Европа

Europe important cultural centerЕвропа е един от най-малките континенти, но въпреки това е сред най-значимите фактори на съвременната политика и икономика. Често я наричат ,,Център на света’’.

Днес живеем във времена на обединение, а Европа е лидер в това отношение. На този континент текат уникални по рода си процеси на обединение и интеграция. Континента Европа се обединява под формата на Европейски съюз, където държавите се превръщат в региони, премахват се границите и се използва единна европейска валута – евро. Днес Европа е сред най-стабилните и спокойни части на света.

Континентът попада в три климатични пояса – субтропичен, умерен и субполярен, от които най-голям по площ е умереният климатичен пояс. Европа се смята за едно от местата с най-благоприятен климат в света. Тука няма пустинни области, а преобладаващата част от територията на континента е много плодородна. Въпреки високата степен на урбанизация Европа е дом на много голямо разнообразие от животински видове – мечки, вълци, сърни, и елени, лисици, рисове, диви котки, зайци и много други. Най-запазени са горите в планинските райони на континента.

Заради уникалната си култура, традиции, климат и природни дадености, днес Европа е най-посещаваният туристически регион в света. Най-атрактивни са съответно Средиземноморието, Алпите и многобройните старинни градски центрове на континента.