Демократична република Конго – туристически пътеводител

Демократична република Конго е най-голямата държава в Централна Африка. С внушителната си площ от 2 345 410 кв.км., тя е втората по големина страна на континента след Алжир и 11-та по територия в света. Граничи с Конго, Централноафриканската република, Южен Судан, Уганда, Руанда, Бурунди, Танзания (посредством езерото Танганайка), Замбия, Ангола и малкия ексклав на Ангола – Кабинда.

демократична република конгоИстория. Земите на Демократична република Конго са заселени още през Палеолита. Въпреки това до не отдавна тази част на Африка останала твърде непозната за европейците. Най-интересното е, че и до днес има места на които все още не е стъпвал човешки крак. Гъстите и непроходими джунгли, преплитащите се речни ръкави, както и специфичните климатични условия били сериозно предизвикателство дори и пред най-упоритите колонизатори. Първият европеец, който достигнал тези земи бил португалският мореплавател Диого Кан (Диого Као). По време на прословутата Берлинска конференция от 1884-1885 година голяма част от териториите на днешна Демократична република Конго са обявени за колония на Белгия и започва бързо експлоатиране на невижданите природни богатства. Колониализмът в тази част на Африка продължил кратко в сравнение с други африкански страни. ДРК е независима държава от 30 юни 1960-та година.

Природа. Демократична република Конго е сред най-дивите и непознати места в света. По-голямата част от страната е заета от огромна равнина в която е разположен басейна на река Конго и нейните хиляди притоци. Равнината е покрита с едни от най-гъстите и непроходими гори на планетата. Местните джунгли, които заемат 3/4 от площта на страната, са дом на приблизително 11 000 различни вида растения, като над половината от тях се пада на различни дървесни видове. Около 10% от местните растителни видове се срещат единствено в басейна на река Конго. Някои от дърветата тук достигат смайваща височина от около 50 метра над земята. Екваториалната гора е дом на няколко стотин животински вида. Много от тях се срещат само тук, а други все още дори не са познати на науката. Сред по-известни представители на животинския свят в страната са горила, шимпанзе, окапи (сродник на жирафите), леопард, крокодил, африкански горски слон, хипопотам и много други. Гъстите гори са дом на редица отровни насекоми, змии и жаби. В речната систена на река Конго има огромно разнообразие от сладководна риба.

congo rainforestКрайбрежие. Демократична република Конго има малък излаз на Атлантическия океан с дължина 169 километра. Крайбрежието е заето предимно от светли пясъчни плажове и е слабо разчленено. Брегът на места е стръмен с оранжеви и червени нюанси. Има малък брой селища, а в най-южната част се влива могъщата река Конго.

Климат. В по-голямата си част Демократична република Конго има много горещ и влажен екваториален климат с целогодишно високи температури най-често между 30°C и 36°C и почти ежедневни обилни валежи. Нощите са много топли с температури най-често между 20 и 22°C. Топлото и задушно време в комбинация с висока влажност правят местния климат един от най-трудно поносимите в света, особено за хора живеещи в умерените ширини на нашата планета. Средното количество валежи на много места достига и дори надхвърля 2000 мм. Крайните северни и южни райони от страната попадат в субекваториалния климатичен пояс. Температурите не се отличават особено, но валежите са сезонни, а влажността е по-ниска. Планинските райони на изток имат значително по-хладен планински климат, а в най-високите части дори падат обилни снеговалежи.

Население. Според данни на Световната банка населението на Демократична република Конго е приблизитлно 65,71 милиона през 2012 година. Около 70% от местните жители са християни. Значително по-малък е броят на хората изповядващи ислям. Не малко са и тези местни жители, които които изповядват традиционни местни вярвания. Официален език е френски, но тук се говорят и много други езици като киконго, лингала, суахили и чибула, които са също много разпространени. Населението на страната бързо се увеличава, но качеството и средната продължителност на живота продължават да са изключително ниски. Дори и при жените средната продължителност на живота остава под 57 години. В дълбоките дебри на екваториалната гора живеят пигмеи. Това са коренни местни жители, които живеят в пълна изолация от съвременната цивилизация, а начинът им на живот е напълно различен от този в градовете. Те са напълно зависими от дивата природа и храната, която намират в джунглата.

congo democratic republic jungleИкономика. Демократична република Конго редовно попада в списъка на 10-те най-бедни страни в света. Приблизително ¾ от населението на страната е заето в селското стопанство, а стандартът на живот е сред най-ниските в света. Образованието е крайно неразвито, а безкрайните проблеми в сферата на здравеопазването изглеждат още по-тежки на фона на многобройните тропически болести в тази част на Африка. Макар и бедна, страната разполага с огромни ресурси от полезни изкопаеми. Сред най-важните стоки за износ са диаманти, нефт и кафе.

Какво да опитаме докато сме в Демократична република Конго? В традиционната конгоанска кухня преобладават касава, ямс, царевица и ориз. Консумират се голямо количество диви тропически плодове, а от месните продукти преобладават речна риба и козе месо. Сред най-вкусните ястия в страната са шишчетата от риба меч с пресни зеленчуци, които вървят чудесно с чаша традиционно местно палмово вино. Опитайте фуфу – основна традиционна местна храна на базата на касава, банани и ямс. Има консистенция подобна на сурово тесто и обикновено се яде с пръсти като малки парченца от фуфу-то се потапят в сос и друго течно ястие (например супа).

Какво да посетим? Започнете от огромната столица на ДР Конго, Киншаса. Градът представлява невъобразим хаос от хора, автомобили и много шум. Сред най-големите забележителности на града е пазарът Grand Marché. Места като това представят града в цялата му пъстрота и непринуденост. Сред най-известните места в столицата е гробницата на бившия президент Лоран-Дезире Кабила, убит през 2001 година. Една от най-големите архитектурни забележителности в страната е католическата катедрала в Кисанту (малко градче в близост до столицата Киншаса). Не пропускайте малкото курортно селище Кинколе, разположено на брега на река Конго, в околностите на столицата Киншаса. Друго изключително място, задължително за всеки посетител на Конго, е Lac de ma Vallé – разкошно малко езеро насред африканската джунгла, които предлага чудесна възможност да се докоснете до дивата природа на африканската страна. Важно място на туристическата карта на Конго е градчето Лубумбаши. Това е важен миньорски град, който напоследък става все по-известен сред туристите. Градът се слави с красивата си катедрала. Сред водещите природни забележителности е национален парк Вирунга, вторият най-стар национален парк в Африка след Крюгер, където се намира вулканът Нямулагира. Би било интересно да зърнете поне за кратко езерото Танганайка, разположено в Голямата рифтова долина. В Демократична република Конго се намира един водопад, който често е описван като най-големия в света. В действителност обаче той е по-скоро бързей и за това обикновено не присъства в класациите за най-големите водопади. Той е известен с мътните си бушуващи води, които свирепо се премятат във все по-тясното речно корито.

Кога да посетим Демократична република Конго? Най-доброто време за туризъм в страната е през месеците юни, юли и август когато валежите са най-оскъдни.

Как да стигнем до Демократична република Конго? Най-лесно е да стигнете до ДРК полет от Париж, Брюксел, Истанбул и голям брой градове в Африка като Йоханесбург, Казабланка и Найроби.

Опасности. Демократична република Конго не е обикновена туристическа дестинация. Дори и след края на дългогодишните вътрешни конфликти страната все още остава доста опасно място за пътуване. Съществува опасност за туристите да бъдат убити, отвлечени или ограбени. Освен това рискът от заразяване с тропически болести в басейна на река Конго е сред най-високите в света. Шест седмици преди пътуване задължително посетете вашия личен лекар и го помолете за пълна и подробна информация за това как да се предпазите от тропическите болести, които се разпространяват в региона на Централна Африка. Той ще ви информира за всички задължителни и препоръчителни имунизации и ще ви даде насоки как да прекарате вашето време в Конго в добро здраве. Сред най-големите опасности за здравето в района са малария, тифоидна треска, жълта треска, хепатит А и други. Бъдете изключително внимателни с храната и водата които консумирате. Не се доверявайте на водата, което тече от чешмата и консумирайте само и единствено ботилирана вода!