Еритрея

Еритрея заема площ от 121 320 кв.км. и е разположена между Судан, Етиопия и Джибути в Североизточна Африка. Името на страната има стари корени. То произлиза от гръцката дума еритрос – “червен” заради разположението и на брега на Червено море. Еритрея е млада държава, макар че тези земи са населени от най-дълбока древност и носят античен дух и култура. През първото хилядолетие от новата ера територията на днешна Еритрея била част от прословутото кралство Аксум. В по-модерни времена държавата била колония на Италия, а след това и автономна област в границите на Етиопия. В резултат на десетилетия борба през 1991 година страната обявява независимост.

пустинята данакил еритреяСпоред преброяване от 2008 година Еритрея има население от около 5,291,370 души. Преобладаващата част от тях са мюсюлмани, макар че има и малък брой християни. Официални езици тук са арабски и тигриня, а от европейските езици най-широко разпространени са английски и италиански. Последният останал като наследство от италианския колониален период в годините между 1882 и 1941. Най-голям град е столицата Асмара с население от около 650 000 жители. Градът бил основан високо в планините заради по-благоприятните климатични условия и по-ниски температури. Други големи градове са Керен, Тесеней, Мендефера, както и крайбрежните градове Масауа и Асаб. Тъй като Еритрея е сред най-бедните страни на континента, местното насление страда от нисък жизнен стандарт и висока безработица. Макар и богата на нефт, страната е силно зависима от международните хуманитарни помощи. Основен отрасъл е селското стопанство, но дълготрайните засушавания характерни за района обричат много хора на глад.

Еритрея е предимно заета от планини и високи плата. През малка част от страната преминава така наречената Рифтова долина, която достига до бреговете на Червено море. Най-високата точка в държавата е връх Емба Сойра, който се издига приблизително на 3018 метра надморска височина недалеч от морския бряг. По-голямата част от Еритрея е заета от пустини и полупустини. Преобладават сухи и прашни пейзажи с оскъдна растителност. Най суровата и негостоприемна част на Еритрея е пустинята Данакил, разположена в тясна крайбрежна ивица на югоизток. Единствените места в Еритрея които могат да се похвалят с повече зеленина са някои планински райони на изток и североизток от столицата Асмара, където по-влажният и хладен климат благоприятства развитието на по-пищна и свежа растителност, както и крайните югозападни райони, където се простират зелени и богати на живот савани. Бреговата линия на Еритрея е с дължина близо 1000 километра. В по-голямата си част на север тя е права и еднообразна, но в южните и особено централни райони ще откриете множество полуострови, заливи и острови. Водите около бреговете на Еритрея са много топли през цялата година. Под повърхността се спотайва огромно богатство и морски обитатели, населяващи красивите коралови рифове. Недалеч от бреговете на централна Еритрея се намира архипелага Дахлак – най-голямата островна група в Червено море.

Някога Еритрея имала изключително богат животински свят, но след 30 години въоръжена борба за независимост в района много от животните, като например лъвове и гепарди, са избягали далеч от тук. Днес в Еритрея могат да се видят само малка част от видовете в сравнение с началото на 20-ти век. Сред по-известните обитатели са различни видове антилопи, петнисти и ивичести хиени, чакали, слонове, щрауси, а в по-уединени и изолирани места и леопарди. Тук могат да се видят също и малък брой представители на вида абисинско диво магаре.

Еритрея се намира във вероятно най-топлите области на планетата. Ниско разположените части на страната имат много горещ тропичен климат с оскъдни валежи и средни дневни температури между 29 и 40°C. Температури над 50°C обаче не са изключени. Нощите в крайбрежните райони на Еритрея са постоянно топли варирайки между 20 и 30°C. Местата с по-голяма надморска височина, като например столицата Асмара, имат по-хладен климат с традиционно по-ниски температури (особено през нощта) и повече валежи. Времето над страната обикновено е ясно и безоблачно.

Какво да похапнем докато сме в Еритрея? Докато сте в Еритрея е препоръчително да опитате традиционните местни хлебчета с форма на палачинка. Те се наричат инджера и се приготвят от вид местна зърнена култура известна като теф. Тъй като това растение вирее само в тази част на света, е наистина трудно да откриете истинска автентична инджера на друго място. Наподобяваща на арабска питка, инджерата обикновено се поднася с различни видове сос или пюре от зеленчуци и по възможност със ситни късчета телешко, пилешко и други видове месо. Ястието обикновено се яде с пръсти от голям поднос. Друго характерно за Еритрея ястие е китча фит-фит. То се приготвя от накъсана на парченца пшеничена питка, чисто масло и традиционна ароматна подправка, наречена бербере. Обикновено се поднася в по-дълбок съд и в комбинация с кисело мляко. А сега и няколко думи за местните напитки. Еритрейското кафе е нещо, което всеки посетил тази страна трябва да опита. То носи невероятен аромат и се поднася силно подсладено, понякога с джинджър за аромат. Не пропускайте да изпиете също и чаша от традиционната местна напитка сууа (или сува), наподобяваща бира.

Какво да не пропускаме? Започнете вашето пътуване със столицата Асмара – град известен с красивата си архитектура в стил Арт Деко. Можете да си направите дълга разходка по Харнет авеню – най-модерната и красива улица в страната. Сред основните забележителности в града са коптската православна църква Енда Мириам, католическата катедрала Сейнт Джоузеф, църквата Свети Франциско, Гранд Джамия и Националния музей на Еритрея. Посетете Национален парк Семенави Бахри. Това място предлага най-пищните и богати на живот пейзажи в страната. Крайбрежният град Масауа също е интересен. Тук ще видите вдъхновяващи стари сгради в османски стил, както и някои наистина красиви църкви и джамии. От тук с корабче можете да стигнете до друга голяма забележителност в Еритрея – архипелагът Дахлак. Тук се намира Морски национален парк Дахлак, чийто подводен свят процъфтявал необезпокояван в продължение на десетилетия по време на дългогодишните въоръжени конфликти между Еритрея и Етиопия. Без съмнение сред най-забележителните места в цяла Африка е депресията Данакил, която обаче се намира в размирните пограничните райони между Етиопия и Еритрея.

Кога да посетим Еритрея? Най-доброто време от годината за туризъм в Еритрея е зимното полугодие или приблизително през периода от октомври до април. Летата са твърде горещи в крайбрежните райони, а в планините може да е твърде влажно.

Как да стигнем до Еритрея? Международните летища в столицата Асмара и крайбрежния град Масауа обработват полети от различни държави от Африка, Близкия изток, Европа и други. Сред водещите дестинации са Дубай (ОАЕ), Франкфурт (Германия), Рим (Италия), Найроби (Кения), Йоханесбург и Кейп Таун (ЮАР), Джида (Саудитска Арабия), Кайро (Египет), Сана (Йемен) и много други.

ВНИМАНИЕ! Столицата Асмара може да се опише като сравнително спокойно и безопасно място с много мили и приятни хора. Извън града обаче е добре да сте нащрек. Някои части на страната могат да бъдат много опасни. Това се отнася в особено висока степен за пограничните райони с Етиопия заради съществуващия от дълги години конфликт между двете страни. По-тази причина ако предприемете пътуване до депресията Данакил трябва предварително да сте наясно, че мястото е доста опасно. Друга опасност за всеки пътешественик са твърде екстремните температури. Убийствената жега в някои райони от страната позволява да излизате само много рано сутрин и надвечер. Преди да посетите Еритрея най-вероятно ще е необходимо да си направите някои жизнено важни имунизации. Вашият личен лекар може най-точно и подробно да ви разясни какви точно предпазни мерки да вземете. Важно е преди пътуване да се погрижите много добре за вашето здраве, защото здравеопазването в Еритрея винаги е било особено проблемна тема.