Времето в Кипър през август

Август е най-горещият месец в крайбрежните градове на Кипър. Температурата през деня е средно около 30 – 31°C на сянка в Пафос и около 33 – 34°C в другите крайбрежни градове като Лимасол, Ларнака и Айя Напа, но понякога става много по-топло. Нощните температури край морето са най-често около 22 – 24°C.

Освен че носи сериозни горещини край брега на красивия средиземноморски остров, август носи сериозно високи температури и във вътрешността на острова. През август температури от около 37°C са нещо съвсем нормално за столицата Никозия. Нощите са все още много горещи с температури около 21 – 22°C.

През август е трудно да се намери прохладно място в Кипър. В планинските райони на височина между 1000 и 1500 метра средната дневна температура достига около 28°C. Нощите са топли с температура около 21 – 22°C.

Освен изключително горещ, август е най-сухият месец през годината в Кипър. Вероятността за валеж в по-голямата част от острова, не само край брега, но и във вътрешността, е близка до 0%. Единствено в най-високите части на острова е възможно да има не повече от един ден с валежи.

Август е месецът с най-висока температура на морската вода в Кипър. Водата край брега на известните курортни центрове Лимасол, Ларнака, Айя Напа и Пафос на пада под 27°C, но може да достигне и до около 30°C. Плажовете са пълни с туристи, а най-добрите часове за плуване и слънчеви бани са рано сутрин и през късния следобед.

Август е месец на температурни рекорди. На 1август 2010 година в град Лефконико в Северен Кипър е измерена рекордна температура за всички времена в Кипър. По време на горещата вълна обхванала Острова на Афродита температурата в малкия град достигнала рекордните 46,6°C на сянка!