват тук за кратко. Това са най-често туристи, които отсядат в луксозните курорти на острова и идват на еднодневни екскурзии за да се докоснат до богатата история, изключителните исторически паметници и укрепената от каменни крепостни стени стара част на града.

Фамагуста се радва на прекрасно време през почти цялата година. Градът попада в субтропичния климатичен пояс. Летата са дълги и много топли, а през зимните месеци времето е с пролетен характер, сравнително топло и по-влажно. От началото на април до края на ноември дневната температура в града е над 23°C. През най-горещите месеци, юли и август, средната дневна температура е около 34°C, но не е изключено да надхвърли и 40°C. Зимните дневни температури варират между 14 и 20°C, но най-често са около 16-17°C около обяд. Нощните температури на острова също са приятни през цялата година. В разгара на лятото са около 22-23°C, а през най-студените зимни нощи не падат под 6°C.