Времето в Кипър през януари

Януари е вторият най-студен месец в Кипър след февруари и все пак температурите са много по-високи от средните в почти всяка друга страна в Европа с изключение на най-южните части на Гърция и Испания. Обикновено през този месец времето над острова е с типичен пролетен характер и сравнително променливо. По обяд термометрите достигат до приятните 16 – 18°C. В извънредни случаи могат да достигнат за кратко дори до 25°C или да паднат до около 9 – 10°C. Зимните нощи са хладни, но не много студени с температури около 8°C.

Според дългогодишните климатични статистики, януари е вторият най-дъждовен месец на острова след декември. Средното количество валежи е около 80,2 мм. Благодарение на високите температури в крайбрежните райони, валежите са винаги под формата на дъжд и са доста интензивни, но краткотрайни. Снеговалежите, макар и много рядко явление, все пак са възможни и се случват веднъж на около десет години, но това обикновено става далеч от морския бряг.

В планините ситуацията е съвсем различна. Средните дневни януарски температури през деня са най-често около 0 – 2°C, много по-ниски от тези в Пафос или Лимасол, а нощните често падат под нулата. По тази причина в Тродоските планините през януари може да се образува дебела снежна покривка, която е достатъчно добра за каране на ски. От големите градове на острова най-голяма е вероятността от снеговалеж в Никозия, тъй като градът е по-слабо повлиян от топлите води на Средиземно море.

Морската вода в Кипър през януари е приблизително около 18°C, но продължава да се понижава. Въпреки това температурите на острова през това време от годината не позволяват да ходите на плаж, а ако го направите най-вероятно ще ви стане доста студено и със сигурност няма да се чувствате особено уютно дори и по обяд.