Айфеловата кула, Париж

eiffel tower is the most famous building in the worldАйфеловата кула е най-известната структура в света. Тя превъзхожда по популярност всички други съвременни архитектурни творения. Достатъчно нова е за да спада към съвременните забележителности и в същото време е достатъчно стара за да е добре позната на всеки. Айфеловата кула е символ на Европа. Ако попитате някой в Америка, Япония или Австралия с какво свързва Европа, най-вероятно в съзнанието на повечето хора би изплувала именно кулата. Днес тя е неделима част от силуета на най-изисканият и шикозен град – Париж.

Най-известната структура в света е построена за близо две години. Завършена е за Световното изложение през 1889 година. Интересен факт е, че първоначално тя е замислена като временна постройка, която трябвало да бъде демонтирана след като изминат 20 години. Излишно е да казваме, че днес на това се гледа като на куриозен и нелеп факт от миналото. Доста атрактивно в случая е и нейното местоположение. Тя се издига гордо в самия център на красивата френска столица. На височина достига 321 метра и до 1929 година е най-високата в света. От кулата се разкрива най-красивата гледка на Париж.

Днес освен най-популярна, Айфеловата кула е и най-снимана. Всяка година посетителите на града правят милиони снимки. Имайте предвид, че Париж е най-посещаваният град, а едва ли има посетител, който да не е отдал заслужено посещение на този символ на Европа. Около 6 милиона души са само хората, които се качват на кулата! Късметлийте могат дори да посетят някой от нейните ресторанти. Интересен факт е, че макар Айфеловата кула да изглежда по същия начин, по който е изглеждала при нейното построяване, в действителност тя е претърпяла множество реконструкции, подмяна на елементи, олекотяване и осъвременяване, модернизиране и какво ли още не. Излишно е да се споменава, че мерките за безопасност са се променили доста от нейното завършване в края на 19 век.