Времето в Кипър

Кипър попада в субтропичния климатичен пояс и е най-топлият остров във Средиземно море. Типично за средиземноморския климат, Кипър има два сезона – лято и зима. Лятото е дълго, горещо и сухо. През най-топлите месеци валежи напълно липсват. Дневните температури достигат до около 37°C, а нощите са над 22°C. През летните месеци времето над острова е постоянно слънчево. Зимите са по-кратки и са доста меки, но с нестабилно и променливо време. Възможни са обилни валежи, които понякога продължават по 3 дни подред. Морската вода около бреговете на острова никога не става по-малко от 17°C, но надхвърля 27°C в разгара на лятото. Най-сухи и горещи месеци са юли и август, най-студени са януари и февруари. Най-дъждовният месец е декември, а най-доброто време за почивка е през октомври. Температурите от юни до септември са изключително високи, а летният сезон трае от април до ноември приблизително.

Кипър има по-топъл климат в сравнение с другите страни по света, които попадат в субтропичния климатичен пояс. Основната причина за това е географското положение на Кипър. На север от островната страна се намира Турция, голяма част от която е заета от високи планински вериги. Те спират студените въздушни маси идващи от север и не им позволяват да достигнат топлия средиземноморски бряг на юг. От друга страна Кипър се намира доста близо до Египет, Африка. Липсата на високи планински вериги в африканската страна позволява свободно нахлуване на тропически въздушни маси към Кипър през голяма част от годината. Близостта на пустинята Сахара е причина за сравнителкно честите пясъчни бури, които достигат до Кипър безпрепятствено. Това се случва по всяко време на годината, но най-вече през месеците март, април и май, тъй като тогава има интензивно придвижващи се въздушни маси от тропичните ширини на Африка в посока Кипър.

Времето в Кипър се отличава в зависимост дали сте на морския бряг, във вътрешността на острова или в планинските райони. Край брега летата са по-хладни, а зимите по-топли, докато във вътрешността на острова разликите между зимни и летни, както и между дневни и нощни температури са по-осезаеми. В планините летата са приятно топли, но не горещи, а зимите са студени, понякога с обилни снеговалежи. Най-топлата част от острова е южното крайбрежие, а град Лимасол се счита за най-топлият град на Европейския съюз в Средиземно море.