Стоунхендж – туристически пътеводител

stonehenge englandПраисторическият комплекс Стоунхендж е една от най-големите забележителности не само в Англия, но и в света. Той датира от около 3000 – 1100 година преди новата ера. Предполага се, че е служил като древна астрономическа обсерватория или като място за извършване на ритуали, въпреки че учените не могат все още да кажат със сигурност. Това което се знае е, че каменният комплекс е свързан с лятното слънцестоене.

Стоунхендж се намира на около 3 километра от малкото градче Еймсбъри в графство Уилтшир, на около 140 километра от британската столица Лондон. Годишно праисторическият комплекс привлича повече от 800 000 души от цял свят. Мястото е част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО от 1986 година. Комплексът се състои от над 90 камъка, много от които вече са паднали. Каменните блокове са наредени в кръг. Днес най-високият монолит се издига на височина от около 6 метра и 80 сантиметра.

Днес Стоунхендж е ограден и достъпът на туристи е строго контролиран. На посетителите не се разрешава да докосват камъните. Единственият начин да се доближат до тях е като използват пътеката за посетители, която ги отвежда по-близо до комплекса. Въпреки това ако туристите са готови да платят по-висока цена, те могат да бъдат допуснати до самия каменен кръг, макар че физическият контакт с камъните е забранен също и в този случай.