Доминиканска република

punta cana is one of the best tourism destinations in the caribbean regionДоминиканската република е една от най-привлекателните туристически дестинации в света, особено през зимното полугодие, когато голяма част от северното полукълбо е обхваната от сурова зима, а тук слънцето продължава да гали с топлите си лъчи. Местната природа е еталон за тропически рай. Освен традиционните за Карибско море бели плажове с прозрачни, спокойни коралови лагуни, тук ще откриете и високи планини, покрити с гъсти тропически гори. Добре развитата местна икономика придава на туристите усещане за сигурност и това прави островната страна дори още по-атрактивна.

Географско положение. Доминиканската република се намира сред водите на Карибско море в континента Северна Америка. Заема по-голямата част от остров Хаити, който е част от така наречените Големи Антили. Доминиканската република се намира между 17 и 19° северна географска ширина и между 68 и 71° западна географска дължина. Заема територия от около 48 433кв.км., което я прави втората по големина страна на Карибските острови. Граничи по суша само с една страна – Хаити. На около 115км на изток от Доминиканската република се намира остров Пуерто Рико, който е самоуправляваща се страна в състава на САЩ.

architecture in punta cana dominican republicРелеф. Доминиканската република има много разнообразен релеф. Страната е част от остров Хаити, който има континентален произход, за разлика от повечето острови в Карибско море, които са бивши или настоящи вулкани.Четири успоредни планински вериги прорязват острова в посока изток – запад. Най-висока е планината Кордилера Сентрал. В нейната източна част се издига връх Дуарте. Това е най-високата точка в Доминиканската република и най-високия връх на Карибските острови. Издига се на 3175 метра над морското равнище. Между планините ще откриете красиви и изключително плодородни низини. В крайбрежните райони на страната също са разположени не много широки, но много красиви низини, в които живее по-голямата част от населението. Бреговата линия на Доминиканската република е умерено разленена. Има някои много атрактивни, предимно малки заливчета. Повечето от тях имат значение за туристическата индустрия.

banana in dominican republicПрирода. Доминиканската република има изключителна природа, която като магнит привлича туристи от цял свят. Островът е покрит с тропически дъждовни гори, които са дом на огромно разнообразие от растителни и животински видове. От планините се спускат множество реки и водопади, а високите места предлагат прохлада дори и през най-горещото лято. В югозападната част на Доминиканската република се намира най-голямото езеро на Карибите – езерото Енрикуильо.

Климат. Доминиканската република попада в тропичния климатичен пояс и е разположена сред водите на вероятно най-топлото море на планетата – Карибско море. Времето е топло през цялата година. Сезоните са два – сух и дъждовен. Дъждовният сезон продължава от април до ноември. Тогава пада основната част от валежите. Най-дъждовно е времето през месеците май и септември. Дъждовният сезон съвпада със сезона на ураганите. Те са често явление в Карибско море през лятното полугодие, когато температурата на океанската вода превишава 30°C и това подхранва още повече мощните тропически бури. Понякога нанасят значителни щети. Температурите варират много слабо през годината. През януари дневните температури са около 27°C, а през август – около 32°C.fortress on the coast of dominican republic

Икономика. Доминиканската република е една от най-бързо развиващите се икономики в Латинска Америка. Единствено Бахамските острови и Коста Рика могат да се мерят с Доминиканската република по отношение на качеството и стандарта на живот. Страната много успешно развива своята туристическа индустрия, тъй като разполага с едни от най-красивите плажове в света, прекрасни тропически гори, великолепен климат, отлична инфраструктура, както и политическа стабилност. Доминиканската република разчита не само на многобройни чуждестранни посетители, идващи тук за да прекарат една незабравима ваканция, но и на чужденци, които идват с акостиращите тук за кратко круизни кораби. Островната страна развива доста бързо и своето селско стопанство. Тук се отглежда с успех голям брой тропически плодове, захарна тръстика, кафе, какао, тютюн и др. Страната punta cana beachе особено атрактивна на международните пазари за недвижими имоти. Много чужденци закупуват тук ваканционни имоти, особено за зимните месеци, когато голяма част от северното полукълбо е скована от студ. Както често се случва с красивите и екзотични кътчета, и тук е валидно правилото, че най-големият капитал на Доминиканската република е разкошната природа.

Население. Доминиканската република е дом на 8,5 милиона жители, което никък не е малко за островна страна, особено в съотношение с нейната площ. Населението е неравномерно разпределено по територията. Най-голяма концентрация се наблюдава в крайбрежните низини. Около 2,6 милиона или почти 1/3 от населението на страната живеят в агломерацията на Санто Доминго. Това е главният културен и икономически център в страната. Тук са седалищата на много международни компании и чуждестранни посолства. Санто Доминго е много атрактивен град за чужденци, търсещи луксозни недвижими имоти на приемливи цени. Атмосферата на столицата е традиционна за карибския басейн с леко, но все пак punta cana is the dominican republic rivieraдоловимо испанско излъчване. В източната част на градската агломерация, закътан в залива Андрес (Баиа Андрес) се намира един от най-красивите плажове в района на доминиканската столица – плажът Бока Чико. Защитен от големите вълни чрез коралов риф, плажът изглежда безумно красив. Други големи и важни градове на Доминиканската република са Сантяго де лос Кабайерос , който със своето население от около 800 000 жители е вторият по големина град в страната. Други големи градове са Ла Романа и Сан Франциско де Макорис.

Най-доброто от Доминиканската република. В най-източната част от страната, между градовете Баваро и Ла Романа се простира Доминиканската Ривиера. Тук ще откриете най-добрите хотели и вили, най-примамливите крайбрежни заведения, и несъмнено най-красивите плажове. Безспорно перлата на Доминиканската Ривиера е град Пунта Кана, който е добре известен сред любителите на екзотичните почивки. Тук е истински тропически рай, особено през зимните месеци, когато слънцето продължава да пече безпощадно и когато единствената възможноист за разхлада е сянката на кокосовите палми покрай брега на морето. Ако искате да видите и изживеете нещо по-различно, задължително трябва да посетите surfs on the coast of punta cana dominican republicостров Саона (Исла Саона). Мястото е обявено за национален парк и е защитено от закона. Тук ще можете да се насладите на съвършенството на доминиканската природа и то в напълно натурален и запазен вид.

Най-доброто време за туризъм в Доминиканската република е периода от ноември до април, макар че времето е великолепно през цялата година. Все пак зимата е малко по-суха и температурите са по-леко поносими. Другото предимство на зимния сезон е, че вероятността за ураган тогава е незначителна, за разлика от лятото, когато това природно бедствие не рядко връхлита този райски остров.