Долината на река Нил

Една от най-красивите речни долини на планетата е тази на величествената африканска река Нил. Тя пресича цялата територия на Египет от юг на север, от границата със Судан до крайбрежието на Средиземно море. Долината на река Нил е същински оазис насред пустоща. На фона на заобикалящата пустиня Сахара и нейната безкрайна пясъчна шир се открояват потъналите в приятна сянка, прохлада и зеленина крайбрежия на реката. Гъстата гора от финикови палми контрастира на златистите пясъчни дюни, а ежегодните разливи осигуряват необходимата влага за оцеляването на тази уникална екосистема.

долината на река нилДолината на Нил, особено нейната делта на север, осигурява препитание за многобройните жители на африканската страна. Неслучайно по-голямата част от местното население живее именно в тази част на страната, където условията за земеделие са добри. Тук се намират някои от най-известните градове на Египет, в това число столицата Кайро, историческият център Луксор, градът на пирамидите Гиза, известният с огромния си язовир град Асуан и перлата на Средиземно море – Александрия.

Долината на Нил има сух и горещ тропичен климат със слабо омекотяващо влияние от самата река и постоянно слънчево и безоблачни време. Температурите през деня са изключително високи през цялта година, а нощите, подобно на всяка друга пустиня, могат да са доста хладни с температури под 10°C. Средните дневни температури в различните части на долината варират. Така например на север в района на Кайро те са между 19 и 35°C, а на юг варират между 23 и 41°C. Влажността е ниска, а шансовете за дъжд са нищожни особено през летните месеци.

Долината на Нил е романтично място за почивка, а най-препочитани са круизите по реката, които ще ви отведат до неподозирани места. По течението на реката се редуват обработваеми земи и малки градчета носещи духа на ориента. Тук-там се появяват фелуки – традиционни местни лодки – които с издути от вятъра бели платна бързо и леко се носят по тъмносините води. Внезапно някоя жълта песъчлива скала се изпречва на пътя на реката принуждавайки я да направи завой в страни. На някои места от водите на Нил се издига някое малко островче, което със своята зеленина наподобява пустинен оазис.

nile riverДревната египетска цивилизация възникнала приблизително 3150 години преди новата ера. Нейното появяване, възход и залез оставили дълбока следа в човешката история. По тази причина освен с изключителната си природна красота, долината на река Нил е известна със своите многобройни исторически паметници, привличащи милиони посетители всяка година.

Люлка на една от най-древните цивилизации познати на човечеството, долината приютява единствените по рода си египетски пирамиди, както и известната статуя на Сфинкса. Много от големите забележителности в долината на река Нил се намират в околностите на Луксор и близко намиращото се историческо село Карнак. Сред тях са Храмът на Амон Ра, Долината на царете, Долината на цариците (и двете са част от Тиванския некропол) и много други.