Египетското крайбрежие на Червено море

Египетското крайбрежие на Червено море е дълго приблизително 1250 километра от границата със Судан на юг до град Суец при Суецкия канал на север, а ако включим и полуостров Синай дължината на крайбрежието може да се увеличи с поне още 870 км, достигайки до Израел. Този регион е мястото където горещите пясъци на Източната пустиня (дял от Сахара разположен на изток от река Нил) срещат пълните с живот води на най-топлото море на планетата. Крайбрежието е отделено от долината на река Нил чрез голи и силно ерозирали ниски планини.

египетското крайбрежие на червено мореНито една постоянно течаща река не протича и не се влива в Червено море на територията на Египет. Единственото изключение са малките поточета, които се появяват по време на дъжд, но скоро след това напълно пресъхват без да оставят нито следа от краткото си съществуване.

Червеноморското крайбрежие е основен притегателен център за туристи и именно тук се намират някои от най-известните и големи египетски курорти – Шарм ел Шейх, Хургада, Ел Гоуна, Дахаб, Сафага и др. То е известно със своята пустинна екзотика и съчетание от красиви златни плажове и морски води с цвят на сапфир. Лятото тук никога не свършва, а безоблачното тъмносиньо небе и високи температури радват плажуващите 365 дни в годината. Достъпните цени и големият избор от възможности за развлечение правят крайбрежието на Червено море най-горещата точка за туризъм в цяла Африка, а ако се отегчите от мързелуван на плажа или около басейна не се отчайвайте – това е Египет и тук има много какво да се прави и да се види.

Египетското крайбрежие на Червено море предлага един наистина очарователен начин да се докоснете до романтиката и неповторимата атмосфера на Ориента. Приказни джамии, останки от древни градове и величествени паметници ще ви потопят в духа на Изтока. А крайбрежните градчета в района са всичко друго, но не и скучни. Небрежни, шумни и непретенциозни, те излъчват пъстрота и колорит и същевременно следват свой собствен неповторим ритъм на живот.