Времето в Кипър през декември

Декември носи в крайбрежните райони на Кипър променливо време с около 7 до 10 дъждовни дни средно. Когато вали обикновено валежите са доста интензивни и с проливен характер. Не са изключени обаче и дъждове с продължителност от 2 – 3 дни! Фактически, декември е най-дъждовният месец в годината и времето може да бъде непредвидимо.

Декември бележи началото на зимния сезон в Кипър. Средните дневните температури в крайбрежните райони на острова през месеца са около 18 – 19°C, макар че през някои дни, особено през първото десетдневие, е възможно да достигнат до около 25°C и тогава, макар и само около обяд, времето напомня за лято. Нощите са доста хладни, дори понякога студени, с температури около 9 – 10°C.

Във вътрешността на острова дните са малко по-хладни с около 1 – 2 градуса заради по-слабото влияние на Средиземно море. Нощите също са малко по-студени и темпертурите не рядко падат до около 7°C.

В планините времето през декември е студено. На надморска височина между 1000 и 1500 метра през деня рядко става повече от 8°C. Нощите са студени с температури около 2 – 3 градуса, но понякога са мразовити и могат да паднат обилни снеговалежи. Количеството на валежите във високите части на планините е двойно в сравнение с крайбрежието.

Макар че декември не е идеалният месец за лятна ваканция в Кипър, в крайбрежните градове на острова все още има дни, които са подходящи за плаж. Достатъчно топли дни са възможни дори и по Коледа, макар че по-често се случват през пърата половина на месеца. Морската вода е с температура около 19, най-много 20°C, но все пак е подходяща за къпане. Въпреки това ви пепоръчваме ако желаете да посетите Кипър с цел почивка на море най-добре да изберете друг месец, най-добре октомври.