Времето в Кипър през февруари

Февруари е най-студеният месец в иначе топлия и слънчев средиземноморски остров Кипър. Тъй като попада в субтропичния климатичен пояс, Островът на Афродита се радва на приятни дневни температури дори през това време от годината. В началото на февруари, когато обикновено термометрите показват най-ниски стойности, температурите по обяд достигат до около 16 – 17°C. Нощните температури също достигат най-ниската си точка за годината и обикновено са около 7 – 8°C. Снежната покривка във високите планински райони достига своя максимум.

Макар че февруари започва с традиционно най-студеното време, все пак това е месец на промени. След като температурите в началото на месеца достигнат най-ниската си точка, те започват постепенно да се повишават. Към средата на месеца вече природата на Кипър започва да се заражда за живот, цъфтят цветя и дървета, а ливадите започват да се раззеленяват. През февруари природата на остров Кипър преживява промени, който в други части на Европа се случват един или два месеца по-късно.

Няколко фактора напомнят за наближаващото лято. Първо, слънчевите дни се увеличават значително спрямо януари, второ, количеството на валежите започва да намалява и трето, денят става чувствително по-дълъг. Към края на месеца обичайно се усеща затопляне, а валежите спадат до 60 – 70 мм за месец в сравнение с повече от 80 мм през януари.

През февруари морската вода край брега на Кипър достига минимални стойности от около 17°C. Това са най-ниските температури за годината, а след това водата обикновено започва да се затопля. Предвид комбинацията от прохладно време и хладна морска вода, условията не са подходящи за плажуване.