Париж, Франция

arc de triomphe paris franceФренската столица Париж е истински шедьовър. Разположен сред красивите пейзажи на долината на река Сена, градът представлява едно уникално съчетание от величествена архитектура, прекрасна природа и най-мекия и приятен умерен климат, който някога сте виждали. Местната култура е емблематична. Тя е накарала не един и двама поети и писатели да възпеят този град в своето творчество.

Географско положение. Париж е разположен сред обширна равнина в северна Франция и в Западна Европа, на около 140 La Grande Arche La Defenseкилометра от Атлантическия океан. Различните части на Париж имат различна надморска височина, но тя като цяло варира от 70 до 100 метра. През неговата територия преминава плавателната и пълноводна река Сена, която криволичи капризно, проправяйки си път към Атлантика. Париж е на 14-то място по големина в света, а за да добиете реална представа колко точно е необятен този град, трябва да се качите на Айфеловата кула. Напълно е достатъчно само да споменем, че космополитния метрополис се простира до където стига погледа, а градският силует започва да избледнява постепенно, докато не се размие напълно някъде на хоризонта. Околностите на Париж са равни, така че ако искате да се насладите на наистина красива панорама е по-добре да се откажете от безуспешните опити да откриете някой крайградски хълм и просто да се качите на Айфеловата кула или на кулата Монпарнас. Тъй като Париж е разположен върху стара и масивна плоча, тук земетресения стават изключително рядко, а когато това се случи обикновено са слаби и отминават без поражения. Може да се каже, че френската столица е „стъпала здраво на краката си“.

Sacre Coeur Basilica ParisКлимат. Париж има най-прекрасния умерен климат, формиран от различни фактори като географска ширина, отдалеченост от Атлантическия океан, надморска височина и много други. Като цяло климатът е океански, но факта, че градът не е разположен на самия бряг също оказва влияние. В Париж има четири сезона – зима, пролет, лято и есен, които нежно и неусетно преливат един в друг. Зимата е мека и дъждовна с дневни температури от около 7°C през януари. Сняг вали много рядко. Обикновено валежите са от дъжд. Близостта на Атлантическия океан не позволява на температурите да се понижават прекалено. Пролетта в Париж е удивително красива. Едва ли има нещо по-романтично от разходка по бреговете на Сена, когато дърветата започват да цъфтят и да се раззеленяват. През този сезон дневните температури се движат в интервала 15 – 22°C. Лятото е топло и слънчево. Максимумът на температурите е през август, когато средната дневна температура е 25°C. Не е хладно като това в Лондон, но не е и горещо като това по Средиземноморието. Есента е променлива и прохладна, но не студена. Температурите са най-често между 10 и 20°C. През септември времето все още е concord square paris franceмного приятно и някои дни са над 20°C, но температурите бързо падат и към средата на декември средните дневни вече са около 8°C.

Население. Агломерацията на френската столица има население от 12 100 000 жители и се смята за 14-тия по големина град в света. Този космополитен метрополис е дом на хора от цял свят и от всички етнически групи, които са привлечени тук по различни поводи и през различни периоди от време. Някои идват тук за да учат, други – за да работят. Има хора, които идват в Париж само за да отключат своето творческо вдъхновение – музиканти, художници, актьори и като цяло – творци. Тук можете да срещнете множество the river saineимигранти, които са пристигнали тук от бивши и настоящи френски владения от всички краища на света, в това число Африка (Алжир, Мароко), Карибите, Южния Пасифик и др. Трябва да отбележим, че Париж е едно от много малкото места по света, където английският език абсолютно не ви е достатъчен ако сте решили да се устроите за постоянно. Тук на всякъде се говори на френски и ако не говорите на този език, хората могат да са толерантни към вас единствено ако сте турист. Във всички други ситуации ще ви бъде крайно трудно да се справяте с ежедневните ситуации. На много места ще откриете информация за това, че във Франция около 85% от населението са етнически французи, но в Париж истината е съвсем друга. Това е сред най-космополитните градове и вървейки по централните улици ще откриете, че се разминавате с хора от цял свят. Днес е la defence parisмного трудно да се изчисли какъв е процентът на французите в Париж, защото голяма част от местното население вече се е смесило с хора от други държави. Освен това раждаемостта сред чужденците е по-висока от колкото тази сред французите.

Икономика. Париж е сред най-важните финансови центрове в света. По-големи са единствено икономиките на градове като Ню Йорк, Лондон, Токио и Хонк Конг. В последно време, Париж открито заявява амбицията си през следващите години да стане най-големия финансов център в света. Следвайки примера на британската столица Лондон. Един бърз поглед на парижкото сити ще ви увери, че на стария континент няма по-внушителна архитектура – супермодерните небостъргачи в Париж са повече, отколкото на което и да е друго място в Европа. За Лондон това не е добра новина. Британската столица тъкмо отмъкна палмата на първенството от eifel tower paris france EUНю Йорк и вече друг град е на път да я отмъкне от него. Не малка роля оказа и факта, че френската икономика се предпази от големи сътресения по време на световната финансова криза, която се описва като най-голямата от Голямата депресия насам. Икономиката на Париж е силно развита. Голямо впечатление прави силно развития сектор на услугите. Париж е най-посещавания от туристи град в света. Тук се развиват различни видове туризъм. Градът е особено привлекателен за конгресен, културен и други видове туризъм. Образованието е на световно ниво. Тук се намира един от най-престижните университети в цял свят – Сорбоната. Това е сред градовете с най-развито и модерно здравеопазване. Градът има силно развита хранително-вкусова промишленост. Шивашката и текстилната индустрия са на световно ниво. Тук се произвеждат много и качествени дрехи от водещи световни марки. Париж е известен като световна модна столица.

Забележителности на Париж

Айфеловата кула. Тя е символ на европейската култура. Олицетворява европейския гений и постижения. Тя е moulin rouge franceнай-известната структура в света. Построена е за световното изложение през 1889г. Със своята височина от 324 метра, тя е била най-високата постройка в света до 1930 година, тоест цели 41 години. През 1940 г. Париж е окупиран от хитлеристка Германия и Адолф Хитлер, който до тогава чувал многократно за красотата на кулата поискал да я види на живо. Пристигайки, той поискал да се качи на върха, но освирепели от неговото присъствие, французите отрязват кабелите на асансьорите и той бил принуден да се катери до върха ако иска да види Париж от високо.

Триумфалната арка. Триумфалната арка е завършена напълно през 1836 година и е посветена на триумфа на Франция като една от най-големите имперски сили през 18 и 19 век. Тя е вторият по значимост и слава монумент във френската столица. Издига се импозантно насред площад Шарл дьо Гол на височина 50 метра.

the louvre is probably the most famous museum in the worldЛувъра. Считан за най-известния музей на планетата, Лувърът е разположен в сградата на бивш кралски дворец. Сградата е построена през 1190 година от Филип 2-ри. Целта на тази красива крепост била да защитава Париж от Викингите. Крепостта се превръща в музей през 1793г на 10-ти август. Днес тук се съхраняват изключително ценни шедьоври на френското и световното изкуство и култура, като например Мона Лиза нарисувана през 16-ти век от Леонардо да Винчи.

Шанс Елизе. Това е най-известния булевард на стария континент Европа и най-скъпата търговска улица на планетата. Тук покрай лъскавите витрини на най-скъпите магазини се разхождат модни икони, холивудски знаменитости, богаташи от цял свят, както и онези парижани, които просто се наслаждават на разкошния си град. Името означава елисейски хълмове.panoramic view above paris

Дворецът Версай. Дворецът Версай е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Смятра се за един от най-красивите дворци в света. Използван е за резиденция на френските крале. Най-известният обитател на двореца Версай е кралят-слънце Луи 14-ти. Дворецът се намира в предградието Версай, южно от пулсиращия от живот метрополис. Разполага с огромни градини сред които обичал да се разхожда краля-слънце.

Сорбоната. Сорбоната е сред най-елитните университети в света. Състои се от 13 факултета, всички те разположени в самото сърце на френската столица, не далеч от Люксембургските градини. Той е един от най-старите университети в света.

montparnass tower paris franceКулата Монпарнас. Кулата монпарнас е небостъргач, построен насред старата и романтична част на Париж. Сградата се извисява на височина от 210 метра. Тя е най-високият небостъргач в Париж. Малко след като небостъргачът е довършен през 1972г, се взима решение да не се строят толкова високи сгради в централните части на Париж ами да се използват терени в покрайнините на града. Така Монпарнас остава единствения небостъргач в центъра на Париж. Според някои критици сградата нарушава старинния облик на града, но не може да се отрече, че е красива и че вечер от върха и се разкрива умопомрачителна панорама към най-красивия град на нашата планета.

Парижката Пресвета богородица. Парижката Пресвета богородица известна още с името Нотърдам дьо Пари (в превод „нашата дама“) е една от най-красивите катедрали в света, строена почти два века и завършена през 1345г. Кулите се извисяват на 69 метра. В една от тях се помещава 15 тонна камбана. Катедралата е построена в готичски стил. Тук през 1804 година тук е коронясан Наполеон Бонапарт.paris from above

Базиликата Сакре-Кьор. Завършена през 1910г, Базиликата Сакре-Кьор е така да се каже сред по-новите паметници на архитектурата и културата на френската столица. Височината на базиликата е приблизително 100 метра. Сградата е изградена в римско-византийски стил. Светлите тонове и нюанси в базиликата я правят да изглежда светла и приветлива както от вън, така и от вътре.

Градините Тюилери. Няма как да ги пропуснете, тъй като те са разположени точно пред Лувъра и ако посетите него няма начин да не видите и тях. Тук интересното е, че градините са много повече изискани, отколкото зелени. Дърветата не са чак толкова много, но за сметка на това са идеално подстригани и оформени. Същото се отнася и за храстите, а да не говорим за килима от пъстри цветя. В тези градини ще откриете невероятна симетрия и подреденост – повече, отколкото в която и да е друга градина или парк в Париж.

paris castilloМулен Руж. На френски език означава „червената мелница“. Това е най-известното в света нощно кабаре, което отворило врати през далечната 1889г. Заведението е известно с танца кан-кан. Мястото е класика. Тук са пяли Едит Пиаф, Синатра и Лайза Минели. Днес това е една от най-големите забележителности в Париж.

Площад Конкорд. Непосредствео до градините Тюйлери и недалеч от Лувъра, на самия бряг на река Сена се намира най-големия парижки площад – Конкорд. Той е известен със своя египетски обелиск, висок 23 метра. Тук е мястото, където са обезглавени Луи 14-ти и Мария Антоанета, известна с думите, които тя казала в момент, в който парижани нямали дори хляб, а за друга храна да не говорим – „Като няма хляб, яжте пасти!“. Така или иначе, по-късно тези думи са коствали главата и.the architecture of paris is great

Ла Дефанс. Това е главния търговски и бизнесцентър на Париж и на Франция. Тук се наблюдава най-голямата концентрация на небостъргачи в Европа. Всички сгради представляват едни изключително фини и изискани конструкции от стъкло и стомана. Местните небостъргачи не са най-високите в Европа, но за сметка на това едни от най-привлекателните като дизайн и се връзват до съвършенство със старинния архитектурен профил на Париж. Една от перлите на Ла Дефанс е Ла Гранд Арк – уникална контрукция, висока 110 метра.

shop in parisРека Сена. Река Сена е душата на Париж. В този космополитен град всичко се върти около нея. Тук са концентрирани повечето от градските забележителности. Тази река е причината поради която около 250-та година преди Христа келтското племе Паризи избрало точно това място за да постави основите на най-красивия и внушителен град, който стара Европа някога е виждала.

Елисейския дворец. Това е официалната резиденция на президентското notre dame parisсемейтво във Франция. Сградата е построена през 1722 година във френски класически стил. Намира се в близост до прочутия булевард Шанс Елизе. Днес в рамките на града, при своето построяване през 18-ти век Елисейския дворец представлявал луксозна извънградска резиденция. Елисейският дворец се използва като резиденция на държавния глава на Франция от 1873г с началото на третата френска република.

Най-доброто време за туризъм в Париж. Френската столица ще ви плени със своята магия през всички четири сезона. Тук кипи живот 12 месеца в годината, а мекия умерен климат позволява да посетите града през цялата година без да ви е твърде топло или студено. И все пак от май до август La Grande Arche La Defense Parisще се насладите на великолепно време и точно това са месеците през които Париж е най-привлекателен и романтичен – когато всичко цъфти, всичко е покрито със свежа зеленина, а градините са отрупани с великолепни цветя. Ако сте запланували да пътувате в париж през месец май, тънкото пролетно облекло е най-подходящо. За месеците юни, юли и август – летни дрехи, но за всеки случай може да си вземете и нещо по-топло, тъй като понякога падат дъждове, които разхлаждат времето дори и в разгара на лятото.