Сен Тропе, Франция

French riviera EUСен Тропе е малко и изключително очарователно градче на френската ривиера. То се намира на около 78км по права линия от Монако, на 40км от Кан, на 68км от Ница и на 62км от Тулон.

Най-западните разклонения на Алпите и на Централният френски масив предпазват Сен Тропе от студените северни ветрове през зимата, в резултат на което тук виреят екзотични средиземноморски дървета, храсти и calm water in the bay of saint tropezцветя. Населението на малкото средиземноморско градче не надхвърля 6000 жители, но без съмнение това е най-горещата точка по средиземноморието през лятото.

Звездата на Сен Тропе изгрява през далечната 1964 година със световно известния филм от няколко части „Полицаят от Сен Тропе”. Тогава пред света се разкрива една страна от средиземноморието, за която всеки започва да копнее. Яхти, скъпи коли, луксозни вили, красиви момичета с привлекателен слънчев загар, богати джентълмени, бели плажове, много зеленина и много слънце. transparent water and fine sand on the coast of saint tropezЕдва ли ще откриете друго място, на което по-ясно да се вижда как живеят богатите, как се забавляват и как си почиват.

Сен Тропе наистина притежава неописуем магнетизъм. В стария град постройките излъчват стил и традиционализъм. Всички са боядисани в бежови, кремави или розови нюанси. Уличките са много тесни. През повечето не е възможно да премине кола. Местните се придвижват основно със скутерчета. Иначе из града почти няма движение на автомобили, като по повечето улички се разхождат туристи, а не коли. Почти няма тротоар на което да не откриете някое прекрасно кафене или ресторантче. Просто всичко изглежда безупречно. Разходката по сенчестите улици (зеленината е в изобилие) се допълва от специфичното поведение и манталитет на местното население. Жителите на Сен Тропе са сериозни хора, Saint Tropez Mediterranean Seaгорди, със самочувствие и ни най-малко не се вълнуват от това кои известни личности са там и колко са богати. За тях е най-малкото невъзпитано и некултурно да си буташ носа в чуждия живот. Точно и това е едно от нещата, които задържат богатите туристи тук вече толкова много десетилетия. А да не говорим колко спокойни и сигурни се чувстват хората, разхождайки се из Сен Тропе, тъй като вероятноста да бъдат нападнати и ограбени тук е по-малка от на което и да е друго място.

yachts around the coast of Saint TropezМоже би двете най-значими забележителности на милионерския рай са цитаделата и сградата на жандармерията. И няма място за чудене. Та нали именно жандармерията е сградата, която „участва” в култовия филм „Полицаят от Сен Тропе”?!

Разположено в сърцето на лазурния бряг, очарователното и потънало в зеленина градче се радва на благословен климат – субтропиченyacht port of Saint Tropezсредиземноморски. Летата са дълги и много топли. Летният сезон продължава от май до октомври, като през този период дневните температури постоянно са над 20 градуса. През юли и август често надхвърлят 30°C. От ноември до април е зимният период. Най-студени са дните през януари – около 10 – 15°C, най-често 12°C. Климатът наистина е много мек и приятен. Трябва да се отбележи, че годишната амплитуда не е много голяма – buildings on the coast of saint tropezоколо 15 градуса между най-студения и най-топлия месец. Средиземно море не позволява летата да станат твърде горещи и поддържа зимите меки и влажни. Основната част от валежите, както на повечето места по средиземноморието пада през ноември. Има изобилие от слънчеви дни през цялата годината.

В околностите на Сен Тропе вилите са огромни, а басейните направо респектиращи. Всичко говори за разкош и разточителство. Тишината и yachts in saint tropezспокойствието са навсякъде. От никъде няма да чуете да кънти силна музика. Чуват се само песента на птиците и на щурците. Въздухът е свеж, морската вода е много чиста и прозрачна, а залезите са вълшебни, особено ако сте на някоя яхта в залива и гледате как слънцето се обагря в червено, докато се скрива зад гористите хълмове над Сен Тропе.