Лапландия – туристически пътеводител

huskies laplandЛапландия е историко – географски регион, който обхваща най-северните части на континента Европа. Намира се изцяло на Скандинавския полуостров. Простира се на територията на 4 държави – Швеция, Норвегия, Финландия и Русия. Най-голяма част от нея попада в пределите на Швеция, но въпреки това винаги Финландия се е считала за център на този регион.

Население на Лапландия. Лапландия заема доста голяма площ – приблизително около 390 000 кв.км. Въпреки това поради суровите климатични условия това е най-рядко населената част от Европа с население едва 380 000 души. Близо половината от тях (около 185 000) живеят във финландския дял на Лапландия. Също така във Финландия се намира и най-големият лапландски град – Рованиеми. Неговото население е повече от 60 000. Коренните жители на региона са саамите, които обаче днес съставляват съвсем малка част от общото население (около 5%).

coniferous forest laplandИкономика на Лапландия. Местната икономика е твърде различна от тази в останалата част на Европа. Традиционен поминък за местните жители все още е отглеждането на северни елени, които се използват за месо, мляко, кожи, а също и като транспортно средство. Лапландия е също така и важна туристическа дестинация. Смята се, че тези места са много перспективни в изграждането на сървърни ферми за големите интернет компании, тъй като при местните климатични условия не се изразходват или се използват съвсем незначителни средства за охлаждане на тази апаратура.

Туризъм в Лапландия. Лапландия е едно очарователно място, което все още се ръководи от пулса и ритъма на дивата природа. Тук сезоните и климатичните условия определят всичко. Учудващо е човек да види, че в Европа, която е толкова гъсто заселена и урбанизирана, все още съществуват подобни откъснати места. Тук няма задушаващ трафик от автомобили, претрупани търговски центрове или бързащи за работа тълпи от хора. Вместо това всичко е потънало в тишина. Въздухът е чист, сух и студен, а храната истинска. Местните жители до голяма степен консумират храни местно производство. На трапезата най-често присъстват еленско месо, млечни продукти от еленско мляко, студенолюбиви риби като сьомга и пъстърва, както и изключително вкусни горски плодове. Всичко е чисто и ествествено, а в живота на хората не присъства дори и един процент от онзи стрес, който съпътства ежедневието на жителите на големите градове в западния свят. Тук всичко е различно, дори и транспортните средства. Хората най-често се придвижват с впряг от елени или хъски. Това е най-добрият транспорт при условие, че 5 – 6 месеца в годината всичко е покрито под дебел слой сняг. В тази част на света домовете се строят най-често от дърво, тъй като това е добър начин за поддържане на топлина и уют вкъщи при минусовите температури навън. Всяка година по време на коледните празници Лапландия става изключително актуална. Предполага се, че финландския дял на този регион е родината на дядо Коледа. Смята се, че именно от тук тръгва веселият старец с торба пълна с подаръци. За много хора е изключително вълнуващо да прекарат тази част от годината по тези приказни места. Другата голяма атракция на Лапландия е Норд Кап. Това е най-северната точка на Скандинавския полуостров. Намира се в най-северните части на Норвегия и е най-атрактивна за туристи през дългите летни дни.

reindeer in winter laplandКлимат на Лапландия. Тази част от Европа се отличава със своите сурови климатични условия. По-голямата част от областта попада в северните части на умерения климатичен пояс, а малка част – в границите на субполярния климатичен пояс. Зимата е много дълга и снежна, с оскъдна светлина и обилни снеговалежи. Тук небето най-често е покрито с плътна сива пелена от облаци, които през лятото носят валежи от дъжд, а през зимата – от сняг. Тук периодът със снеговалеж продължава от ноември до края на март, но понякога се случва да завали сняг и през април. През зимата температурите са около (-10) °C, макар че често падат и до около (-30) °C. Това се случва когато от севе нахлуят полярни въздушни маси. Тук летата са кратки и минават много бързо. От средата на юни до втората половина на август термометрите показват над 15°C през деня,а температурният максимум е през юли – около 20°C. За кратко през първата половина на лятото нощите са светли, а над северната полярна окръжност слънцето дори не залязва.

Природа на Лапландия. Лапландия има хълмисто – равнинен релеф, а планини заемат единствено най-западните части. Заета е основно от тайга, която представлява гъсти, обширни и богати на живот иглолистни гори, разнообразени от някои студенолюбиви широколистни видове дървета. Единствено най-северните части на региона попадат в тундрата. Тя е покрита главно от тревисти растения с плитка коренова система, тъй като почвата в дълбочина е вечно замръзнала. Лапландия е изключително богата на води. През този регион протичат множество реки. Стотици малки и големи езера с кристално чисти и студени води разнообразяват местния пейзаж. Най-голямото езеро в региона е Инари. То се намира в северна Финландия. Дивата природа на Лапландия е много добре запазена и това е най-голямата гордост на местните жители.

Животински свят на Лапландия. Тук се срещат някои удивителни животински видове, най-внушителен от които е мечката. Тя е символ на Финландия, но далеч не е единственият хищник по тези земи. Тук бродят големи глутници вълци, а също така се срещат лисици и рисове. Най-свирепото животно, което обитава тези земи обаче, безспорно е росомахата. Макар и много по-дребна от мечките и вълците, тя е известна със своя лош характер и по тази причина рядко някой дръзва да се изпречи на пътя и. Освен с голямото богатство от хищници, Лапландия е известна също и с многообразието си от тревопасни животни. Северните елени са вероятно един от най-разпространените видове в района и са неразделна част от местния пейзаж. Те са също така и най-отглежданото животно тук. Най-внушителен представител от семейството на елените тук е лосът. Това огромно тревопасно животно обитава райони около езера и блата и се храни с водна и влаголюбива растителност. От дребните бозайници най-интересен е хермелинът. Това малко създание има странно издължено тяло и къси крачета. Срещат се още зайци и различни видове дребни гризачи. Многобройните езера са истински рай за огромно разнообразие от водолюбиви птици. Срещат се и хищни птици като орли, ястреби и соколи.

lapland natureКога да посетим Лапландия? Най-атрактивна и актуална е Лапландия по време на коледните празници през месец декември. Тогава ще можете да почувствате коледния дух и да видите тази част от света такава, каквато я показват по списанията, картичките и коледните филми. Ако търсите обаче не пухкав сняг, ами по-топло и слънчево време, тогава я посетете между средата на юни и края на юли. Ако изберете зимата се подгответе с много топли дрехи и обувки, подходящи за дълбок сняг. И все пак не се плашете твърде много от студа. Въпреки че тук температурите могат да паднат до (-20) – (-30) °C, времето е сухо и това го прави да се усеща по-топло, отколкото е в действителност. Ако пък пътувате през лятото комбинирайте летните дрехи с по-топло облекло. През някои по-топли дни можете да се разхождате спокойно с тениска и къси панталони, докато през други дни можете да се нуждаете дори от дълъг ръкав, тънко яке и джинси.

Обща туристическа информация.

На територията на Лапландия се използват 4 валути: евро във Финландия, шведска крона в Швеция, норвежка крона в Норвегия и руска рубла в Русия.

Във всички страни на територията на Лапландия се кара от дясната страна на пътя.

Швеция, Финландия и Норвегия са страни членки на Шенгенското споразумение. Ако желаете да посетите Русия обаче, ще ви е необходима виза.

Обърнете внимание, че във Финландия, Швеция и Норвегия е на лице строга забрана за тютюнопушене на закрити обществени места с някои малки изключения!

Ако си падате по консумацията на алкохол е добре да знаете, че тук (както и навсякъде в Скандинавия) цените на алкохола са много високи.

Дейности: риболов, каране на ски (има някои доста доби ски курорти в Лапландия), каране на сноуборд, каране на сноумобил (ако имате шофьорска книжка), дълги разходки и излети сред природата, опознаване на местния бит и култура, посещение на забележителности (Норд Кап) и много други.

http://www.youtube.com/watch?v=Z1Kygsex4Lc