Френската Ривиера

Monte Carlo Mediterranean coastФренската Ривиера е част от крайбрежието на Южна Франция, която се простира от Марсилия на запад до Мантон (близо да границата с Италия) на изток. Заема северните брегове на западното Средиземноморие.

История. Тази местност добила популярност още през ранния 19-ти век, когато богати аристократи от цяла Европа, както и кралски особи започнали да пристигат по тези места, привлечени от топлия средиземноморски климат и великолепните плажове. Едно от най-известните имена, свързани с Френската Ривиера е това на британската кралица Виктория. Нейно величество обичала да идва всяка година на френския Лазурен бряг и така поставила началото на една традиция, която за векове напред превърнала Ривиерата в най-популярното сред богатите хора място в света. Славата на този благословен средиземноморски бряг, обаче по никакъв начин не се изчерпва с величието на аристократичните особи, посетили го през Cannes French Riviera19-ти век. По-късно популярността на Ривиерата, която вече имала стабилна основа започнала да се увеличава лавинообразно. През 20-ти век крайбрежието започнало да се радва и на един друг вид величия – става въпрос за холивудските знаменитости, които започнали да идват по тези брегове за да се насладят на прелестните пейзажи и кристално чисти морски води. През 1964-та година излиза култовия филм „Полицаят от Сен Тропе”, чието действие се развива на Френската Ривиера. Тази легендарна лента се явява последната капка, която буквално създава истерия сред богаташките среди по цял свят. Тук вече е въпрос на престиж да прекараш лятната си почивка на луксозна яхта, която се носи по тъмносините средиземноморски води, недалеч от живописните брегове. Днес през 21-ви век нищо не се е променило особено. Тук на Лазурния бряг ще откриете най-скъпите и луксозни вили, хотели, ресторанти и, разбира се, яхти, които се поклащат лениво под палещото средиземноморско слънце.

Mediterranean coast of Nice French RivieraКлимат. Френската Ривиера има много мек субтропичен, средиземноморски климат. Смята се, че тази част от Франция е едно от местата на света с най-хубав и здравословен климат в света. Ривиерата е широко отворена на юг и топлите въздушни маси, нахлуващи от Африка правят местния климат много по-слънчев и топъл, отколкото е нормално за тези географски ширини. Лазурният бряг е разположен на 43° С.Г.Ш., тоест на същата географска ширина, на която се намира и канадския град Торонто. Климатът обаче, няма нищо общо. На север Френската Ривиера е защитена от студените въздушни маси, посредством Алпите, както и Централния Френски масив. Така дори и през януари дневните температури в Ница са около 13°C. Като цяло климатът е доста мек. Валежите са по-обилни през есента и зимата, докато пролетта и лятото са по-сухи. Сняг пада много рядко и когато това се случи обикновено снежната покривка е много тънка и нетрайна. Със сигурност зимата на Ривиерата е много различна от тази в умерените ширини на Европа. Тук има много зеленина дори и през зимата, а усещането е по-скоро за пролет. Максимумът на температурите е около средата на месец август, когато дневните са около 27°C. За плаж става от май до към октомври. През летния сезон валежите са рядко явление. Когато завали, дъждовете са интензивни и често са придружени от гръмотевици. Това е характерно за летните превалявания не само на Лазурния бряг, но и за целия Средиземноморски регион.

Menton French Riviera Mediterranean SeaПрирода. На Лазурния бряг се редуват планински и хълмист релеф. В тази част на Франция равнинните местности с малка надморска височина са рядкост. Бреговете често са стръмни и се спускат живописно към морския бряг. Това важи с особено голяма сила за източните части на Ривиерата, където Алпите се спускат до самото крайбрежие. Такъв е случаят с Монако и Мантон. На Френската Ривиера рядко ще откриете много дълги плажни ивици. Повечето плажове са малки и закътани в очарователни заливчета. На повечето места пясъкът е много светъл, почти бял. Прозрачността на водата тук е по-голяма отколкото на което и да е друго място в Средиземно море. Тук много голяма част от растителността е вечно зелена, но има и не малко широколистни, листопадни видове. Финикова палма, Кралска палма, Трахикарпус, цитруси, маслини,както и стотици видове цветя, храсти и иглолистни растения (най-често кипариси) се съчетават по неповторим начин за да създадат магията на Средиземноморието. Действително, тук ще откриете много повече зеленина, отколкото в други части на Средиземно море. Причината е, че тук климата не чак толкова сух.

Riviera FranceГрадове. Марсилия, Тулон, Сен Тропе, Кан, Ница, Кралство Монако и Мантон, заедно с десетки по-малко известни, но не и по-малко красиви градчета формират световно известната Френска Ривиера. Най-големият град на Лазурния бряг е Марсилия. Има население от 1 520 000 жители. Разполага с много голямо пристанище и изпълнява основно търговски функции. Ница е втори по големина град на Ривиерата. Има население от около 950 000 жители. Макар и по-малък, градът е по-богат от Марсилия, а луксът е очевиден на всяка крачка. Градът изпълнява ролята основно на туристически център. Тук всяка година пристигат милиони туристи от цял свят. Монако е кралство, което попада в границите на Лазурния бряг. Това е едно от най-богатите и изискани места в света. Луксозни хотели, ресторанти, казина, бутици и какво ли още не, са на разположение на заможни посетители от цял свят. Сен Тропе е курортно градче, което през 60-те години предизвиква истински фурор покрай филма „Полицаят от Сен Тропе”. От тогава е синоним на курорт за богати и известни посетители. Тулон е известен с яхтеното си пристанище, живописен релеф и тесни улички, по които ще откриете очарователни кафенета и приятни ресторантчета. Разполага с голямо яхтено пристанище. Кан е много известен, особено сред любителите на киното. Всяка година през месец май се провежда фестивал, по време на който, се връчва една от Saint Tropez French Rivieraнай-значимите награди във филмовата индустрия – „Златна палма”. Мантон е очарователен град, разположен непосредствено до границата с Италия. Разполага с каменисти плажове, което прави морската вода дори още по-бистра и прозрачна. Бреговете са много стръмни, а луксозните вили са построени на толкова голям наклон, че всяка следваща вила има гледка към морето, независимо, че пред нея е построена друга.

Икономика. Като цяло, това е един от най-богатите райони на Европа. Франция винаги е на някое от челните места по качество на живота в света, а това е един от водещите региони във страната. Отличава се с много висок стандарт на живот, високи доходи и превес на сектора на услугите. Промишлеността и добивния сектор са по-слабо изразени в тази част на Франция. Местната икономика, разбира се, разчита основно на силно развитата туристическа индустрия. Силно отражение върху местното marseille franceстопанство оказва и факта, че повечето стоки, които посетителите консумират тук са френско производство. Освен на туризма, Лазурния бряг разчита също и на производството на висококачествени вина – едни от най-добрите в света. Тукашният климат е идеален за капризните лозови насаждения, тъй като не се наблюдават твърде големи температурни амплитуди и има голям брой слънчеви дни годишно. По Ривиерата могат също така да се видят обширни територии, които са засети с всевъзможни ароматни сортове цветя. Те се използват за парфюмерията. Както е известно, Франция е безспорен лидер в производството на парфюми от висока класа. В тукашните климатични условия виреят много добре също и цитрусови култури, както и изключително придирчивите по отношение на топлината маслинови дървета.