Кирения, Северен Кипър

Кирения е красив пристанищен град сгушен удобно между живописното средиземноморско крайбрежие и Киренийските планини. Той е столица на едноименната област и е главен туристически център на северния бряг на Кипър. Градът има население от около 33,207 души и тъй като попада в границите на непризнатата Севернокипърска турска република, населението е предимно турско говорящо.

kyrenia city portГрадът е познат още от древността, а земите в околността са заслени от преди повече от 7800 години! С богатата си история и прекрасен средиземноморски климат с повече от 300 топли и слънчеви дни в годината, Кирения е перлата на Кипърския север. Дългият плажен сезон, който може да продължи 8, а през някои по-топли години дори 9 месеца в годината, ниските цени на имотите и спокойствието което е завладяло това място са превърнали Кирения в привлекателна дестинация за чужденци, търсещи ваканционен дом в някое все още не толкова скъпо и по-достъпно място.

Разположен в една от най-зелените части на Кипър, Кирения е привлекателен туристически център. Това е градът с най-много растителност на острова. Най-атрактивната точка за посетителите е старото венецианско пристанище, в което днес акостират рибарски лодки, туристически корабчета и малки яхти. Мястото е уникално, носи духа на Италия и е най-сниманото в града. Околните планини и специфичния ъгъл, под който пада слънчевата светлина в различните части на деня го изменя до неузнаваемост. Венецианското пристанище е отправна точка и от тук с лекота само за броени минути ще можете да достигнете всички интересни места в града. А те са много. Калдаръмените сенчести улички предлагат приятна прохлада през горещите летни дни. Докато се разхождате из тесните улички многобройните занаятччийски работилници и магазинчета ще ви изненадат с богатото разнообразие от интересни ръчно изработени сувенири, а когато се изморите може да се насладите на чаша кафе или свежа разхладителна напитка в някое от многобройните кафенета изникващи на всяка крачка.

В близост до пристанището се намира друго съкровище от античността и това е Киренийската крепост. Предполага се, че внушителната крепост е издигната някъде между 1 и 7-ми век, а за нейни създатели се считат византийците, макар че това не е напълно сигурно и доказано. Дори и днес, хилядолетия след построяването си, Киренийската крепост все още не спира да изумява със своята монолитност и размери. Гигантската каменна структура се откриява зрелищно на фона на спокойния и китен средиземноморски град, а каменните стени се издигат буквално над морската повърхност.