Френска Гиана

the Toucan is traditional bird in French GuianaФренска Гиана е най-малката по територия страна в континента Южна Америка. Има население 185 000 души. Граничи с две страни – Суринам на запад и Бразилия на изток и на юг. Има широк излаз на Атлантическия океан. Държавното устройство на Френска Гиана е като френски отвъдморски департамент. Столица няма, но ролята на административен център изпълнява град Кайен. Иначе истинската столица на Френска Гиана е Париж, въпреки голямата географска отдалеченост. Официалният език на страната е френски, а официалната валута, разбира се, е Евро.

Релефът на Френска Гиана е равнинен в северните части на страната и хълмист в южните и централни части. Няма високи jungle french guianaпланини и планински вериги. Срещат се единствено някои съвсем слабо изразени планински възвишения. Най-високата точка на страната е връх Белвю, който е разположен в централните части на страната и достига едва 851 метра. Равнинната територия е прорязана от много гъста речна мрежа.

Природа. Почти цялата територия на Френска Гиана е покрита с гъсти и непроходими екваториални гори. Ежедневните валежи са създали една от най-богатите на животински и растителни видове джунгли в света. Тук необезпокоявани живеят ягуар, тапир, тукан, десетки видове маймуни и още много, много други животински видове. Околната среда на Френска Гиана е изключително чиста и запазена. В това отношение тя би могла да послужи за пример на много други държави. Освен гъсти гори, Френска Гиана притежава и някои много красиви, диви плажове. По-голямата част от крайбрежието обаче е заета от мангрови гори, подобно на Суринам. Мангровите гори са много важна жизнена среда, за голям брой животински видове.

jaguar behind the equatorial vegetationКлимат. Френска Гиана има горещ и влажен екваториален климат с много обилни, почти ежедневни валежи през цялата година. Падат до около 3800мм годишно. Подобно на Гаяна и Суринам, тук дневните температурите също се движат в интервала от 29 до 32-33°C, а нощните са около 23°C. Както се вижда, температурните амплитуди са съвсем незначителни, което е типично за екваториалния климатичен пояс. Най-обилни дъждове падат през първата половина на годината, а максималното количество валежи пада през месец май. Най сух (ако може да бъде наречен сух) е септември, когато падат около 30мм дъжд. Както на повечето места в екваториалния климатичен пояс, тук винаги има променлива облачност, а задуха, който се усеща през цялата година е една от най-специфичните черти на местния климат.

Икономиката на Френска Гиана разчита основно на добив и прерабитка на злато, боксит, дървесина, както и на селското sloth in the rainforest french guianaстопанство. Отглеждат се топлолюбиви и влаголюбиви култури като ориз, маниока, захарна тръстика, банани и др. От захарната тръстика се произвежда традиционната напитка за Карибския регион – ром. Основните обработваеми земи са разположени в близост до най-големите градове Кайен и Кури на брега на Атлантическия океан. Френска Гиана е част от Франция и като такава има висок стандарт на живот на местното население, с което силно се отличава от повечето страни в района. Но високият жизнен стандарт изобщо не означава, че Френска Гиана е значима икономическа сила. Страната е твърде рядко населена и огромни площи от нея са диви и недокоснати, без никаква инфраструктура. Това е една от най-слабоусвоените страни на континента Южна Америка. Основните транспортни артерии са разположени в крайбрежната област, където се намират и големите градове на страната. Въпреки това обаче, Френска Гиана се ползва с редица преимущества като Френски отвъдморски департамент. Много важна роля за Френска Гиана играе космическия център, който се намира на десетина километра западно от град Куру. Мястото е избрано за изстрелване на космически кораби lush vegetation in equatorial rainforestв космоса, заради близостта си до екватора. По отношение на туризма Френска Гиана има потенциал за развитие. Комбинацията топъл климат, гъсти джунгли, диви плажове може да се окаже доста печеливша за тази рядко населена страна.

Градове. Градовете във Френска Гиана са малки и концентрирани по крайбрежието. Формират мини агломерация, тъй като са разположени на много малко разстояние един от друг. Най голям град е административният център Кайен, където живеят около 70 000 души или малко над половината от населението на страната. Втори по големина е град Куру, който се намира на около 40 километра западно от Кайен. Между двата града има по-малки селища от селски тип. Във вътрешността на страната има някои малки градчета основно в пограничните райони, особено със Суринам.