Египет

egypt gizaЕгипет е разположен в североизточната част на Африка. Заема територия от 1 001 450 кв.км. Има население от 78 887 007 души. На запад Египет граничи с Либия, на юг със Судан и на североизток с Израел. На север Египет има излаз на Средиземно море, а на изток – Червено море.

По-голямата част от територията на Египет е заета от пустинята Сахара. Единствено северния бряг и делтата на река Нил са egypt sunsetпокрити от плодородни равнини. По-голямата част от Египет има равнинен релеф и единствените планини са разположени на източния бряг. Най-високият връх в страната е Джебел Катерина, висок 2637м, разположен в южната част Синайския полуостров. Най-ниското място в страната е депресията Катара в северозападната част на страната. Товя място се намира на 133м под морското равнище.

Климатът на Египет е тропичен, сух. Единствено северният бряг има субтропичен red sea rivieraсредиземноморски климат. Кайро (столицата на Египет) се радва на топъл, субтропичен климат с високи температури през цялата година. Най-студените месеци в годината са декември (19 °C) и януари (18°C). През другите месеци в годината е по-топло от 20 °C. Основната част от валежите падат от декември до март. Валежите през юни, юли, август и септември са red sea coral reefизключително малко вероятни. Дневните летни температури са изключително високи, особено между май и септември. Средните дневни температури през юни и юли са 34 °C, но лесно могат да достигнат 40 – 45 °C. Заради сухия климат, разликите между дневни и нощни температури са значителни – между 10 и 15 °C.

red sea eveningАлександрия има субтропичен средиземноморски климат. Температурите са най-ниски от средата на декември до средата на февруари – около 19 °C. Заради близостта на средиземноморския басейн, летните температури са по-поносими – около 30 °C през юни, юли, август и септември. Плажовете са пълни с народ от март до декември.

Асуан е разположен в тропичния климатичен пояс на Египет, не далеч от the temple of hatchepsout egyptсеверната тропична окръжност. Климата е много горещ. Валежите са изключително ниски. Най-студеният месец в годината е януари с дневни температури от 23 °C. Седем месеца в годината средните дневни температури са меду 35 и 40 °C. Някои дни могат да са екстремно горещи. Най-добрият сезон да се посети Асуан е зимата, тъй като тогава условията са най-поносими.

Забележителностите на Египет са безбройни, но най-големите от тях са няколко

Египетските пирамиди. Строежът на световно известните пирамиди приключил през 2580г пр.хр. Перфектните им форми предизвикват интерес сред учените. Някои хора вярват, че пирамидите са дело на aswan egyptизвънземни.Най-голямата от тях е Хеопсовата пирамида. Тя е висока 147 метра. Пирамидите са разположени на западния бряг на река Нил, в Мемфиския некропол. Хеопсовата пирамида и Сфинкса са едно от седемте чудеса на света (и единственото запазено до днес).

Река Нил. Това е най-дългата река на планетата. Изворите и са далеч на юг, сред екваториалните райони на Африка. Дължината и е приблизително 6650км. Реката пресича една от най-сухите пустини на планетата, но въпреки това достигга до бреговете на beauty sunset egyptСредиземно море. Реката напоява долината през която тече преди вливането си в Средиземно море и я прави една от най-плодородните в цяла Африка. Нил пресича територията на най-големия африкански град Кайро.

Град Асуан и язовирът Насер. Асуан е един от най-горещите и южни градове в Египет. sharm el sheikhИзвестен е с язовира Насер, чиято стена има дължина от 3,6 километра и височина от 111 метра. Насер бил открит на 15-ти януари 1971г. В този момент язовирът бил най-големия в света. Дълбочината му достига 300м. За египтяните Насер е извор на живот.

Кайро – столицата на Египет. Това е 13-ти по големина град в света и най-голям метрополис в цяла Африка. Има население от около 15 000 000 души (градската агломерация). Икономиката му е развита. Улиците на Кайро са олицетворение на хаос. Всеки ден из този необятен град сноват около 5 000 000 автомобила. Най-свободният ден от седмицата е петък. Жителите на Кайро са най-отворените и разкрепостени хора в цял Египет.ancient egyptian culture

Червеноморската ривиера. На брегът на Червено море ще откриете някои от най-прекрасните плажове в цяла Африка. Шарм ел Шейх, разположен на южния край на полуостров Синай и Хургата, намираща се на източния бряг, притежават невероятни пясъчни плажове с кристално чисти и прозрачни морски води, които предлагат отлични възможности за гмуркане сред великолепните коралови рифове. Тук няма да откриете гъста зеленина и гори, но ще намерите много слънце и то през зимните месеци. Тук се намират най-близките до Европа коралови рифове и това прави Шарм ел Шейх най-атрактивните дестинации за европейците през зимните месеци.

the egyptian civilization is one of the oldest in the worldСахара. Най-голямата пустиня е също огромна атракция за посетители, идващи от цял свят. Сухите и жълти пясъчни пейзажи, далеч не са само мит ами реалност. Пустинята е безкрайна. Туристите са винаги много развълнувани, когато имат шанса да направят един тур, качени на гърбът на някоя камила, сред пясъчните „вълни“ на пустинята Сахара.