Времето в Кипър през юли

Времето в Кипър през юли е много по-горещо в сравнение с останалите части на Европа. Край брега на морето в градове като Пафос, Ларнака, Лимасол и Айя Напа температурата през деня е между 30 и 34°C и продължава да се повишава. Нощите са много топли с температури около 21 – 23°C. Вероятността за валеж през месеца е почти нулева. Юли е най-слънчевият и безоблачен месец на острова. Той предлага приблизително 31 дни със слънчево време, а в някои от градовете на острова за месеца се падат по около 400 часа слънчево греене!

Температурата на морската вода е много висока и обикновено не пада под 26°C. Плажовете са претрупани с туристи, а най-предпочитаните часове да прекарате приятни моменти край морския бряг са рано сутрин и след обяд. Препоръчително е да бъдете много внимателни със слънчевите лъчи и да използвате предпазен крем.

Във вътрешността на острова юли е най-топлият месец. Жегата в Никозия е впечатляваща, а термометрите най-често показват около 37 – 38°C на сянка или приблизително от 3 до 8 градуса повече в сравнение с крайбрежните курорти. Липсата на морски бриз засилва усещането за горещо и тежко време. Нощите не са по-различни от тези край брега и носят температури от около 22 – 23°C.

Юли е най-горещият месец не само във вътрешността на острова, но също и в планините. На височина между 1000 и 1500 метра температурата на въздуха е около 27 – 29°C на сянка или с около 5 – 10 градуса по-ниски в сравнение с ниско разположените райони на острова. По тази причина Тродоските планини са най-добрата алтернатива за бягство от жегата, а гъстите гори и сенчести горски патеки ще ви донесат приятна прохлада.