Фолклендски острови (Малвински острови)

Фолклендските острови, наричани още Малвински острови, са отдалечен архипелаг, разположен сред водите на южния Атлантически океан, на приблизително 480 км източно от Патагония, най-южната част на континента Южна Америка. Архипелагът се състои от 200 острова, два от които значително по-големи от всички останали. Това са островите Източен и Западен Фолкленд.

фолклендски острови фермаОбщата площ на архипелага е сравнително голяма и възлиза на около 12 173 кв.км, а в същото време населението е едва 2932 души. Това прави Фолклендските острови едно от най-рядко населените места в света. Същевременно, местното население е изключително неравномерно разпределено. По-голямата част от него (или малко над ⅔) е концентрирано в основния икономически център на острова – столицата Порт Стенли. Населението на архипелага се радва на висок жизнен стандарт, а основните сектори на икономиката са селско стопанство и риболов. Главните експортни стоки са риба, овча кожа и вълна.

Основната причина за изключително ниската гъстота на населението на Фолклендските острови е хладният климат. Близостта на Антарктида ясно говори за това какво време бихте могли да очаквате тук. Макар че се намират в умерените ширини, Фолклендските острови имат доста кратки и хладни лета с температури едва до около 15 градуса. Зимите са дълги и умерено студени с температура от (-5) до около 4 градуса. През по-голямата част от годината е облачно, а ясните и слънчеви дни са голяма рядкост. Сезонът на снеговалежите е много дълъг и може да продължи от март до декември или приблизително десет месеца в годината. Въпреки това сравнително меките зимни температури, слабите валежи и традиционно силни ветрове не създават условия за образуването на значителна снежна покривка.

falkland islands townПеизажът на Фолклендските острови е заоблен и хълмист, с меки форми. Високи планини няма, а най-високата точка на островите, връх Ъзбърн, се издига на едва 705 метра над морското равнище. Островите са покрити предимно със степна растителност. Дърветата са рядкост. Бреговата линия е силно разчленена с голям брой малки и големи заливи и полуострови. Край бреговете на места са се образували дълги и безлюдни пясъчни плажове, където се излежават тюлени и морски слонове в компанията на огромни колонии пингвини.

Макар отдалечени, рядко населени и сурови, Фолклендските острови са обект на териториален спор между Великобритания и Аржентина. Архипелагът е британска отвъдморска територия, официалният език е английски, а повечето местни жители са британци. Въпреки това близостта до Аржентина и фактът, че в периода 1816 – 1833 година островите са били част от южноамериканската страна довели дори до 10 дневен военен конфлик между Великобритания и Аржентина през април 1982 година.