Корсика, Франция

Corsica paradise beachКорсика е френски остров, разположен сред водите на Средиземно море. Всеки, който е имал щастието да го посети ще потвърди, че това е едно от най-красивите и романтични кътчета на нашата планета. Едва ли би могло да има по-добро съчетание между природа и култура, тъй като остров Корсика е разположен на културно исторически кръстопът между Франция и Италия и това е част от неговата магия.

Географско положение, граници и големина на Корсика. Остров Корсика се намира на около 12 километра от остров Сардиния, на по-малко от 90 километра от крайбрежието на италианската провинция Тоскана и на приблизително 170 километра от Монако и Франция. Заема площ от около 8681 кв.км. и се простира на около 183 километра в най-широката си част от север на юг. Bastia CorsicaОстровът попада в североизточните части на западното Средиземноморие, като на север от него се намира Тиренско море. Корсика се намира между 41 и 43° северна географска ширина и между 8 и 9 градуса източна дължина. На територията на остров Корсика са разположени 2 от департаментите на Франция.

Релеф на Корсика. Това е остров, на който преобладават планинските релефни форми. Основната планинска верига се простира от север на юг. Множество върхове се издигат на височина от над 2000 метра, но най-висок е Монте Кано, който достига 2706 метра. Крайбрежната линия в по-голямата си част е силно разчленена. Изключение правят източните части на острова, където бреговата линия е права и почти без извивки.

Население на Корсика. Около 310 000 е населението на остров Корсика днес. За по-голямата част от местните жители корсиканският език е официален. Въпреки това френски се говори почти навсякъде като втори официален език. Английският език също заема важно място тъй като играе ролята на основно средство за общуване с чужденците. А те са много. Някои от тях живеят на острова целогодишно, други идват само за летния сезон. За едни островът е място за работа, а за други – за почивка. Някои инвестират тук в недвижима собственост, други в бизнес, а трети идват просто за да харчат пари. При всички случаи разнообразието е наистина много голямо. С развитието и все по-напредващата интеграция в Европейския съюз все повече жители на Англия и прибалтийските страни остават тук през цялата година заради прекрасният климат. Най-голям град е Аячо. Той играе ролята на столица на  Корсика. Има население от около 70 000 души. Намира се на югозападното крайбрежие.

Ajaccio CorsicaИкономика на Корсика. Икономиката на този красив средиземноморски остров е силно зависима от туристическата индустрия. По-голямата част от населението е свързано по някакъв начин с туризма, независимо дали работи в хотели ресторанти, туристически агенции, транспортни фирми или произвежда стоки предназначени главно за потребление от туристи. Освен като превъзходна туристическа дестинация, Корсика се слави и с висококачествените хранителни продукти, които произвежда. Тук задължително трябва да споменем прочутите местни сирена и вина, чиято слава се носи много далеч от пределите на острова. Средиземноморието като цяло винаги се е смятало за един от регионите в света, където се произвеждат висококачествени хранителни стоки, особено що се отнася до Франция и Италия.

Климат на Корсика. Остров Корсика има необичайно топъл и слънчев климат за тези географски ширини. Разположен е на почти също разстояние от екватора като Ню Йорк, и въпреки това се радва на топъл субтропичен средиземноморски климат. Планинската верига Алпи, която се намира на север от Корсика спира студените въздушни маси през зимните месеци. В същото време от юг няма преграда пред топлите въздушни маси от Африка. Така през зимният сезон от декември до март температурите се  движат в интервала 12 – 15°C. Е, разбира се понякога се случва да захладнее и дори да се формира тънка снежна покривка, но това трае съвсем кратко. В същото време не е изключено температурите да станат и по-високи от обичайните. За Корсика Coast of Corsicaтемператури от 17, 18 и дори 20°C са възможни дори и през януари. За мекия климат спомага и Средиземно море, чийто води през дългото и горещо лято са се затоплили достатъчно за да излъчват топлина през кратката и мека зима. Преходните сезони са кратки както на всяко друго място по Средиземноморието. Април и ноември са съответно типичен пролетен и типичен есенен месец. И през двата месеца температурите са около 18°C. От май до октомври времето е прекрасно, а от юни до края на септември е дори горещо с дневни температури над 25 – 26°C. Май и октомври са най-хладните месеци от лятното полугодие. През деня термометрите показват приятните 21 – 22°C. През слънчевите дни, които не са малко времето е подходящо за плаж. През тези два месеца по-ниски са нощните температури.

Времето на Корсика е по-влажно в сравнение с това по южното Средиземноморие. Тук не са характерни типичните за по-южните и западни точки от Средиземно море засушавания. По-дъждовно е от октомври до април. Има есенно зимен максимум на валежите. По-сухи са месеците от май до края на септември. През по-студените зимни дни не е изключено да се формира тънка и нетрайна снежна покривка, но все пак това се случва много рядко с изключение на планините.

Туризъм на Корсика

Bonifacio coast CorsicaОстров Корсика е една от най-добрите туристически дестинации в света и това не е учудващо. Разположението между Франция и Италия е изиграло голяма роля в местното културно развитие. Това е направило Корсика идеалният средиземноморски остров – пропит от история, култура и традиции, предлагащ изключително кулинарно богатство.

Крайбрежието. Корсика притежава едни от най-красивите плажове в Европа и в света, а тези които ще откриете в околностите на Порто Векио в югоизточната част на острова направо ще ви вземат дъха! Санта Джулия, Рондинара, Спиаджо ди Балистра, Сант‘Аманца, Паломбаджия, Сан Киприану, Голфе де Пинарелу са някои от имената, които трябва да запомните ако искате да преживеете незабравими моменти на едни от най-красивите плажове в света. В малките заливчета в тази част на острова са се оформили  райски красиви тюркоазени лагуни с най-белият пясък и най-бистрите и чисти води, които можете да си представите. Природата е много добре запазена, зеленината е в изобилие, а малките градчета и селца в района направо ще ви омагьосат със своето спокойствие и романтична атмосфера. Уличките са тесни и ви връщат назад във времето. Тук там ще откриете малки и чаровни кафенета и Corsica Mediterranean Seaресторантчета, където да похапнете морски дарове със зеленчуци. И всичко това излъчва толкова много стил и вкус! Хотелите на Корсика не са големи и това се отнася с пълна сила и за югоизточната част на острова, която по наше мнение е наистина най-красива.

Вътрешността. Планинската вътрешност на острова е много добре съхранена. За разлика от крайбрежието, тук живеят много малко хора. Тук-там можете да попаднете на някое малко хотелче или ресторантче. Вътрешността на острова е рай не само за дивите животни, но и за туристи, които искат да почувстват контакта с природата. Сред покритите с гъста средиземноморска Corsica is incredible place for tourismрастителност планински хребети се намират прекрасни малки селца, а тук там ще попаднете на романтични малки църквички и параклисчета. На острова има също голямо разнообразие от диви животни като например муфлони, диви кози, глигани, диви котки, както и огромно многообразие от гризачи, птици, земноводни и влечуги. Една от най-големите забележителности на Корсика се намира на разстояние от морския бряг. В северозападната част на острова се намира селцето Монте Маджоре. То е разположено на върха на живописен хълм. Има тесни улички и мързелива провинциална средиземноморска атмосфера.

Градовете. Би било лудост ако пропуснете пропитите от култура и традиции малки крайбрежни градчета на острова. Едно от най-очарователните кътчета е Бонифачо. Разположен е на малък и тесен полуостров в най-южната част на острова. Сградите са стари, а уличките – тесни. Тук можете да почувствате духа на Европа. Между полуострова и останалата част на Корсика се е формирало много тясно заливче, в чиито най-закътан край ще откриете малко яхтено пристанище. Външната част на полуострова е стръмна и скалиста, а постройките са до самият ръб на скалите. Порто Векио също е очарователен. Най-характерно при него е живописното му местоположение. В близост има прекрасни плажове, а растителността е в изобилие. На североизточният край на Корсика се намира един от най-големите и важни градски центрове на острова – Бастия. Поддържа многобройни фериботни линии с различни градове по Средиземноморието – Ница, Марсилия, Генуа, Ливорно, Читавекиа, Вадо Лигуре. Посетете също и Сен Флоран, който се намира на северния бряг, на около 20 километра западно от Бастия. Известен е с яхтеното си пристанище, разположено в устието на река Алисо, катедралата Санта Мария Асунта,както и цитаделата, разположена непосредствено до яхтеното пристанище и морския Mediterranean dream Corsicaбряг. На западното крайбрежие на Корсика се намира столицата на острова и един от най-големите градове (заедно с Бастия) – това е Аячо. Подобно на Бастия, Аячо също поддържа многобройни фериботни връзки. Градът е свързан с Порто Торес, Марсилия, Тулон и Ница. Разликата между Аячо и Бастия е, че докато Бастия е по-важен център за транспортните връзки с Италия, то Аячо е по-важно пристанище по отнешение на френските градове. В Аячо се намира също така и международното летище на Корсика – Кампо дел Оро.

Кое е най-подходящото време за туризъм на Корсика? Най-доброто време за туризъм на остров Корсика е лятното полугодие от май до октомври. Тогава дневните температури са над 20 градуса и слънцето е в изобилие, а времето като цяло е най-сухо. През тази част от годината ще видите Корсика в най-добрата и светлина. Плажният сезон тук е 6 месеца, но все пак за тези, които държат на по-високите температури месеците май и октомври може да не са достатъчно топли. Зимата е по-малко подходяща за туризъм, но въпреки това също си има предимства. Най-голямото преимущество на този сезон е, че ще избегнете тълпите от туристи и ще можете да се насладите на спокойствие докато опознавате острова. Също така не бива да забравяме, че това е Средиземноморието и времето е меко дори и през януари. Това прави Корсика приятно място за зимуване за жители на северните части на Европа.

Corsica FranceКакви дрехи да си носим за туризъм в Корсика? От май до октомври си носете летни дрехи като все пак добавите в багажа си и един анурак плюс чифт джинси. Това ще ви е от полза в случей, че позахладнее. През април и ноември пролетното облекло е подходящо. Условията са подходящи за дълъг ръкав и дълги панталони, но все пак избягвайте твърде топли дрехи. Едно тънко яке или топъл анурак са напълно достатъчни дори и за най-хладните априлски и ноемврийски дни. Ако пътувате в периода декември – март не тръгвайте без яке. Ако попаднете на хубаво време може и да не ви се наложи да го ползвате, но все пак имайте предвид, че тук може понякога дори да се формира и снежна покривка, макар че подобно явление е голяма рядкост и се случва веднъж средно на 10 години.