Европейският Съюз – новата суперсила

eu parliament brussels belgiumЕвропейският Съюз е супер – държава от 21-ви век. През 1957г. Белгия, Франция, Западна Германия, Италия, Люксембург и Холандия поставят основите на Европейския Съюз. В днешният си вид ЕС съществува от 1993г. Към днешна дата той продължава да се разширява със сравнително бързи темпове. Швеция, Финландия, Дания, Латвия, Литва, Естония, Великобритания, Ирландия, Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Гърция, Малта, Кипър, Унгария, Словения, България и Румъния, формират заедно най-големия пазар на планетата.

Европейският съюз има население от 496 500 000 души, което живее на територията на 27 страни. Заема площ от 4 325 675 кв.км. Международни проучвания показват, че по-голямата част от най-добрите за живеене градове в amsterdam netherland european union museumсвета са разположени главно на територията на Европейския Съюз. Например номер едно в класацията за 2009г е Виена, Австрия. Столицата на Европейския Съюз е Брюксел, Белгия. Европейският Съюз разполага с по-голямо етническо и културно разнообразие дори и от Съединените Щати. ЕС е световен пример за глобализация и интеграция. Официалната валута е Евро. Това може би е една от най-стабилните валути на планетата. ЕС има 23 официални езика, но английският е масов. Европейската комисия използва три официални езика – английски, немски и френски. Страни като Дания, Люксембург и други имат по-висок годишен доход на глава от населението от Съединените Щати. Към 2009г. Хърватия, както и Македония и Турция водят преговори с Европейския съюз по вепроси brussels belgium the european capitalсвързани с евентуално бъдещо членство. Има много разногласия относно това дали трябва ЕС да продължи своето разширяване, дали трябва да расте на изток и на юг. Много африкански средиземноморски страни искат също да членуват в общноста, но това буди много дискусии и противоречия. Най-разпространената теория е тази, че Европейския съюз трябва да продължи своето разширяване докато не се обединят всички страни от стария континент, bratislava slovakia eu night view to the cityкоито желаят да членуват. Най-много противоречия предизвиква Турция. Страната открито заявява желание да се присъедини към общността, но ЕС е силно раздвоен по въпроса. От една страна Турция има територия на европейския континент, но от друга страна това е много повече азиатска държава. Малта която в географско отношение е част от континента Африка е член на Европейския съюз. Същото се отнася и за Кипър, който е част от Азия и budapest hungary european unionпо-точно от Мала Азия. Но тук става въпрос за държави, които макар и в географско отношение да не са европейски, са част от Европа от културна и историческа гледна точка. Само бъдещето ще покаже как ще се развие европейската супер държава и кои страни ще се присъединят към бленуваната общност.

Ефектът от обединението. Факт е, че през последните няколко години все bucharest romania european unionпо-малко хора напускат границите на ЕС, тъй като общността им дава възможности за развитие и реализация. От друга страна все повече хора от цял свят се стремят към Европейския съюз. Най-облагодетелствани от идеята за общо европейско гражданство са младите европейци, които, подобно на своите връстници от всички краища на света са dublin ireland european unionглобалисти и често става така, че напускат страната в която са родени и търсят реализация на друго място. Общото европейско гражданство задоволява това желание на младежите и така много повече от тях остават да се развиват в Европа. Сред по-старите поколения често има разногласия относно свободното движение на хора, стоки и работна copenhagen denmark winter view euръка, но в края на краищата съвременна Европа просто откликва на предизвикателствата на 21-ви век.

Европейският съюз заема по-голямата част от континента Европа. По големина е на седмо място в света. Има много широк излаз на водни басейни – Атлантическият океан, Средиземно море, Черно море, Балтийско море и Северно море. Има много разчленена брегова линия, която е много удобна за изграждане на пристанища и за развитие на туризъм. Речната мрежа е гъста. Най-голямата река в европейския съюз е Дунав, която извира от планината Шварц Валд в южна Германия и се влива в Черно море lijbljana slovenia european unionна територията на Румъния чрез обширна делта. Други по-големи реки са Рейн, Лоара, Сена, Елба, Рона, Одер, Висла, Ебро, Тахо и други. Най-голямото езеро на територията на ЕС е Фенерн. Намира се в южната част на Швеция, на малко повече от 200 километра западно от столицата Стокхолм. Други големи езера на територията на ЕС са езерото Балатон в Унгария, Лаго Маджоре, Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо (и трите са в северна Италия) и други. Основната част от ЕС има равнинен релеф. Това lutheran cathedrale helsinki finlandсилно улеснява транспорта и развитието на селското стопанство. Релефът е планински единствено в южната присредиземноморска част от ЕС. Най-високата планинска верига в Европейския съюз са Алпите. Най-високият връх в общността е Мон Блан. Той се издига на височина 4808м.точно на границата между Италия и Франция.По-големи обаче са площите заети от равнини и низини, тъй като Европа като цяло madrid spain architecture euе нисък континент, на който високите планини са рядкост. Най-обширната равнина в Европейския съюз се проостира в посока запад-изток. Започва от най-северозападните части на Франция, преминава през Белгия и Нидерландия, пресича северната половина на Германия и обхваща почти цялата територия на Полша, Латвия, Литва и Естония. В територията на европейския съюз попадат множество острови. Най-големи са paris france european unionБританските острови на които се намира Великобритания. В Средиземно море се намират няколко по-големи острова, които са световно известна туристическа дестинация. Сардиния, Сицилия, Кипър, Крит, Корсика, Майорка, Ибиза, Менорка, Родос, Малта са само част от тях.

prague czech republic european unionЕвропейският съюз е рай за ценителите на краотата от цял свят. Освен великолепната се природа, общността е приютила някои от най-красивите градове в света. Рим, Прага, Париж, Лисабон, Виена, Лондон, Венеция, Неапол, Берлин, Барселона и много, много други ще пленят всеки който ги посети със старинното си очарование и неповторима атмосфера. ЕС е един истински културен паметник на открито. На където и да се обърнете всяка сграда, всяка уличка е история. И всичко това по много умел и стилен начин преплетено с модерното и съвременното в reichtag berlin germany euархитектурата и изкуството. В Европейският съюз има над 50 града, които са с население от над един милион души. Това са главно столичните центрове, но има и много други. Освен всичко това в ЕС се намират и някои от най-добрите за живеене градове в света – Виена, Мюнхен, Барселона, Копенхаген, Стокхолм, Лисабон и други. Освен, че притежават хармонична архитектура, европейските градове са обикновено roma italy european union saint peters basillicaмного добре озеленени. Все повече се налага зеленият, екологичен начин на живот. Хората започват все повече да се придвижват с велосипеди а всеки един град се старае да предложи най-добрите възможни условия за това на своите жители. Правят се на все повече места алеи за колоездачи, което има за цел да популяризира този начин на придвижване. Европейският съюз е мека на световната мода. Лондон, Париж, Милано диктуват световните модни st. alexander nevsky sofia bulgariaтенденции. Подобно е положението и в кулинарията. Средиземноморската кухня и начин на живот се предават от град на град и от страна на страна. През последните години не само в Европейския съюз, но и в страни от цял свят се преоткриват предимствата на кухнята от средиземноморските страни.

stockholm in sunset sweeden euКлимат на Европейския съюз. ЕС има изключително разнообразен климат. От север на юг попада в три различни климатични зони. Най-северната част на ЕС се намира на територията на Финландия. Областа се нарича Лапландия. Известна е със студеният си субполярен клмат, краткото хладно лято, обилните снеговалежи, както и с това, че се счита за родина на дядо Коледа. Областа Лапландия се warsaw poland european unionпресича от северната полярна окръжност. Зимните температури могат да паднат до (-50) °C, а летните са около 15 °C през юли. Тук се наблюдават така наречените полярна нощ и полярен ден. През лятното полугодие слънцето не залязва в продължение на половин година, а през зимата напротив – изобщо не изгрява. Макар и сурова природата тук е уникална. Разкошни борови гори, безброй athens greece panoramic viewкристално чисти езера, чиято водна повърхност е спокойна като огледало. На юг от северната полярна окръжност Европейския съюз попада в умерения климатичен пояс. Разбира се, между отделните типове умерен климат разликите са значителни. Докато на Скандинавския полуостров климатът е доста по-хладен, с хладни и кратки лета с температури около 20 °C и дълги, сурови зими със vienna austria european unionзначителни снеговалежи и температури от (-20) °C, то в южните части на умерения климатичен пояс условията са много различни. В Австрия например летата са горещи. Термометрите често показват над 30 °C. Пролетта и есента са меки и приятни с температури между 10 и 20 °C, а зимите са студени, но далеч по-приятни от тези на Скандинавския полуостров. През януари рядко температурите рядко tallinn estonia winter viewпадат под 0 °C. Вижда се, че могат да се наблюдават много големи амплитуди само в рамките на един климатичен пояс. В най-южните части на Европейския съюз, по крайбрежието на Средиземно море, в географските ширини около и на юг от 40-тия паралел териториите попадат в субтропичния климатичен пояс. Тук за разлика от умерените ширини няма 4 различни сезона ами само два – летен сух и зимен дъждовен, като първият продълава доста по-дълго. traditional architecture lisbon portugalЛетата са горещи и слънчеви, а зимите меки и освежаващи. Приема се, че средиземноморския бряг има най-здравословния климат. В най-южните части на Европейския съюз в Андалусия, Балеарските острови, Сицилия, Малта, Крит, Родос, Кипър и други летата могат да продължат до 8-9 месеца а зимните температури са около 15 °C – 16 °C, като често се повишават и до над 20 °C.