Борнхолм, Дания

Bornholm IslandБорнхолм е датски остров, който се намира по-близо до Швеция и Германия, отколкото до Дания. Разположен е на 55° северна географска ширина и на 15° източна дължина. Заема площ от около 587 кв.км. и в най-дългата си част се простира на около 40 километра. Това го прави един от големите острови в Балтийско море.

Климат. Остров Борнхолм има хладен умерен климат с океански характер. Температурите през деня варират от 2°C през януари до 20°C през юли и август. Шест месеца в годината (от ноември до април) времето е студено, а температурите са по-ниски от 10°C, а от декември до март нощните температури дори са отрицателни. Май, септември и октомври са преходни месеци с бързо променящо се време. Юни, юли и август са най-топлите и слънчеви месеци в годината. Те предлагат приятни температури от около 17 – 19°C през юни и около 20°C през юли и август. На остров Борнхолм твърде ниските или твърде високи температури не са обичайни. Дневните температури през зимата много рядко падат под 0°C. През лятото няма жеги, дори и когато цяла Европа е обгърната от горещи въздушни маси. Тук температурите много рядко могат да достигнат 23°C и това си е събитие. Местния климат е влажен, а количеството на валежите през годината се изменя слабо.

Население и селища. Населението на този остров е около 50 000 души. Около 15 000 от тях живеят в столицата Рюн, разположен на западния бряг на острова. Тъй като остров Борнхолм е спокоен провинциален район, населението е много по-еднообразно по произход в сравнение с космополитната столица Копенхаген. Продължителността на живот, качеството на живот и жизненият стандарт на местните жители са много високи.Bornholm Denmark

Икономика на Борнхолм. Остров Борнхолм е пример за подражание със своята чистота и екологичност. Тук скоро 100% от електроенергията ще се добива от възобновяеми енергийни източници и това е нещо, с което местните жители трябва да бъдат изключително горди! Това прави остров Борнхолм едно от най-екологичните места в света. Основен източник на доходи за Борнхолм са риболовната индустрия и добре развитото селско стопанство.

Туризъм на остров Борнхолм

Остров Борнхолм е едно изключително чисто и красиво райско кътче. Целият остров представлява една смесица от иглолистни и широколистни гори, които се редуват с обработваеми земи. Пейзажът изглежда романтичен и предлага великолепни възможности за практикуване на екотуризъм. Борнхолм е перфектното място, на което да се съчетаят дълги разходки, каране на колело и разглеждане на старинни постройки. Релефът на острова е равнинен, така че карането на колело дори и на дълги разстояние тук не е толкова изморително.

Южната половина на остров Борнхолм притежава великолепни плажове. Но внимание! Ако сте решили да се изкъпете в морето тук е добре да знаете, че дори и през август, когато температурата на морската вода е най-висока, тя рядко достига до 18°C. През юни и юли е дори по-ниска, така че това преживяване не е за всеки. За сметка на това, тези от вас, които са по-издръжливи на ниски температури могат да се насладят на много чисто море и пясък, чийто цвят наподобява сняг.

Борнхолм е идеално място за почивка за хора, които искат да намерят малко свеж въздух през горещите летни месеци и да се наслаждават на чиста и запазена природа далеч от шума и мръсотията на големите градове. Тук човек може да се освободи от стреса от напрегнатото ежедневие. Приятното време през лятото позволява да прекарате на открито почти целия си ден.

Градовете на Борнхолм са класически пример за европейски град. Те са чисти, подредени, спокойни и с тесни улички, много от които павирани. Тук много хора се предвижват не с кола, ами с велосипед. Пълно е с множество старинно изглеждащи площадчета, където ще откриете малки и кокетни ресторантчета и кафенета. Традиционно за северно европейските страни сградите са боядисани в ярки пастелни тонове – жълто, червено, оранжево и много други.

Forest of BornholmКога да посетим остров Борнхолм? Най-доброто време от годината за туризъм на остров Борнхолм са топлите месеци юни, юли и август. Тогава ще видите острова в най-добрата му светлина. През останалата част от годината времето е по-хладно и слънчевите часове са много по-малко.

Какви дрехи да си носим на остров Борнхолм? Ако посетите Борнхолм в периода от ноември до април си носете зимни дрехи. Е, все пак това не е Сибир, така че не е нужно да се прекалява с облеклото. Зимата на Борнхолм е не по-разллична от тази в останалите части на континента, но просто е малко по-дълга, защото местоположението на острова е северно. Ако посещавате това място през някой от месеците май, септември или октомври си носете не зимни, но все пак топли пролетни дрехи – анорак, тънко яке, пуловер и т.н. За месеците юни, юли и август сложете в багажа тънки летни, но и някои по-топли дрехи. Не тръгвайте в никакъв случай без връхна дреха, тъй като на Борнхолм дори и през лятото може да захладнее.