Хургада – туристически пътеводител

Разположен между сухата пустиня на Египет и топлите сапфирени води на Червено море, Хургада е сред най-известните египетски курорти. Градът представлява тясна крйбрежна ивица с дължина близо 40 км. В по-голямата си част той е мозайка от лъскави хотелски комплекси с големи басейни и безбройни финикови палми. Сърцето на Хургада е старата градска част, където живее по-голямата част от населението на египетския курорт. Тук преобладават не много високи сгради и малки блокчета в светли нюанси (бял, бежов, жълт) с плоски покриви, джамии със стройни и високи минарета, шумни и оживени пазари, тесни улици с шарени магазинчета. Големи тълпи от туристи се шляят безцелно, разглеждайки многобройните павилиончета отрупани с всевъзможна стока в търсене на интересни сувенири. Изключително любезни и контактни търговци подвикват след туристите, приканвайки ги да си купят нещо.

коралов риф хургадаХургада е особено популярно място за почивка през зимните месеци за много хора живеещи в студените страни от Северна Европа. Белите и златисти тропически плажове и прозрачни морски води примамват с красотата си, но най-голямото съкровище, както често се случва, остава скрито от погледите на туристите. Под повърхността на Червено море се простират удивително красиви коралови рифове, може би най-красивите в цяла Африка, дом на хиляди видове многоцветни риби, акули, делфини, скатове, водни костенурки, морски звезди и около 200 различни вида корали. Огрените от слънцето плитчини се оказват перфектни за тези крехки и чувствителни организми. На няколко стотин метра навътре в морето се виждат многобройни голи и пустинни острови с разкошни коралови лагуни и фин пясък.

Хургада е колоритен град с ориенталски дух и все по-модерна визия. Основан в началото на 20-ти век, той вече е вторият по големина град на брега на Червено море и продължава да се разраства бързо. Днес градът има население от над 161 000 души. 9 от всеки 10 местни жители е мюсюлманин, а от останалите 10% повечето са християни.

Хургада попада в тропичния климатичен пояс и има сух и слънчев пустинен климат с дневни температури от 21 – 23°C през януари и февруари до около 36 – 37°C в разгара на лятото през юли и август. Ясното синьо небе е гарантирано почти на 100% без значение през коя част от годината планувате да пътувате. Макар че дните през цялата година са топли и предлагат отлични условия за плаж и дейности на открито, зимните нощи в периода от декември до март са доста хладни, падайки до около 10 – 15°C. Температурата на морската вода е приятна през цялата година. Варира между 21°C в разгара на зимата до около 28 – 30°C в края на лятото.

Кога да посетим Хургада? Най-добре през зимното полугодие от ноември до април. Летата са твърде горещи.

Облекло. Летни дрехи през цялата година. Леко яке или анорак е необходимо през зимните месеци ако излизате през нощта. Слънцето в Хургада е много силно, така че непременно ползвайте слънцезащитни кремове. Ако не защитите кожата си навреме рискувате да изгорите и да се криете от слънчевите лъчи през остатъка от почивката си. Слънчевите очила също са изключително важни. Светлината тук е много силна и това вреди много на очите.

Какво да не пропускаме? Не пропускайте да се гмурнете сред зашеметяващите коралови рифове. Тук има множество агенции, които да ви осигурят необходимото оборудване, транспорт и инструктор. Ако по някаква причина не можете да се гмуркате не пропускайте да се разходите с корабче с прозрачно дъно. Направете си малка разходка с камила – невероятно преживяване, особено край брега по залез. Посетете някой от местните аквапаркове. Това е наистина приятно преживяване и начин да се разхладите от палещите лъчи на тропическото африканско слънце. Отидете на сафари сред суровата и прашна красота на пустинята Сахара. Посетете остров Махмя известен с разкошните си плажове и отлични възможности за шноркелинг.

Как да стигнем до там? С директен полет до международното летище в Хургада. То се намира на около 5 километра от центъра на града и се счита за едно от най-натоварените на континента. Най-редовни са полетите от и до Великобритания, Германия, Русия, Скандинавия и множество големи и средно големи градове от цяла Европа. Друга алтернатива е международното летище в Кайро.

Опасности. Ако се разхождате из центъра на Хургада си отваряйте очите за джебчии и различни видове мошенници. Дръжте под око вашият портфейл, чанта и други ценности. Бъдете предпазливи винаги когато се качвате на такси. Внимавайте колко пари давате и какво ви връщат. Следете за хигиената. Бъдете предпазливи къде се храните и каква вода пиете. Ако ще се храните на вън и по някаква причина няма къде да си измиете ръцете носете си задължително препарат (гел) за почистване на ръце, съдържащ алкохол. Преди пътуване се консултирайте с лекар и попитайте как да се предпазите от най-често срещаните заболявания в района на Хургада – стомашно чревни инфекции, различни видове хепатит, тифоидна треска, салмонела и други.