Пафос, Кипър

paphos beachПафос е курортен град с население от около 66 364 души и е четвърти по големина град на остров Кипър след Никозия, Лимасол и Ларнака. Намира се на западното крайбрежие на красивия средиземноморски остров. Разположен е насред хълмисто равнинна местност с малка надморска височина, която е покрита предимно с вечнозелени средиземноморски треви и храсти, цитрусови дървета, кипариси, маслини и други субтропични видове.

С прекрасните си плажове, независимо дали от фин златен пясък или малки овални камъчета, градът привлича стотици хиляди туристи всяка година. Сред най-красивите плажове са тези на популярния курорт Корал Бей, намиращ се на няколко километра северно от центъра на Пафос, в околностите на малкото селище Пея, както и Синята лагуна, разположена на северния бряг на полуостров Акамас. Въпреки това тук има десетки други не по-малко привлекателни заливчета с кристално чисти води, които предлагат бленувана прохлада в почти тропическата жега.

paphos cyprus islandПафос се радва на целогодишно топлото и слънчево време. Плажният сезон тук започва още през втората половина на март и продължава до края на ноември или началото на декември. Броят слънчеви дни тук е около 350 годишно, а дъждовете са концентрирани почти изцяло в краткия зимен сезон. За истинска зима обаче тук е трудно да се говори. Дори през януари и февруари топлото слънце повишава темпераурите до приятните 17 – 18°C. През лятото горещините могат да са мъчителни и единствената възможност да намерите прохлада е да се потопите във водите на Средиземно море или да се отправите към сенчестите гори на Тродоските планини.

paphos cityПафос е основан още през древността, а следите от човешко присъствие в района датират още от неолита. Градът е много важен културен център с множество антични архитектурни паметници, много от които свързани с култа към Афродита. Останки от крепости, дворци, антични вили и амфитеатри оформят един от най-богатите на древни антики исторически градове в Древна Гърция, в Европа, а и в света. Заради своята уникалност и безценно културно наследство, от 1980 година старият град на Пафос е под егидата на ЮНЕСКО.

Както може би вече се досещате, повечето от местните забележителности се намират край морския бряг. На юг от Пафос, не далеч от малкото селище Куклия, ще откриете една от големите атракции на острова – скалата на Афродита. Това се счита за мястото, където богинята на любовта и красотата се е родила от морската пяна. На север от Пафос, край селището Полис, се намират Баните на Афродита. Те са разположени на брега на полуостров Акамас, който е обявен за национален парк.

paphos palmsДнес населението на Пафос бързо се увеличава, а броят на преселниците от Великобритания, Русия и други северни страни е впечатляващ. Несъмнено това което привлича най-силно хората е топлото слънчево време и морето, но също така и усещането за сигурност и ниските нива на престъпността. Градът се обслужва от второто по големина международно летище в страната.