Естония

st. olaf church estoniaЕстония е най-бързо развиваща се от малките прибалтийски републики. Тя вече напълно е скъсала със съветското си минало и днес е една изключително модерна, прогресираща и атрактивна за инвестиции европейска страна. Днес качеството на живота в Естония бързо се повишава. По множество фактори страната е сравнявана с бързоразвиващите се икономики на Югоизточна Азия, а понякога дори я определят като „Източно-европейски дракон”.

Географско положение, граници, големина и релеф на Естония. Естония е най-северната от прибалтийските републики. Заема площ от 45 226 кв.км. По територия тя е по-малка от съседите си Латвия и Литва. На изток граничи с Русия, на юг с Латвия, на север има излаз на Финския залив, а на запад има излаз на Балтийско море и Рижкия залив. Естония има малка надморска височина. По-голямата част от територията на страната има равнинно – хълмист релеф. Най-високата точка на Естония се нарича Суур Мунамаги и се издига на само 318 метра над морското равнище. Намира се в югоизточната част на страната. Въпреки малката си architecture of tartu estoniaнадморска височина, това място е най-високата точка на прибалтийските републики като цяло. Естония има силно разчленена брегова линия. Страната притежава повече от 1500 острова сред плитките водите на Балтийско море. Най-големи са Сааремаа, Хиумаа и Муху. Те са разположени на запад от Естония.

Климат на Естония. Естония е най-северната и съответно най-студена от прибалтийските републики. Тъй като се намира между 57 и 59° северна географска ширина тук студените дни през годината са много повече от топлите. През зимата температурите обикновено варират между (-20) и (-10) °C, но често падат и под (-20) °C. От ноември до април нощните температури са постоянно отрицателни. През дългата и сурова зима често замръзват водите на Балтийско море. През зимния сезон страната е почти постоянно покрита от дебела снежна покривка. Да не забравяме, че Естония се намира на около 100 километра от Санкт Петербург, който е известен с ниските си температури. Пролетта и есента са доста хладни. Така например през май и септември, които са съответно най-топлия пролетен и най-топлия есенен месец температурите рядко надвишават 15°C. Лятото трае от юни до август. Най-топъл месец в годината е юли. Дори и тогава обаче температурите са най-често между 20 и 23°C. Като цяло количеството валежи, което пада в Естония не е много голямо – до около 70 – 80 мм през най-дъждовните месеци август и септември. Въпреки това поради по-ниските температури влагата се изпарява трудно, така че това създава илюзия за по-влажен климат. През зимния сезон валежите намаляват и през февруари са най-незначителни – малко над 20 мм. През зимните месеци валежите са почти изцяло от сняг. Заради ниските температури водните басейни могат да останат замръзнали от ноември чак до март – април.

Население на Естония. Естония има население от около 1 380 000 души. Приблизително 30% от тях живеят в столицата Талин, която наброява около 420 000 души. Други по-важни градски центрове са Тарту, Нарва, Парну, Кохтла Ярве и други. С изключение на Тарту, които има население от около 105 000 жители и столицата Талин, всички останали градове в Естония са по-малки от 100 000 жители. Също така всички с изключение отново на Тарту се намират на крайбрежието. Официален език на местното население е естонски. Този език принадлежи към балто-финската езикова група и се говори от по-голямата част от местното население. Втори по значение е руският език. Той е доста разпространен и е основен за почти 30% от местните жители, които са с руски произход.

kuressaare castle estoniaОбразование в Естония. Инвестицията във висше образование винаги е била от първостепенна важност. През последните години стана много популярно висшето образование в страните от Източна Европа. Естония не прави изклюение. Тук стандартите и изискванията са не по-различни от тези в Западна Европа, но цените значително се различават. Така например Университета в Тарту е най-престижният в Естония и е в списъка с най-елитните висши учебни заведения в света. Това разбира се е само едно от многобройните университети в Естония. Въпреки че най-реномираното висше училище се намира в Тарту, все пак лидерството във висшето образование принадлежи на столицата Талин.

Икономика на Естония. Естония е развита страна и е член на Европейския съюз. Подобно на другите държави в Източна Европа, тя все още изостава в икономическо отношение в сравнение със страните от западната половина на континента. Въпреки това Естония отбеляза впечатляващи резултати и днес тя превъзхожда икономически съседите си Латвия и Литва. От 1-ви януари 2011 година официална валута в Естония е евро. Основен източник на доходи за страната е износът на дрехи, изкопаеми горива, дървесина и техника. Заради старинната си архитектура страната има голям потенциал за развитието на градски културен туризъм. Естония има добре развита хранителновкусова промишленост. От селското стопанство преобладава животновъдството. Отглеждат се основно говеда и свине. Произвеждат се качествени млечни продукти. Растениевъдството е по-слабо развито. Отглеждат се главно някои по-устойчиви на ниски температури плодове и зеленчуци като например картофи.

Туризъм в Естония

Естония има огромен потенциал за развитие на културен туризъм. Факт е, че страната е един истински архитектурен паметник под tallin estoniaоткрито небе. А най-красива е столицата Талин. Старият град е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1997 година. И би било учудващо ако не беше така, защото това е град, който датира от 10-ти век и освен това е успял да съхрани непокътната красотата си за поколенията. Съвременен Талин съчетава своята старинна архитектура с модерни административни сгради. Това е нещо много характерно за доста европейски градове. В Талин обаче това е особено очевидно. На силуета на града редом със съвременните бизнес сгради се откроява и острият връх на църквата „Свети Олаф”, който се издига на 123 метра височина. Една разходка по градските улици може да се превърне в незабравимо преживяване, особено ако проявявате интерес към средновековна Европа. Ако имате интерес към миналото, то тогава Талин е място само за вас. Наистина е вълнуващо да се разхождате по улици, които почти не са се променили през последните няколко стотин години. Тук ще откриете многобройни църкви, музеи и галерии, които ще ви потопят в атмосферата на естонската култура. Непосредствено до старата част на града ще откриете някои прекрасни за разходка зелени площи и паркове. Туумпарк и Харвепарк са много красиви и предлагат чудесни условия за почивка само на една ръка разстояние от градските забележитености.

Естония обаче предлага много повече от старинната архитектура на Талин. Природата на тази малка балтийска държава е красива и си струва да се разгледа всяко едно кътче. Пътувайки из страната скоро ще забележите, че тя е много богата на води. Около ¼ от цяла Естония е заета от блата и езера. Най-голямо е Чудското езеро. То се намира на границата с Русия. Околностите на езерото са много красиви. Редуват се гори, малки градчета, блата, обработваеми земи и дори крайезерни плажове със златист пясък. През зимните месеци езерото се покрива с дебел пласт лед. Препоръчително е да посетите остров Саармеаа. В най-западната му част се намира Национален парк Вилсанди. Паркът обхваща част от острова и някои от съседните малки островчета. Разположеният на север остров Хиумаа от своя страна е отлично място за практикуване на селски туризъм. Тук бихте могли да се насладите на все още простия и естествен начин на живот на местните жители. Може би най-притегателен туристически център тук след столицата Талин е Пярну, който често е определян като туристическата столица на Естония. Това се усеща по живописното местоположение на града точно при устието на едноименната река Пярну.

wild nature of estoniaВ Естония ще откриете прекрасни средновековни замъци, които ще ви накарат да се почувствате като герой от роман. Един от най-красивите замъци в Естония е Куресааре. Той е разположен на брега на Рижкия залив, в южната част на остров Сааремаа. Предполага се, че строежът е започнал около 1338 година. Подобно за замъците в приказките Куресааре е заобиколен от ров пълен с вода. Местността също е изключително красива и потънала в гъста растителност. И ако в Естония има нещо, което да е съизмеримо по красота с Куресааре, то това е замъкът Хаапсалу. Той се намира в северната част на романтичното градче Хаапсалу. Разположен е в самия град сред гъста широколистна растителност и през топлите летните месеци привлича цели тълпи от туристи. Заобиколен е от високи крепостни стени. Този архитектурен шедьовър датира от 13-ти век. Говорейки за замъци, трябва да споменем, че има един, който макар и по-малък е доста стар и наистина си струва да се види. Предполага се, че датира от 1265 година. Отличителната черта на замъка е неговата кула. Нарича се Пайде и се намира в едноименния град, разположен в централните части на Естония. Мястото се намира в северозападната част на града. Не бива да пропускате също така и манастирът Куремае, който се намира в североизточните части на страната в близост до руската граница. Основан е през 1891 година и наистина носи духа на 19-ти век. Въпреки че е манастир, сградата е оцветена в необичайно ярки цветове. Стените и са в червеникаво – обанжеви нюанси, а покривът е зелен.

Диви животни е Естония. Дивият свят в Естония е доста интересен. Тук могат да се видят някои едри хищници като най-респектираща е кафявата мечка. Срещат също така вълци и лисици, диви свине, елени, както и огромно разнообразие от птици. На територията на Естония живее също така и един вид отровна змия – усойницата, чието латинско наименование е Випера Берус (Vipera berus). Естония е дом на голям брой птици. Сред многобройните езера и блата гнездят огромно разнообразие от водоплаващи птици. Често за природата на Естония и по-специално за разнообразието от животински видове се казва, че е най-голямото богатство на тази балтийска държава. Природното богатство на тази северна страна се съхранява на територията на 5 национални парка – Национален парк „Соомаа“, Национален парк ‚Лахемаа“, Национален парк „Вилсанди“, Националните паркове „Матсалу“ и „Карула“.

Кога да посетим Естония? Най-доброто време за туризъм в Естония е лятото, особено през юни и юли, когато температурите са estonia monumentнай-високи, а дните най-слънчеви. Тогава условията за туризъм са най-добри в целия прибалтийски район. Избирайки тази част от годината е добре да сложите в куфарите си повече летни дрехи, както и някоя лека връхна дреха или анорак за всеки случай. Иначе в страната се провеждат многобройни фестивали, които също биха могли да бъдат обект на интерес от ваша страна. Ако това е така обаче ще се наложи да се съобразите не с времето, ами с датите на провеждане. Някои от по значимите събития от този род са фестивалът „Биргита”, естонският песенен и танцов фестивал, естонските музикални дни, както и международният филмов фестивал в Пярну. В случей, че пътувате към Естония извън летния сезон задължително си носете достатъчно топли дрехи, тъй като тук климатът може да е много суров.