Фиджи

fiji from aboveФиджи е архипелаг от 332 острова и е разположен сред топлите тропически води на Южния Пасифик. Заема площ от 18,274 кв.км. и се намира на повече от 4700 километра източно от бреговете на Австралия. Столицата Сува се намира на 18° южна ширина и на 178° източна дължина. Първите заселници на Фиджи били полинезийците, но островите стават известни пред света едва през 1643 година, когато великият мореплавател Абел Тасман попада на този тропически рай докато търси Великият южен континент. През 1874 година островите стават част от Британската империя, която по онова време нямала равна на себе си по своята мощ и богатство.

Релеф на Фиджи. Повечето от островите Фиджи имат континентален произход. Скалите, от които са изградени датират от преди 40 милиона години. Въпреки fiji world top destinationтова в архипелага има и някои вулканични острови. Най-голям и известен е Тавеуни, чието последно изригване е било преди около 1500 години. Надморската височина варира значително. Някои от островите едвам се подават над океанската повърхност, но на други се издигат средни по височина планини. В северната част на главния остров се издига връх Томаниви, който е висок 1324 метра.

Климат. Архипелагът Фиджи попада изцяло в тропичния климатичен пояс, а поради своето разположение насред водите на Тихия океан местният климат има океански характер. Дневните температури варират от 28 до 31°C, а нощните най-често са между 18 и 23°C. Има два сезона сух и дъждовен. Сухият сезон трае обикновено от май до октомври включително, а дъждовния – от ноември до април. През април се наблюдава много силно понижение на валежите. Слънчевото време през цялата година изключително благоприятства развитието на туризма.

fiji world best honeymoon destinationНаселението на Фиджи е около 850,000 жители и впечатлява с етническото си разнообразие. На островите живеят полинезийци (които са първите заселници по тези земи), европейци (най-вече британци), азиатци (главно китайци и индийци) и други. Много от преселниците дошли тук по време на колониалния период, търсейки работа в плантациите за захарна тръстика. Днес най-големият остров Вити Леву е и най-населен. В югоизточните му части се намира столицата Сува, която е дом на 170,000 жители.

Език и религия на Фиджи. Официален език на Фиджи е английски, следван от фиджийски. Заради големият брой индийци, които живеят на островите широко разпространение има и езикът хинди. По-голямата част от населението на островите се състои от християни – протестанти. Втора по разпространение е религията на индийците – индуизмът. На по-малките острови от архипелага се срещат и някои други местни вярвания, които са най-често придружени от чудновати и колоритни ритуали.

Туризъм във Фиджи

Островите Фиджи са удивително и уникално място за туризъм и със сигурност са сред десетте най-екзотични кътчета на нашата красива планета. Известни са sunset fijiкато елитна туристическа дестинация за богати туристи, а до голяма степен това се дължи и на голямата географска отдалеченост от останалата част на света. Ясно е, че човек трябва да притежава не малко средства само за да прелети със самолет разтоянието от Европа или Северна Америка например. Още с пристигането си посетителите се потапят в един свят, където животът тече на бавни обороти, а хората сякаш са винаги усмихнати.

Островите притежават удивителна природа. Покрити са с гъсти дъждовни тропически гори, а на места природата прелива в саванен тип благодарение на сезонните засушавания. Не рядко на Фиджи гъстите дъждовни гори се редуват със тревисти местности със суха и жълта трева и тук-там с някое дърво. Това богатство от ландшафти прави островите още по-атрактивни. Разнообразието от дървета, цветя и храсти е впечатляващо, а край морския бряг се поклащат стройните силуети на кокосовите палми. Плажовете на островите Фиджи са смущаващо красиви, никога не са пренаселени, а tropical rainforest fijiпясъците са светли и финни. Около бреговете на почти всички острови се простира пръстен от коралови рифове, които са пълни с живот, подобно на тропическите гори на сушата. Водата в лагуните е критално чиста и предлага много голяма видимост.

Архипелагът притежава множество изключително красиви острови, но като че ли на най-голям интерес от страна на туристите се радват островите Ясава, които се намират на север от главния остров Вити Леву. Освен Ясава в архипелагът има и много други по-малко популярни острови, които обаче предлагат повече тишина, спокойствие и уединение. Мястото е едно от най-атрактивните в света за любителите на частните острови. Тези, които са готови да се разделят с няколко милиона долара могат да дойдат тук и да живеят на собствен частен рай научавайки какво означава истинско спокойствие.

Забавления и опасности на Фиджи. Островите са популярно място за сключване на брак за младоженци, които желаят да се врекат във вечна вярност докато fiji beach south pacificса нагазили до коленете в кристалните води на Тихия океан или на снежно белия пясък край брега. Това е също дестинация от световна класа за търсещите перфектното място, където да прекарат своя меден месец. Ако брак, меден месец или годишнина от сватбата не стоят на дневен ред при вас има милион други причини, заради които си заслужава да посетите това място. Например ако си падате по гмуркането със сигурност няма да сбъркате ако изберете Фиджи. Или пък ако търсите уединен плаж, край който да се разходите с кон по залез слънце. Фиджи е отлично място, което да изберете ако желаете да изживеете приключение сред тропическите дъждовните гори. Местните джунгли си имат своите предимства – смятат се за много по-безопасни от тези в Африка, Латинска Америка, Азия и най-вече Австралия. На Фиджи практически не живеят отровни насекоми, а рояците от комари в джунглата са по-скоро досадни. На островите няма едри хищници, с изключение на акулите в морето, но въпреки това случаите на нападение са изключителна рядкост. fiji coral lagoonТук на акулите се гледа по-скоро като на голяма атракция и много туристи използват услугите на опитни екскурзоводи и гмуркачи, които да ги отведат до най-вълнуващите места. На Фиджи няма сухоземни отровни змии, които биха могли да представляват заплаха за туристите.

Кога да посетим Фиджи? Островите Фиджи имат целогодишно топъл климат, но най-добре е да ги посетите през сухия зимен сезон от май до октомври, когато не само температурите са най-приятни, но също така и валежите са най-оскъдни. Най-хубаво е времето през юли (най-зимния месец в годината) – температурата е около 28°C, вероятността за валежи е малка и всичко това в комбинация с много, много слънце.

Какви дрехи да си носим? Пригответе в багажа си леки и проветриви дрехи, чехли, слънчеви очила, бански, шапка и lonely beach fijiслънцезащитен крем. Въпреки че Фиджи е елитна туристическа дестинация, тук най-вероятно никой няма да обърне внимание на облеклото ви. По тази причина непретенциозното облекло е най-подходящо.