Ел Салвадор

jaguar el salvadorПрез 1524 година първите испански заселници пристигат на територията на днешен Ел Салвадор и няколко години по-късно основават свои селища. Страната остава под властта на Испания близо 3 века и придобива независимост на 15 септември 1821 година. През годините Ел Салвадор, подобно на повечето свои съседи, премина през множество трудни моменти. Последният особено тежък период беше дългогодишната гражданска война. От 1992 година обаче, Салвадор пое по пътя на икономическите реформи, които обещават по-добро бъдеще за тази страна.

Географско положение, граници и големина на Салвадор. Ел Салвадор е най-малката страна в континентална Северна Америка и заема площ от 21 040 кв.км. Разположен е на брега на Тихия океан, а на югоизток се намира обширния залив Фонсека. Салвадор граничи с Гватемала и Хондурас. Столицата на страната се намира на 13,41° северна ширина и 89,11° западна дължина. Салвадор е единствената страна в Северна Америка, която няма излаз на Карибско море или Атлантическия океан.

Климат на Салвадор. Ел Салвадор попада в тропичния климатичен пояс. Времето е горещо през цялата година с температури между 27 и 31°C. Има два сезона – сух и дъждовен. Дъждовният сезон трае от април до ноември. Влажното време се съчетава с типичните за летния сезон по-високи температури. san salvador from aboveПрез тази част от годината дъждовете са доста интензивни и често имат проливен характер. Дъждовете в столицата Сан Салвадор могат да достигнат и дори да надхвърлят 350 мм месечно, особенно през най-влажните месеци юни и септември. През зимните месеци времето е по-сухо, слънчево и приятно.

Води на Салвадор. Ел Салвадор разполага със значително водно богатство. През територията на страната протичат множество пълноводни, но сравнително къси реки. Техният брой е почти 300! Най-голямата река в Салвадор е Лемпа. Тя формира красиво и пълно с живот устие на мястото, където се влива в Тихия океан. В планината във вътрешността на страната има множество езера. Най-големи са езерата Гюиха, разположено на границата с Гватемала и езерото Илопанга, разположено непосредствено до столицата на страната Сан Салвадор. Дори по-голям от тях е язовирът Керон Гранде.

Релеф на Салвадор. Релефът на Ел Салвадор е изключително разнообразен. По-голямата част от страната е заета от обширно вулканично плато. В централната част на Ел Салвадор е разположена равнина, която заема около ¼ от цялата площ на страната. През територията на Ел Салвадор преминават две средно високи планински вериги. Едната следва тихоокеанското крайбрежие, а другата е разположена в крайните северни райони на страната. Тя е по-висока. Там се намира най-високата точка на страната – връх Монте Кристо, висок 2418. Тъй като Ел Салвадор попада в пределите на младонагънати планински вериги, тук се наблюдава висока сеизмична активност и вулканична дейност. Бреговата линия е много слабо разчленена. Най-голям залив е Баиа де ла Юнион, който е част от залива Фонсека.

Население на Ел Салвадор. Населението на Салвадор е около 6,8 милиона души. Този факт превръща страната в най-гъстонаселената в континентална Северна Америка. По-голямата част от населението живее в равнина в централните части на страната. Там се намира столицата Сан Салвадор, която е същевременно е най-големият град в страната. Градът с население от около 540 000 жители е център на 2,3 милионна градска агломерация. Жителите на Ел Салвадор са предимно християни католици. От гледна точка на етническия произход преобладават метисите, които са се формирали при смесването на el salvador beachместните индиански племена с пристигащите по тези земи европейци. Официален език в страната е испански, макар че английският е доста популярен и също е широко разпространен.

Икономика на Салвадор. Подобно на много от своите съседи, Ел Салвадор е развиваща се страна с нисък стандарт на живот. Основният отрасъл в местната икономика е селското стопанство. Отглеждат се захарна тръстика, банани, ананаси, кафе, какао и други тропически култури, които са същевременно основни експортни стоки. Характерна черта на Салвадор е огромния контраст между бедни и богати. Голяма част от местното население живее в нищета без достъп до качествено образование и медицинска помощ. Същевременно една много малка част от местното население управлява почти цялата икономика на страната. След дълги години на диктатура и гражданска война, в началото на 90-те години Салвадор поема по пътя на икономически реформи, водещи към по-добро и светло бъдеще. Една от големите промени през които премина Салвадор бе смяната на националната валута. През 2004 година официалната до тогава парична единица – салвадорски колон, бе заменена с американски долар. Ел Салвадор е член на Централноамериканския общ пазар, чиято цел е създаването на общност с единна външноикономическа политика.

Туризъм в Ел Салвадор

Парадокс е, че Ел Салвадор се намира в една от най-пищните и зелени части на нашата планета, а горите съставляват едва около 5-6% от цялата територия на страната. Местната природа не е толкова пищна в сравнение с тази на други малки Централноамерикански държави, особено на фона на Коста Рика, която също се намира в тази част на света. Всъщност това не винаги е било така. Някога цялата територия на Салвадор била покрита от гъсти и трудно проходими дъждовни гори. Поради бързо нарастващото население обаче, нуждите от обработваеми земи започнали да нарастват. Постепенно земеделските площи се увеличавали, а тропическата джунгла все повече изчезвала. В наши дни са останали гори главно в планинските масиви и то главно защото планинските терени не са много подходящи за земеделие. Това прави планинските местности на Салвадор доста живописни, особено в районите, където има реки и езера.

Въпреки намалялата площ, в гористите местности на Ел Салвадор се срещат някои удивителни представители на животинския свят. Един от най-забележителните видове е ягуарът. Тази петниста котка има доста тайнствен и мистериозен начин на живот. Дните си прекарва скрита в гъстата зеленина, а привечер излиза да ловува. Горите на Салвадор са дом на още един страховит хищник, който обаче за разлика от ягуара, живее в короните на harpy el salvadorдърветата. Това е харпията. Тази хищна птица с дължина на тялото от над един метър и размах на крилете от около два метра е най-едрата и опасна хищна птица в света. За разлика от много други грабливи птици, които предпочитат да запълнят ежедневното си меню с дребни гризачи и малки бозайници, харпията ловува по-едра плячка. В менюто и доста често влизат средни по големина маймуни и ленивци. Това е една от малкото птици, които биха се осмелили да нападнат човек ако се почувстват застрашени или ако усетят, че малките им са заплашени. В дъждовните гори на Ел Салвадор хищниците са навсякъде. Освен сред гъстата зеленина и високите корони на дърветата, хищниците на тази малка Централноамериканска страна се срещат също и във водните басейни. Под повърхността на местните пълноводни реки дебнат крокодили. Това прави реките на Салвадор не особено подходщо място за къпане.

Макар че Ел Салвадор не е популярна туристическа дестинация, страната разполага с красиви плажове, покрити със златист или кафеникав пясък и обградени с палмови дървета. Поради топлите течения тук океанските води са топли през цялата година. Въпреки голямата си плажна ивица, страната разполага с малко курорти. Едни от най-красивите места в страната са устието на река Лемпа и близо намиращия се залив Баиа де Хакуилиско.

Национална кухня на Салвадор. Подобно на националните кухни на други централноамерикански страни, кулинарното богатство на Ел Салвадор се е формирало при сливането на кулинарните традиции на местните коренни жители с тези на пристигащите от Европа испанци. Типичен пример за салвадорско el salvador corn tortillaястие са малки хлебчета, наречени царевична ториля. Сред местното население са познати като „пупусас”. Царевичната тортиля отразява съчетанието на европейската с местната индиянска кухня. Най-често се приготвя с пълнеж от сирене, но са възможни и други комбинации, например месо. Един от най-често присъстващите в менюто продукти е царевицата. Тя се прилага по един или друг начин към широк репертоар от ястия. Много от местните специалитети са доста пикантни и често като подправка се използва чесън. Голяма част от ястията са пържени. Това е най-популярният начин за обработка на пилешко и свинско месо, докато от телешко най-често се приготвя супа. Освен голямото разнообразие от печено и пържено месо или супи с месо, жителите на Салвадор консумират също и много зеленчуци. Доматите са сред най-популярните, но лидерското място се пада на зелето. Именно от зеле се прави прословутата салвадорска салата „куртидо”. За да се получи тази салата е необходимо зелето да се съхранява в подходящ съд докато се получи лека ферментация. Въпросното куртидо се предлага много често като гарнитура към основното ястие.

Кое е най-доброто време за туризъм в Салвадор? Ако планувате пътуване до Ел Салвадор е за препочитане да изберете зимните месеци, приблизително в периода ноември – април. Тогава ще попаднете на топло, слънчево и сравнително сухо време, избягвайки най-тежките летни горещини и твърде висока влажност.

Коя част от Салвадор да посетим? Най-доброто място за туризъм в Ел Салвадор е крайбрежието на департамента Сонсонате, разположен в западната част на страната, на брега на Тихия океан. Това е една от най-богатите провинции в Салвадор. На брега на Сонсонате ще намерите разнообразни възможности за настаняване в екзотична латиноамериканска обстановка. Не пропускайте да посетите също и латиноамриканския помпей – град Хоя де Серена, в близост до столицата Сан Салвадор, на северозапад от града. Тук ще откриете изключително интересно историческо селище от периода на маите, което се е запазило много добре под слой вулканична пепел. От тук и сравнението с Помпей в Италия. Това историческо селище е под егидата на ЮНЕСКО.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Салвадор? Салвадор е бедна страна, така че ако сте запланували да обикаляте и да разглеждате на воля забравете за скъпите дрехи, които се набиват на око. Предпочитайте по-непретенциозно облекло. Дрехите трябва да са леки и съобразени с високите температури и висока влажност.

Здраве. Преди да пътувате за Ел Салвадор е добре да се консултирате с вашия личен лекар. Той ще ви уведоми за необходимите имунизации, които трябва да си направите преди да предприемете пътуване. Също така е добре да знаете, че заради горещия и влажен климат в някои райони на Салвадор има опасност от заразяване с малария. Болестта се предава чрез ухапване от комари, но има препарати, които до голяма степен могат да ви предпазят.el salvador rainforest

Внимание! Ел Салвадор е екзотична, но опасна страна. Нивата на престъпността са доста високи, което прави Салвадор една от най-рисковите държави в Америка. Нивото на убийствата е сред най-високите в света, което е доста обезпокоително. Има много места, които трябва да бъдат избягвани, особено в по-големите населени места. Избягвайте да се придвижвате сами. Винаги предпочитайте предвижването в група. Не носете със себе си скъпи вещи докато обикаляте по улиците.