Дания

little mermaide denmarkДания е сред най-богатите страни в света. Известна е със своята изключително добре развита социална система. Тя е земя на благоденствието, която в резултат на десетилетия правилна политика и модерна пазарна икономика днес е твърде далеч от проблемите на съвременния свят. Дания е един добър пример за просперитет и стабилност не само за страните по света, но и за своите европейски партньори. Освен това местната икономика е сред най-зелените, а страната е световен лидер по възобновяема енергия в света.

Географско положение, граници и големина. Дания е разположена в Северна Европа. Тя е най-южната скандинавска страна. Граничи с Германия и играе ролята на естествен мост между Германия и страните от Скандинавския полуостров, с които е свързана чрез мост между столицата Копенхаген и големия шведски град Малмьо. Заема площ от 43 098 кв.км. Територията и включва 5 големи и множество по-малки острови. Чрез поредица от мостове полуостров copenhagen architectureЮтландия (континенталната част на Дания) се свързва с големите датски острови Фюн, Зеландия, Фалстер и Лоланд, както и с други по-малки островчета. Остров Борнхолм е твърде отдалечен на изток и по тази причина е свързан с Дания само по въздух и по вода. Страната е разположена между 57,45° и 54,33° северна ширина и между 8,05° и 15,09° (при остров Борнхолм) източна дължина. Има излаз на две морета – Северно море на изток и Балтийско море на запад.

Климат. Дания има хладен умерен океански климат. Въпреки че страната е разположена доста на север, зимите са сравнително меки. През януари дневните температури са между 0 и 2°C. Под влияние на хладните океански въздушни маси обаче, летата тук са обикновено доста хладни с температури между 20 и 22°C. През зимата често се образува сравнително тънка и краткотрайна снежна покривка. Като цяло обаче, преобладават валежи от дъжд. Зимите за дълги и мрачни. От ноември до април температурите са под 10°C. Макар и хладни, летните дни са доста по-дълги, а не рядко са светли и слънчеви. Дори и през най-топлите дни се усеща лек прохладен ветрец. Климатът е умерено влажен, валежите през годината варират слабо. Въпреки това denmark winter coastнай-малки по количество са през февруари, а най-обилни през август.

Релеф. Дания има изцяло равнинен релеф. Най-високата точка в страната се издига на почти 173 метра надморска височина. Нарича се Юдинг Сковей и се намира в източните централни части на полуостров Ютландия. Най-ниската точка в страната е на остров Зеландия. Мястото се намира не далеч от залива Ламмефьорд и е на 7 метра под морското равнище. Бреговата линия на страната е силно разчленена. Освен многобройните малки острови в близост до брега, самото крайбрежие е изпъстрено с множество малки заливи и полуострови.

Икономика. Дания е промишлено аграрна страна с изключително силно развита икономика. От 1972 година тя е член на Европейския съюз. Официалната валута е датска крона. Стандартът на живот е много висок. Доходите на местното население са по-високи в сравнение със Съединените Щати. Селското стопанство на страната е високо продуктивно. Отглеждат се голямо разнообразие от зърнени храни и зеленчуци. Тя е един от световните лидери в производството и износа на риба, както и на млечни и месни продукти. В страната се развиват високите технологии, а по отношение на възобновяемите енергийни източници Дания е на 1-во място в света. Страната е родина на прословутите детски конструктори „Лего”. Важно място за местната икономика заема секторът на услугите. Дания е denmark rural areaатрактивен образователен център. Тук висшето образование е безплатно, а качеството му е на световно ниво. На много високо ниво е също така и здравеопазването. Дания може да се похвали с много добре развита социална система. Високата производителност на труда спомага скъсяването на работното време, а благодарение на силния износ, местното население може да си позволи редица социални придобивки. Най близките търговски партньори на Дания са страните от Европейския съюз.

Населението на Дания е около 5,5 милиона души. В страната днес живеят много националности. Всеки десети жител на Дания определя себе си като емигрант или като потомък на емигранти. Преобладават преселници от други страни членки на Европейския съюз. Повечето от тях идват тук заради висококачественото и леснодостъпно образование, както и заради възможността за намиране на добре платена работа. Най-космополитно е населението на големите градове като столицата Копенхаген. От всички хора, които днес живеят в Дания най-многобройни са датчаните, следвани от германците. Най-големите групи датчани извън границите на страната днес живеят в Съединените щати. Предполага се, че САЩ е дом на поне 30% от датчаните по света. Официален език в Дания е датски, а официалната религия е християнство. Повечето от местните жители определят себе си като протестанти.

Туризъм в Дания

frederiksberg have park copenhagenДания е изключително красива страна, а възможностите за туризъм тук са неизчерпаеми. Най-добрия начин да обиколите страната е с велосипед. Така ще имате възможността да опознаете и да почувствате най-бързо местната природа, пейзажи, градове и култура. Равнинният релеф прави колоезденето по-лесно от където и да е по света. Освен това по този начин вие ще станете част от местните разбирания и начин на живот. Датчаните са известни с любовта си към велосипедите и използват абсолютно всяка възможност да карат колело вместо автомобил. По улиците на големите градове това е доста популярен начин за придвижване. От една страна това предпазва градовете от прекомерно замърсяване, а от друга страна така хората поддържата добро здраве и добра форма.

Наистина е невероятно преживяване да прекосите изумрудено зелената Дания през лятото с велосипед. Прекрасното време ще ви позволи да прекарвате часове под открито небе. Пътищата са превъзходни, а от двете страни на пътя се редуват гористи местности, поля покрити с цветя или селскостопански култури, езерца, малки средновековни градчета и очарователни ферми. Понякога пред вас ще се cape grenen skagen denmarkпояви някой внушителен замък, който ще ви накара да почувствате стария дух на най-южната и слънчева скандинавска страна. А замъци има наистина много. Някои от тях са разположени далеч извън населените места и именно те ще ви накарат да почувствате духа от приказките на Ханс Кристиян Андерсен. Един от най-красивите в цяла Дания е Егесков Слот (замакът Егесков). Той се намира в централните провинциални части на очарователния остров Фюн. Мястото е една от големите туристически атракции в страната. Червеникавата му фасада е разположена сред красиви градини и пищна зеленина. Този шедьовър се допълва от прекрасно малко езеро и градина –лабиринт.

Крайбрежията на Дания са красиви и живописни. Тук ще откриете безкрайни плажове, покрити със светъл и много фин пясък. През по-топлите и слънчеви дни те са чудесно място за почивка, слънчеви бани и за плуване. Не забравяйте обаче, че морските води тук са по-хладни, а температурите на въздуха не могат да се сравняват с тези по Средиземноморието. Тук плажовете са също и място, на което да се разходите, да пояздите кон, а в по-ветровити дни и да пуснете хвърчило. Заслужава си да посетите нос Гренен. Това е най-северната точка на Дания. Тук се срещат заливите Скагерак и Категат, които осъществяват връзката между Северно frederiksborg slot denmarkи Балтийско море. Поради спецификата на морските течения тук се оформя подводна пясъчна пътека, която постоянно променя местоположението си. Това е голяма атракция за пристигащите туристи, които влизат в морето и на 10 – 15 метра от брега са все още до глезените във вода. През топлите летни месеци тук пристигат големи автобуси пълни с туристи, които искат да зърнат най-северната точка на Дания. Това е и най-доброто време от годината ако желаете да видите нос Гренен в най-добрата му светлина.

Дания обаче не е само пасторални провинциални пейзажи, красиви плажове и живописни извънградски местности. Това, което отличава страната от всички други държави са нейните градове. Именно там се съхранява датското архитектурно и културно наследство. Най-голям и известен от всички датски градове е Копенхаген. Въпреки че има население от 1.200.000 души, градът е спокоен, пълен с пешеходци и велосипедисти, а въздухът е чист. През слънчевите дни, които за съжаление тук не са много, паркове, площади и търговски улици се оживяват, а местните като заклети западно европейци сядат на по чаша кафе или бира с приятели. Градът е смесица от старинна и модерна архитектура. Заслужава си да видите мраморната църква, замъкът Розенборг, както и прекрасната статуя на Малката bridge between denmark and swedenрусалка. От по-новите сгради си струва да посетите планетариуна Тихо Брахе. Сградата е разположена в центъра на датската столица и функционира от ноември 1989 година. Голяма атракция на Копенхаген представлява един от най-известните увеселителни паркове в Европа – Тиволи. Не всичко интересно обаче, което носи духа на Дания е в пределите на Копенхаген. Така например ако искате да посетите къщата, в която е роден прословутия Ханс Кристиян Андерсен, трябва да посетите град Одензе, разположен на остров Фюн в централна Дания. Не бива да пропускате град Хилерьод, както и прекрасните провинциални селища в областта на Хелзингор (Елсинор). Те са по-близо до Швеция, отколкото до столицата Копенхаген и могат да ви очароват със своята атмосвера, красиви околности и внушителни замъци.

Кога да посетим Дания? Най-доброто време от годината за туризъм в Дания е от края на юни до края на август. Това е периодът с най-високи denmark lakeтемператури и най-много слънце. През тази част от годината ще можете да прекарвате много време на открито и да се наслаждавате на свежестта на природата.

Какви дрехи да си носим, когато пътуваме в Дания? Леките летни дрехи задължително трябва да присъстват в багажа през юли и август. Въпреки това, дори и да сте запланували да посетите тази страна в разгара на лятото, все пак не пропускайте да сложите в багажа си дълги дънки и връхна дреха с дълъг ръкав. Понякога става хладно дори и през юли, особено вечер.