Национален парк Акамас

Национален парк Акамас се намира на територията на едноимения полуостров Акамас, в северозападните части на Кипър. Паркът попада в границите на област Пафос и обхваща площ от около 230 кв.км. Заема хълмиста местност покрита с гористо храстова средиземноморска растителност с 39 вида ендемични растителни вида.

akamas national parkНационален парк Акамас е едно от най-красивите места на средиземноморския остров. Тук, далеч от най-натоварените туристически маршрути, ще откриете някои от най-големите забележителности в Кипър като златния плажът Лара, клисурата Авакас, Баните на Афродита и Синята лагуна. Паркът предлага изключително приятни туристически маршрути за разходка, където бихте могли да се наслаждавате на дива природа, чист въздух и тишина в продължение на часове. Сенчести горски пътеки с приятна пъстра сянка се редуват със слънчеви поляни отрупани с пъстри горки цветя.

Около брега ще откриете невероятни заливчета с кристално чисти води. На някои от тези места няма да видите жива душа на километри. Малките камъчета по дъното правят морските води чисти и прозрачни като в плувен басейн. Сините морски води край полуострова са дом на голямо разнообразие от морски създания, сред които морски костенурки и делфини.

Дивият свят на Акамас е очарователен. Тук ще откриете голямо разнообразие от птици, гущери, гризачи и насекоми, от които над 10 вида много красиви пеперуди. На Акамас се срещат също и типичните за острова диви кози, които можете да видите докато се катерят по стръмните хълмисти склонове или докато се изправят на задните си крака да ядат от листата на дърветата.

Национален парк Акамас е изключително вълнуващо място за сафари туризъм. Препоръчително е да се включите в някоя от тези обиколки за да сте сигурни, че ще видите всичко най-важно. Ако пък сте по-активни, тогава е добре да знаете, че Акамас е много привлекателно място за вело туризъм. Само внимавайте със слънцето – през летните месеци жегата тук е непоносима, така че е по-добре да изберете есента или просто да се разходите из това невероятно място в следобедните часове, когато жаркото слънце отстъпва пред освежаващия морски бриз и приятна прохлада.