Етиопия

termite mound ethiopiaВъзникнала насред тропиците на Източна Африка през 10-ти век преди Христа, Етиопия е люлка на една от най-старите култури в Африка. Името Етиопия произлиза от гръцки език. То е съчетание между думите „Ethio“, което означава изгорен и „Pious“ – гръцката дума за лице. През дългите години на колониализъм Етиопия останала единствената свободна и независима стрна на континента, а европейците не успели никога да я превземат. Единственото изключение е периодът 1936 – 1941 година когато Италия окупирала тези земи по време на управлението на Бенито Мусолини. Според мнозина именно тук е възникнала човешката цивилизация. През 2009 година, след 15 години усилена работа, международен екип от учени извади на територията на Етиопия най-старият човешки скелет, намиран до сега. Находката е на около 4,4 милиона години.

Географско положение, граници и големина. Етиопия е разположена в източните части на континента Африка. Заема площ от 1,127,127 кв.км. Граничи със Судан, Еритрея, Джибути, Сомалия и Кения. След 1993 година Етиопия загуби своя излаз на Червено море и остана вътрешноконтинентална страна, тъй като крайбрежните райони се отделиха и образуваха независима държава, наречена Еритрея.

Климат. Етиопия има субекваториален климат, който се отличава с изключително високи температури и ясно изразена сезонност на валежите. В ниските части на страната времето е много горещо през цялата година, а температури от порядъка на 40 – 45°C са нещо съвсем обичайно. По тази причина повечето големи градове се намират в платата. В по-високите части климатичните условия значително се отличават и са много по-приятни и лесно поносими. Столицата Адис Абеба е типичен пример. Централните части на града се намират на повече от 2400 метра надморска височина. По тази причина Адис Абеба се отличава с мек климат и температури от 21°C през август до около 25°C през март. Сухият сезон в столицата трае от октомври до февруари включително. Дъждовният сезон трае от март до септември с максимум на валежите през юли и август.

zebras ethiopia africaПрирода. Етиопия е предимно планинска страна. По-голямата част от нейната територия е заета от Етиопската планинска земя, наричана още Абисинско плато. Като цяло релефните форми на Етиопия са заоблени, но с голяма надморска височина. В най-северните части на страната се намира връх Рас Дашан, висок 4620 метра. От планините на Етиопия водят началото си множество големи африкански реки, които излизат извън пределите на страната. Най-внушителна е река Сини Нил. Тя е един от основните притоци на най-дългата река в света и пресича територията на Етиопия в посока запад към Судан. Някои от реките, които текат в посока изток и югоизток са сезонни и пресъхват напълно през сухия сезон. В северните части на страната се намира най-голямото етиопско езеро. То се нарича Тана и през дъждовни години може да достигне площ от 3500 кв.км. От югозапад на североизток Етиопия е прорязана от прословутата рифтова долина, известна с удивителния животински свят и рядко виждано биоразнообразие. Природата на страната е изключително красива. Преобладаващата част от нейната територия е заета от обширни тревисти пространства и савани. Най-красиви са планинските райони, особено по време на дъждовния сезон, когато обширни пространства се покриват със зелен килим. По-ниските равнинни части на страната са заети предимно от пустини и полупустини.

Животински свят. Тук се срещат най-различни видове животни. Лъвове, леопарди, хиени и чакали са господарите на местната фауна. Най-разпространените тревопасни животни са зебра, антилопа гну, както и прословутият африкански бивол, който е едно от най-опасните животни на континента. С променливият си нрав той напада повече хора, в сравнение дори с най-опасните хищници. Сред местните водоеми се спотайват крокодили. Тяхна плячка най-често стават нищо неподозиращите антилопи, особено по време на водопой. За разлика от беззащитните антилопи, хипопотамите споделят обща жизнена среда с крокодилите, но се чувстват в безопасност до тях и дори не им обръщат внимание. Други внушителни животни, които представляват особен интерес за туристите са черен носорог и най-големият сухоземен бозайник – африканският слон.

ethiopia adis abebaИкономика. Етиопия е една от най-бедните страни в света. Разчита основно на примитивно селско стопанство, в което са заети около 80% от работещите в страната. Най-широко оглеждани са зърнените и бобови култури. Етиопия е сред най-големите производители на кафе в света. Секторът на услугите е доста слабо развит. Същото се отнася и за промишлеността. Тъй като Етиопия е бивша социалистическа страна, по-голямата част от местната икономика все още е в ръцете на държавата. Нуждата от провеждане на дълбоки и всеобхватни реформи е много остра. Един от основните проблеми, който трябва да бъде решен е правото на собственост върху земята. Местните жители нямат право да купуват, ами единствено да наемат земя за срок по-малък от 99 години. Днес Етиопия страда от много силна безработица. Предполага се, че безработните са повече от ½ от работоспособното население в страната. Сред по-младите хора положението е дори още по-тежко. Въпреки че през последните години отбелязва постоянно висок процент на икономически растеж, Етиопия е толкова бедна страна, че за местното население това не е от особено значение. За 2010 година брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е малко над $ 1000.

Официална валута на Етиопия – бир. Отбелязва се с ETB.

Проблеми. Заедно със своите съседи Сомалия и Еритрея, Етиопия е сред държавите в източна Африка с най-висок процент на неграмотност. Освен това много хора нямат достъп до медицинска помощ и в страната се разпространяват редица опасни болести като СПИН. Етиопия е на едно от първите места в света с най-много сираци в резултат от това заболяване. В Етиопия се срещат много заразни заболявания, които са характерни за бедните и изостанали страни от Африка, Азия и Латинска Америка. Разпространяват се различни видове хепатит, малария, жълта треска и дори чума – едно заболяване, което от множество европейци се счита са отдавна изчезнало.

Население. Населението на Етиопия е приблизително около 82,9 милиона души, но според неофициални данни е достигнало до около 90,9 милиона и продължава много бързо да се увеличава. Най-големият град в страната е столицата Адис Абеба, чието население на градската агломерация доближава 2,7 милиона. Жителите на Етиопия са почти изцяло тъмнокожи. Около 50% са мюсюлмани, а около 40% са християни. Останалите 10% изповядват местни традиционни вярвания. Характерна особеност на местното население е, че Етиопия е една от страните, които са най-слабо повлияни от европейската култура. Официален език в страната е амхара, макар че се говорят и десетки други езици като тигриния, оромигна и др.

Забележителности.

Скалните църкви в Лалибела. Скалните църкви в Лалибела датират от 13 век от новата ера. Те са едно чудо, което е създадено от човешка ръка сякаш за да смайва и озадачава своите посетители. Мястото е труднодостъпно. Намира се в изолиран район на планината Ласт. Удивителното при тези църкви е начинът, по който те са издълбани в самата скала и на практика се намират под земята. Лалибела се счита за най-важното от религиозна гледна точка място в Африка и представлява културен паметник на християнската религия под открито небе. Лалибела е част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

ethiopia lionЕрта Але. Разположена насред пустинните североизточни части на Етиопия, Ерта Але е уникална по рода си местност, където жадни за приключения туристи могат да видят няколко от най-неспокойните и опасни вулкани на африканския континент. Някой от вулканите в тази силно изолирана и трудно достъпна местност постоянно бълват големи количества лава. Убийствената жега насред този почти лунен пейзаж създава усещането, че сте попаднали насред самия ад! Изпепеляващото слънце повишава температурата до над 50 градуса, а земята е толкова гореща, че би могло да се изпече яйце. Жарките слънчеви лъчи сякаш имат за цел да поставят на изпитание жизнените сили на всяко живо същество, което е попаднало тук, а ако си мислите, че е възможно да откриете сянка на това място, значи дълбоко се заблуждавате.

Миазия 27. Миазия 27 е официалното наименование на статуята на свободата. Тя се счита за една от най-важните забележителности в столицата на Етиопия. Открита е официално от императора през 1944 година в чест на победата на Етиопия над армията на Бенито Мусолини през 1941 година. Паметникът има 6 входа и се издига на височина от 15 метра. Монументът е разположен в сърцето на Адис Абеба и се счита за задължителна спирка на туристите в града.

Тийя. Тийя е малък град разположен в тревиста местност в платата на централна Етиопия. Мястото е известно със своя древен погребален комплекс, който отстои само на няколко метра извън селището. Комплексът се състои от 36 възпоменателни камъка, подредени в една редица. На 32 от тях има издълбани надписи и рисунки. През 1980 година тази забележителност става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гондар. Вероятно едно от местата, които ще ви бъде интересно да посетите е град Гондар и особено средновековното селище Фасил Геби. Ще го откриете в близост до езерото Тана в северна Етиопия, на около 14 километра югозападно от Гондар. Тук са запазени в отлично състояние невероятни замъци от 16 и 17 век, които показват някогашното богатство и величие на този африкански народ. Загубил някогашната си икономическа и политическа значимост, днес Гондер носи духа на миналото и точно с това очарова своите посетители. Мястото е под егидата на ЮНЕСКО от 1979 година.

Лъвът от Юда. Една от топ забележителностите на Адис Абеба е лъвът от Юда. Той се издига на висок постамент в близост до железопътната гара на етиопската столица и изобразява лъв, държащ етиопското знаме в ръка. Статуята била отнета от африканския народ от Мусолини, но няколко десетилетия по-късно Италия върнала на Етиопия този символ на Адис Абеба.

Абиджата Шала Национален парк. Националният парк Абиджата Шала е основан през 1974 година. Той е разположен в рифтовата долина на централна Етиопия и се състои от две езера – Абиджата и Шала. Местността е известна със своите горещи минерални извори и красивата си околност покрита с акациеви дървета. Типична част от местния пейзаж са огромните ята от розово фламинго, които кацат сред калните плитчини на езерото. В околностите могат да се видят предимно различни видове антилопи, щрауси, хиени и маймуни.

Аксум. Град Аксум, който е разположен в крайните северни райони на Етиопия е особено важен туристически център в страната заради своето археологическо богатство. От 1980 година уникалните местни забележителности са под егидата на ЮНЕСКО. Препоръчително е да не пропускате дворецът на Савската царица, катедралата Света Мери от Зион, царските гробници и още куп други съкровища. Притежава вълнуваща история, която би могла да се раздели на предхристиянски и християнски период. Макар че днес Аксум има население от 57 000 души, някога той бил център на Аксумското царство, а следи от неговото величествено минало могат да се видят навсякъде.

ethiopia rock churchВодопадите Тис Исат (водопадите на река Сини Нил). Непосредствено до град Тис Исат в северозападна Етиопия се намират водопадите на Сини Нил, наричани още водопадите Тис Исат. Те се формират на около 30 километра от езерото Тана и са може би най-голямата туристическа атракция на Етиопия. Гледката е зрелищна, особено по време на дъждовния сезон, когато водна стена с дължина стотици метри се сгромолясва с невероятна мощ от височина над 40 метра.

Храна. Етиопската кухня е доста пикантна и е развита основно на базата на голямо разнообразие от зеленчуци, приготвени по различен начин. Причината за това е, че традициите на местните жители включват множество дни, в които консумацията на месо не е желателна. Така например освен традиционните периоди на пости, етиопците задължително консумират вегетариански ястия в сряда и петък. Всичко това е наложило на местните жители нуждата да се научат да приготвят голямо разнообразие от зеленчукови храни, използвайки широк спектър от подправки.

Най-често срещаните зеленчуци в страната са картофи, домати, лук, чесън, джинджифил, моркови и други. Вероятно една от най-често използваните подправки в местната кухня е лютият червен пипер, който се добавя към почти всяко ядене. Чесънът, който местните жители прибавят към ястията, придава силен и плътен вкус на всяка гозба. Етиопците поставят на масата месни продукти по-рядко в сравнение с други народи. Най-често консумираните видове месо са пилешко, телешко, овче и козе. По правило свинско не се консумира. Доста популярни са различните видове сладководна риба. В страната се отгледат различни видове топлолюбиви плодове. Най-широко разпространени са цитрусите и бананите. Етиопия е известна с голямото си разнообразие от тестени изделия, в това число кифлички с пълнеж, сладкиши, както и един изключително специфичен и характерен вид хляб, чиято форма наподобява голяма палачинка. Този хляб се нарича инжера и често се използва в традиционната етиопска кухня като поднос, върху който се подреждат разнообразни храни.

Кога да посетим Етиопия? Най-доброто време за туризъм в столицата на Етиопия е в периода между октомври и февруари, по време на сухия сезон. През тази част от годината комбинацията от температури и валежи е най-подходяща. В равнинните части на страната времето е изключително горещо през цялата година и условията са трудно поносими.

Какво облекло да си носим? При пътуване до Етиопия вие трябва да си приготвите летни дрехи и обувки за през деня, без значение от сезона, тъй като температурите са постоянно между 21 и 25°C. Въпреки това, поради голямата надморска височина нощите са хладни практически през цялата година, така че една връхна дреха, дънки и затворени обувки няма да са излишни. В низинните части на страната времето може да се окаже сериозен проблем за повечето хора, тъй като жегата обикновено е изпепеляваща. В този случай ще ви бъде необходима проветрива дреха, която по възможност да предпазва възможно най-голяма част от вашето тяло от вредното въздействие на силните слънчеви лъчи. Слънцезащитните кремове са жизнено необходими.

ethiopia rural areaВнимание! В резултат от слабо развито здравеопазване и ограничен достъп до медицинска помощ, в Етиопия се разпространяват редица опасни болести. Преди да пътувате в тази страна посетете вашия личен лекар и се консултирайте за необходимите имунизации и предпазни мерки, които трябва да вземете.

Безопасност. Политическата обстановка в страната е относително стабилна, а местното население е приятелски настроено. Въпреки това избягвайте усамотени извънградски пътища, тъй като опасността от нападение и грабеж там нараства. Не носете ценни вещи когато обикаляте градските забележителности, особено по пазари и места, където се струпват повече туристи. За да нямате проблеми е препоръчително да избягвате пограничните райони, особено със Сомалия и Еритрея.