Чехия

boat trip valtava river pragueЧехия е люлка на удивително и уникално по рода си културно богатство. Тя е олицетворение на европейска страна с великолепна архитектура, богата история, колоритни традиции и обичаи, вкусна национална кухня и стил на живот, който би могъл да накара всеки да си мечтае поне за малко да попадне там. Основна заслуга за това има найното кръстопътно местоположение между студения север и горещия юг на Европа и между богатия запад и бурно развиващ се изток на континента.

Географско положение, граници и големина. Чехия е разположена в централните части на Европа, приблизително по средата между Средиземноморието и Балтийско море. Граничи с Германия, Полша, Австрия и Словакия. Заема площ от 78.864 кв.км. Нейното географско положение е изключително стратегическо. През територията на страната преминават десетки международни жп линии и магистрали, свързващи отделните части prague from above czech republicна Европа.

Релеф. Чехия има разнообразен релеф. Редуват се не много високи планини, плата прорязани от живописни речни долини и равнинни територии. На северозапад около границата с Германия се намират планините Крушне хори (Рудните планини). На югоизток край Словакия се намира част от планинската верига на Карпатите. Най-високият връх Снежка достига височина от около 1602 метра. Той също се намира в пограничните райони, но с Полша. По-значими релефни форми във вътрешността на Чехия са Чешкия масив и Бохемско-Морасвските възвишения.

Климат. Чехия е разположена в умерения климатичен пояс. Зимата продължава в периода декември – февруари и е студена с температури достигащи до 0 – 3 градуса. Често падат снеговалежи, които са по-обилни в планините. Нощите са мразовити с отрицателни температури. Това е сезонът с най-оскъдни валежи. Пролетта продължава от март до май. През тази част температурите и валежите се увеличават. През месец март термометрите показват едва 8-10 градуса, но през май се изкачват до около 18°C. Лятото е най-дъждовната част от годината. Валежите са интензивни с типичен летен характер. Температурите през деня са приятни – около 23°C, а понякога и по-високи. Нощите обаче са доста хладни и рядко надхвърлят 12°C. Септември, октомври и ноември са есенни месеци. karlovy vary czech republicОтличават се с бързо понижение на валежите и температурите. Септември е все още относително топъл – около 18 – 20°C. През ноември обаче термометрите рядко показват повече от 5 – 6 градуса.

Природа. Чехия има красива природа, а най-голямо впечатление прави разнообразието от пейзажи. Голяма част от територията на страната е покрита от гори, които са смятани за едни от най-красивите на континента. Най-внушителни са горите в прословутия Баварски лес, който се намира в югозападните части на Чехия. Множество пълноводни реки пресичат Чехия, а блатата и езерата, които човек може да открие там са повече от 15.000! По-големи са реките Елба, Морава (приток на Дунав), Вълтава (преминава през Прага), Либа и Одра. Животинският свят на Чехия днес възстановява своето някогашно видово разнообразие. Все повече се срещат видове, които за определен период от време са били напълно изчезнали от територията на страната. Мечки, вълци и рисове възстановяват своите популации, навлизайки в местните гори от територията на съседни държави, и макар че възстановяването на местния животински свят е бавно, първата крачка вече е направена. В Чехия могат да се видят и други по-дребни и по-широко разпространени хищници като лисици например. На територията на страната се срещат също така елени, зайци и диви свине. От птиците трябва да споменем златния орел, забулената сова и соколите.

Население. Чехия има население от около 10,5 милиона души. Най-големи градове са Прага (близо 1.300.000 жители), Бърно (405.000 жители) и Острава pastoral rural area czech republic(около 310.000). Основната религия в страната е християнство, което е въведено от Вацлав 1-ви Свети през 10-ти век. Днес повечето местни жители са католици. Чехия в наши дни е доста космополитна страна. Все-повече нараства броя на чужденците, които пребивават тук постоянно, а по улиците на големите градове все по-често се чува чужда реч. Днес в страната, особено в столицата Прага, живеят голям брой жители на Русия, Украйна, Виетнам, Словакия, Полша, Германия, САЩ, Франция, Австрия, Китай и много други. Населението на Чехия е сравнително равномерно разпределено по територията на страната.

Икономика. Чехия е всестранно развита страна. Нейната икономика се развива еднакво добре както в селското стопанство, така и в промишлеността. Секторът на услугите се развива все повече, а туристическата индустрия отбелязва невиждан разцвет. След като Източна Европа се отърси от бремето на комунистическия режим, Чехия за разлика от много други страни не заряза старите си икономически отрасли и производства, а просто обнови всичко по начин, който позволява на чешките стоки да бъдат силно конкурентни на световния пазар. Близостта до силните и модерни икономики на Западна Европа предначерта светло бъдеще за тази малка Централно-Европейска страна. Чехия бързо съумя да се възползва от всички свои предимства. Типичен пример за чешки продукт с високо качство, който се изнася в целия свят е местната бира, които са превърнали страната в световен лидер в тази сфера. Марки autumn forest czech republicкато „Пилзен”, „Старопрамен” и „Будвар” са сред най-предпочитаните в света и успешни конкуренти на водещи марки от Германия или Холандия например. Освен бира в Чехия се произвеждат голям брой световни марки автомобили – Пежо, Ситроен, Тойота, Хюндай, Шкода. Страната е голям производител и износител на хранителни стоки – месни и млечни продукти, сладководна риба, голямо разнообразие на зърнени храни, както и типични за Европа видове плодове и зеленчуци. След разпадането на СССР и разделянето на Чехословакия на две държави – Чехия и Словакия, младата държава с многовековна история започна да провежда сериозни реформи. През 1999 година тя стана част от НАТО, а на 1 май 2004 година се присъедини към Европейския съюз. Изключително благоприятно влияние върху местната икономика оказва факта, че страната компенсира липсата си на море като притежава свой собствен флот и използва две речни пристанища – това на град Хамбург, разположен на река Елба в Германия и Шчечин, който се намира на река Одра в Полша. Те осигуряват на Чехия връзка със световния океан.

Туризъм в Чехия

Едно пътуване в Чехия трябва задължително да започне от столицата Прага. Това е град с бурна история, съчетал в себе си вековна архитектура и модерна европейска цивилизация. Обширни зелени площи и красиви градски паркове разнообразяват старинната архитектура на един от най-красивите prague shoping center czech republicградове в света. Между тухлените и каменни сградите обагрени в меки светли тонове протича пълноводната река Вълтава. Би било прекрасно ако си направите една малка разхдка с лодка по течението на реката. Това ще ви покаже града по начин, недостъпен от брега и ще ви върне стотици години назад. Из тесните улички на чешката столица ще попаднете на разкошни църкви и катедрали, а градските музеи ще ви запознаят от близо с историята на града и ще ви накарат да се почивствате горд, че сте тук.

След като сте се насладили на прелестите на Златна Прага, бихте могли да се отправите към най-известния СПА курорт на планетата – Карлови Вари. Основан през 14 век, красивият курортен град е разположен западно от столицата и притежава добри транспортни връзки с Прага. За страна в която има повече от 200 минерални извора не е изненадващо, че е един от световните лидери в СПА туризма. В Карлови Вари можете да се разходите сред аристократично изглеждащи европейски улички с красива архитектура, да погледате минувачите, докато пиете чаша бира на някой площад и накрая да се възползвате от минерална вода с многобройни лечебни качества.

czech republic snowy mountainПътувайки из Чехия ще можете да се насладите на прелестни гледки, особено ако пътувате през летните месеци. Тогава цялата страна е покрита с гъста и свежа зеленина, а пасторалните пейзажи преливат от малки и тихи селца, обработваеми земи и старинно-изглеждащи градчета. Цялата тази идилия се разнообразява от някой вековен замък, чиято фасада се издига гордо над гористите или селски извънградски пейзажи.

Едно от удоволствията да посетиш Чехия е възможността да се насладиш на великолепна кухня. Местните ястия са типични за региона на Централна Европа и доста често на трапезата присъстват патешко, заешко и свинско месо. Често се консумират зеленчуци като зеле, картофи, моркови или тиква. Чехите са известни с любовта си към сладкишите. Тук се приготвят различни видове торти, рула, пасти и бисквити. В страната са много популярни също така и леките закуски, с които местните жители и туристите се подкрепят през различни части от деня. Тук спадат голямо разнообразие от сандвичи и вкусни наденички, които често се овкусяват със сирене и са подправени с най-различни сосове. Едно от най-известните кулинарни изкушения в Чехия са кнедлите. Те имат овална форма и наподобяват кюфтета. Най-често се приготвят от картофи и хляб, но могат да бъдат направени и с месо, а понякога се приготвт дори и сладки кнедли, които се консумират за десерт.

Кога да посетим Чехия? Юни, юли и август са най-доброто време от годината ако желаете да посетите Чехия. Това важи особено за месец юли, когато astronomical clock prague czech republicвремето е перфектно, а природата е в своя разцвет. Най-подходящо е да си носите летни дрехи, както и лека връхна дреха за през нощта. Носете си удобни обувки за да можете да обиколите всички интересни места, които сте си набелязали.