Киренийските планини, Северен Кипър

Киренийските планини са втората по големина планинска верига в Кипър след Тродоските планини. Те се простират по протежение на почти цялото северно крайбрежие на острова и попадат изцяло в пределите на непризнатата Севернокипърска турска република. Киренийските планини се отличават с тясна и силно издължена форма. С обща дължина от близо 160 километра и ширина от по малко от 2 километра, планинската верига пресича областите Кирения и Фамагуста достигайки на изток до известния полуостров Карпас.

kyrenia mountains viewКиренийските планини разделят столицата Никозия от зеления и плодороден северен бряг на острова. Северните склонове са покрити със свежа и зелена средиземноморска растителност, докато южните склонове са сравнително сухи и са покрити със сухи треви и храсти. С височина от 1024 метра, планината е висока достатъчно за да има свой собствен микроклимат и за да оказва модифициращо влияние на климата във вътрешността на острова.

Голям брой вълнуващи туристически пътеки пресичат гъсто залесените с иглолистни видове дървета високи части на Киренийските планини. По тази причина планината е атрактивно място за туристи, които търсят девствена средиземноморска природа само на няколко километра от живописния пристанищен град Кирения на северното крайбрежие. Докато се разхождате наоколо ще имате щастието да зърнете някои невероятни местни създания. Несъмнено един от най-интересните представители на местния животински свят е дивото магаре. То може да се срещне основно в източните части на планината, особено на полуостров Карпас. Докато се разхождате сред дивата природа ще останете зашеметени от изключителното разнообразие от птици сред които соколи, колибрита и някои прелетни видове, които идват тук за да прекарат зимата на острова.

Киренийските планини са видими от далеч и правят северния бряг на острова да изглежда живописен и някак различен. Докато се излежавате на плажа ще имате прекрасна гледка към заоблачените върхове на планините и техните зелени северни склонове.