Област Пафос, Кипър

coast paphos districtОбласт Пафос заема площ от 1393 кв.км. Тя обхваща цялото западно крайбрежие на остров Кипър и има население от 88 266 души (данни от 2011 година), над ⅓ от които са родени извън страната. Това прави Пафос областта с най-много чужденци като процент от населението. Официален език е гръцки, а английският е говорим масово от местните жители.

paphos district forestОбласт Пафос има предимно хълмист релеф, а на североизток се издигат високите Тродоски планини. Ниските райони на областта са покрити със средиземноморска вечнозелена растителност, а в планините преобладават вечнозелени иглолистни видове. На северозапад се намира големия полуостров Акамас, който е обявен за национален парк.

Областта попада субтропичния климатичен пояс. Времето в ниските части е горещо през по-голямата част от годината, а в планините е доста по-хладно и дори през зимата се образува снежна покривка.

cyprus paphos districtОбласт Пафос граничи с областите Никозия и Лимасол. Най големият град и център на обласатта е Пафос. Други по-известни селища са Пея, Полис Хрисохус, Йероскипу, Куклиа и други. Областта е една от най-богатите на културни паметници в света.