Англия

england provinceСледите от човешко присъствие показват, че територията на днешна Англия е заселена преди повече от 500 000 години. През 5 век от новата ера по тези земи се заселили племена от немски произход, наречени англи. Те пристигнали от територията на днешна Дания и Германия. В продължение на няколко века англите останали самостоятелни, но през 10 век, и по-точно през 927 година, основали единна държава, наречена Англия. Последвало нахлуването на норманите, които през 1066 година под ръководството на Уилям Завоевателя превзели младата страна. Той донесъл френския език, който оставил своето влияние върху този английски, който познаваме днес. Това било същевременно последното завоюване на Англия, която в последствие се превърнала в недостъпна крепост дори и за най-амбициозните завоеватели и в световна колониална империя.

Географско положение, граници и големина. Англия е разположена в южните и източни части на остров Британия в Северозападна Европа. Заема площ от 130 395 кв км и е част от Обединеното кралство заедно с Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Страната граничи с Шотландия на север и Уелс на запад. Има излаз на Северно море, Ирландско море, Келтско море и Атлантическия океан. Ла Маншът, известен още като Британския канал, разделя Англия от континентална Европа, а максималната му дълбочина е около 180 метра. В най-тясната си част каналът е широк едва 34 км. На това място между градовете Дувър (Англия ) и Кале (Франция) е прокопан scafell pike englandканал, който осигурява на Англия сухопътна връзка с континента. Страната притежава множество острови около своето крайбрежие, а най-големи от тях са Ангълси, Джърси, Гернси, островите Сили и много други. Най-южната точка на Англия е на 49 градуса и 57 минути северна ширина, а най-северната на 55 градуса и 48 минути. През Лондон, столицата на страната, преминава Гринуичкият меридиан. Това е нулевият меридиан, който разделя планетата на източна и западна половина. По тази причина по-голямата част от Англия попада в западното полукълбо, а в източното полукълбо се намират единствено крайните източни части.

Релеф. Ако пътувате през Англия бързо ще забележите, че релефните форми са доста меки и заоблени. Най-значителната планинска верига са Пенинските планини, които се простират в западните части на страната в посока от север на юг. Тук се намира Скафъл Пик – най-високата точка в Англия, която се издига на височина 978 метра. Върхът се намира в североизточните части на Англия, не далеч от Ирландско море. Втори по височина са Кембрийските планини. Бреговата линия на Англия е разчленена, особено на запад, където могат да се видят множество малки и големи заливчета, внушителни речни естуари, както и не много големи крайбрежни острови. Един от по-дълбоко врязаните в сушата заливи е така нареченият Бристолски канал. На места английският бряг е стръмен и се спуска отвесно към неспокойните морски води, докато на други места крайбрежията са доста заравнение и изглеждат твърде различно в зависимост дали ги наблюдавате по време на прилив или при отлив. Особено интересно е южното крайбрежие, известно със стръмните си бели варовикови скали.

westminster palace london englandКлимат. Англия има умерен – океански климат с обилни валежи през цялата година. Въпреки че е разположена доста на север, времето над страната обикновено е необичайно меко. Основната причина е, че местният климат се формира под силното влияние на топлото течение Гълфстриим, което преминава през северните части на Атлантическия океан, носейки топли води от региона на Карибско море. Лятото е свежо и много приятно с температури около 23°C. Възможни са кратки периоди с температури около и дори над 30°C. Зимата е мека с дневни температури около 7°C. Валежите обикновено са от дъжд, въпреки че понякога се образува тънка и доста нетрайна снежна покривка. Снеговалежи в Англия са по-вероятни във вътрешността на страната и в по-високите части. По-голямо количество валежи обикновено пада в западните части на Англия. Тъй като над острова се срещат различни въздушни маси, времето като цяло е доста променливо независимо от сезона. Ясно и безоблачно небе, облаци, слънце, дъжд, вятър и мъгла понякога могат да се сменят само в рамките на един ден. Климатът над южните части на Англия е значително по-топло и приятно в сравнение със северните части.

Население. Със своите 51,5 милиона жители Англия е най-населена в Обединеното кралство. Столицата Лондон е същевременно най-големият европейски мегаполис, чието население надхвърля 14 милиона жители. Градът се смята за вторият най-космополитен на планетата след Ню Йорк в Съединените щати. Втори по големина не само в Англия, но и в Обединеното кралство е Манчестър, който надхвърля 6 милиона жители. Други големи градове са Бирмингам, Ливърпул, Бристол, Ковънтри, Нотингхам, Шефилд и много други. Англия е притегателен център за емигранти от цял свят. Удивителната култура в комбинация с висок жизнен стандарт привличат чужденците като магнит. Особено bodium castle englandатрактивни са големите градове, където възможностите за бизнес и получаване на добро образование са повече от отлични. Британците все още съставляват над 82,5% от общото население на страната, но в резултат на големия брой новопристигащи техният дял все повече намалява въпреки традиционно високата раждаемост. Населението на Англия е неравномерно разпределено. Големите градове се намират предимно в западните и южни части на страната. Наблюдава се огромно струпване на население в малко на брой, но големи градски агломерации. Това което отличава местните жители от всички други култури по света, включително и от другите европейски страни, е тяхната силно изразена индивидуалност. Именно това е основната причина поради която местните жители са считани за ексцентрични и интересни от хората в останалата част от света. Това е също така стабилна база за развитието на една от най-мощните музикални и филмови индустрии в нашето съвремие. По отношение на своя манталитет англичаните са по-отзивчиви и приятелски настроени в сравнение с останалите европейци. В религиозно отношение жителите на Англия са доста смесени в резултат от големия наплив на чужденци. Въпреки това тук традиционно основна религия си остават последователите на Англиканската църква.

Икономика. Началото на модерната английска икономика е поставено по време на техническата революция в края на 18-ти век. По това време страната създава около 60% от световното промишлено производство. В продължение на два века почти всички иновации по света идват от тук. В Лондон се построява първото в света метро, а градът се счита за един от първите електрифицирани в света. В модерни времена Англия е двигателят на Обединеното кралство, което се счита за една от най-развитите и богати страни в света, заемайки осмо място по икономическа мощ за 2011 година. Държавата е част от Европейския съюз от 1993 година, но не е член на Шенгенското clevedon englandспоразумение или Еврозоната. Официалната валута в Англия е британската лира. Икономиката на страната е всестранно развита. Промишлеността е основа на местната икономика. Произвеждат се автомобили, кораби, самолети, селскостопанска техника и др. Развиват се високите технологии. Текстилната и химическата промишленост са също много добре застъпени. Сферата на услугите е изключително добре развита. Страната е водещ световен финансов и образователен център, туристическата индустрия процъфтява, особено що се отнася до културния и делови туризъм. Селското стопанство също е много добре развито. Водещо е животновъдството. Отглеждат се предимно овце, птици и свине. Риболовът е много сериозно перо в бюджета на Англия. Растениевъдството е също много добре развито. Мекият климат благопритства отглеждането на огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. Водещо място заема производството на зърнени култури и картофи. Тъй като се наблюдава затопляне на климата, тук през последните години навлиза един отрасъл, който до скоро се смяташе за нетипичен в Англия – лозарството и производството на вино.

Великите географски открития. През 15 век Англия заедно с други западно-европейски страни навлиза в ерата на великите географски открития. Английски мореплаватели използват все по-бързо развиващите се технологии за да предприемат рисковани пътувания далеч извън пределите на страната, търсейки по-кратки търговски пътища. Съдбата се оказва много по-благосклонна, отколкото английските мореплаватели подозирали. Английските кораби london eye englandдостигнали до земи, за които нито един европеец не е подозирал, че съществуват. Така през следващите векове Англия се сдобива с огромни по площ колонии в Северна, Централна и Южна Америка, в Африка, Азия и Тихия океан. Англия се превръща в най-голямата колониална империя съществувала някога.

Туризъм в Англия

Англия е изключително красива страна. Тя е известна със своите великолепни средновековни замъци, които се считат за най-красивите в света. Те са стотици и вие ще ги откриете из цялата страна. Построени от камък, те сякаш съществуват отвъд времето. Някои от тях се вписват отлична в модерната градска среда, други се издигат насред пасторалната провинция, а трети са заобиколени от езера или разкошни градини. За най-атрактивни се считат Бодъм Касъл в Източен Съсекс, Скиптън Касъл в Северен Йоркшир, Хоуърд Касъл също в Северен Йоркшир, Сейнт Мичълс Маут, разположен сред водите на Английския канал не далеч от брега, както и много други. Страната е известна със своите великолепни паркове. Англичаните отдавна са известни като изкусни майстори в създаването на изящни градини. От една страна им помага мекия и приятен климат с обилни валежи, а от друга страна тяхната склонност да прекарват повече време сред природата и да се разхождат на чист въздух. Сред най-красивите и известни английски градини са Сисингхърст, Трелисик и Левенс Хол. Страната е осеяна с множество удивителни исторически и културни паметници. Един от най-зрелищните е Стоунхендж. Това е каменен комплес на около 5000 години, чието реално предназначение все още не е напълно изяснено. Голяма част от емблематичните за Англия забележителности се намират в столицата Лондон. Площад Пикадили, Уестминстърското абатство, Бъкингамския дворец, Биг Бен, Тауър Бридж, Хайд Парк, Риджънс Парк, Канари Уорф, Яйцето, Окото на Лондон и много, много други се намират именно в този многомилионен мегаполис. Освен всичко останало, тази страна е известна с двуетажните червени автобуси, както и със своите аристократично изглеждащи черни таксита.

english park londonПрирода. Пейзажите на Англия в по-голямата си част са изменени от човека. В наши дни горите заемат приблизително около 5 – 6% от територията на страната. Въпреки това извън големите градове всичко излъчва спокойствие. Провинцията на Англия е като излязла от приказките. Всичко е изумрудено зелено и изключително живописно. Малки и спокойни ферми са накацали върху и около заоблени хълмчета, а малките градчета са потънали в зеленина. Стада от пухкави бели овце пасат необезпокоявани, а малки и големи рекички криволичат, заобиколени от пищна растителност. Ако сте късметлии и попаднете на слънчево и топло време, английската провинция със сигурност ще ви накара да се влюбите в нея. Сред дивата природа на Англия могат да се видят някои типично европейски животни като лисици, диви котки, глигани, язовци, елени, зайци, катерици, дребни гризачи, огромно разнообразие от птици като бухали, сови, орли, ястреби, соколи и много други. В страната живеят различни видове жаби, гущери и змии, една от които е отровна. Това е пепелянката, която за разлига от повечето други отровни змии се разпространява и в райони с по-хладен климат.

Плажове. Ако не сте любители на твърде високите температури, плажовете в Англия може да ви се сторят доста атрактивни, особено в разгара на лятото. Е, няма как да очаквате температури подобни на тези по Средиземноморието, но нима температура на въздуха около 23 – 24°C и на водата около 18°C не са достатъчни за да се порадвате на един страхотен ден на плажа?

Борнмът е доста атрактивен английски морски курорт. Притежава огромна при това чиста и красива плажна ивица. Пясъкът е светъл, а морската вода освежаваща. Крайбрежието на Борнмът е отлично място не само за плаж, но и за дълги разходки.

london englandСтъдланд е малко селце, разположено на югоизток от Борнмът. Освен че е потънало в зеленина, мястото предлага един от най-красивите плажове в Англия.

Ман Ъф Уор Бей е прекрасно малко заливче в близост до селището Уест Лулуорт. Тъй като мястото е защитено от открито море, водите тук са спокойни и сравнително прозрачни.

Саут Девън е изключително атрактивно място, което предлага едни от най-добрите английски плажове. Често го наричат „Английската ривиера“. Районът може да се похвали с много добре развит туризъм и живописни курортни градчета.

Островите Сили са идеално място за вас ако искате да откриете красиви английски плажове. Бял пясък и чисти морски води ще ви накарат да почувствате екзотика дори и тук, на 49 градуса северна ширина.

Кога да посетим Англия? Ако планирате да посетите Англия е препоръчително да го сторите в периода от май до септември, когато времето е по-топло и слънчево. За най-атрактивен се смята периодът между средата на юни и средата на август. Традиционно пролетта в Англия се счита за по-атрактивен сезон в сравнение с есента. Причината се крие в по-големия брой слънчеви часове и свежата зеленина.

Какво да си носим? През летните месеци в Англия е достатъчно топло за да си носите леки летни дрехи. Въпреки това едни дънки и леко пролетно яке няма да ви бъдат излишни. Не забравяйте, че тук времето е изключително променливо и понякога става доста прохладно даже и през юли. Добре е освен летни чехли да си носите и затворени обувки. Винаги си носете и един чифт резервни обувки, защото може да завали и да се измокрите. Няма да е лошо ако добавите един чадър или най-малкото един дъждобран в куфара, защото иначе рискувате постоянно да съобразявате с прищевките на странното английско време.

england skyscrapers londonКак да пътуваме из Англия? Транспортната мрежа на страната е развита до съвършенство. Разбира се, най-комфортно е да пътувате със собствен автомобил. Ако можете да си го позволите и имате желание за това, бихте могли да наемете кола. Така няма да се налага да се съобразявате с други хора с графика на автобусите. Трябва обаче да сте подготвени за движението на острова. Не забравяйте, че тук се кара от ляво и това може да ви стресира зад волана. Автобусите в Англия са изключително редовни и чисти. С тях можете да стигнете до всяка точка на страната. Влаковете също са много бързи и удобни, а самата жп мрежа е изключително гъста. За да разгледате с лекота големи градове като Лондон е препоръчително да пътувате с метрото, тъй като по този начин ще се придвижите за кратко време през целия град без да имате проблеми с уличните задръствания. Линиите на метрото могат да ви откарат до всяка част на града за броени минути.