Маупити

Разположен сред топлите води на Южния Пасифик, на около 5700 километра от най-близката континентална суша Австралия, Маупити е истински рай на земята. Островът е част от Френска полинезия и се намира на по-малко от 50 километра от световната топ дестинация Бора-Бора. Заради поразителната приликата между двата острова често ще чуете да наричат Маупити “малката сестра на Бора-Бора”. Разликата е, че Маупити все още е сравнително по-малко позната туристическа дестинация и тук животът е все още подвластен на циклите на природата и на пленителната таитянската култура.

райски плаж маупитиОстровът е изумително красив. Заостреният и ерозирал връх на отдавна угаснал вулкан се издига на приблизително 380 метра над повърхността на океана, предлагайки спираща дъха 360 градусова гледка във всички посоки. Склоновете му са покрити с тропическа дъждовна гора, а заобиколеният с кокосови палми плаж с фин коралов пясък е наистина снежно бял. Няколко малки и два тесни и издължени острова с незначителна надморска формират пръстеновиден атол около Маупити, образувайки зашеметяваща лагуна с най-чистите и лазурни морски води, които можете да си представите. За любителите на гмуркането и подводната фотография това място е сбъдната мечта. Подводната видимост тук е между 50 и 80 метра, а разнообразието от пъстри рибки и корали е наистина огромно. Водите в кристално чистата лагуна са почти винаги спокойни с температура около 26 – 28°C.

По-голямата част от Маупити е дива и недокосната. Местните жители са мало повече от 1200 души и живеят в идилични малки селища като Вайеа, Паума, Фарауру и Петеи край брега на лагуната. Техният начин на живот е свързан с морето и природата и е напълно лишен от стрес. Удивително преживяване е да се види как хората на острова се забавляват с местна музика и екзотични танци, които карат кръвта да закипи. Това че остров Маупити е толкова добре съхранен го прави идеалното място да се докоснете до автентичния дух на Полинезия. Идвайки тук ще разберете как са изглеждали места като Бора-Бора преди да се превърнат в световно известни туристически дестинации. На Маупити няма да срещнете тълпи от туристи – тъкмо обратното. Тук ще можете да се насладите на спокойствие и тишина в изобилие. Посетители разбира се има, но техният брой е все още малък. Островът на практика няма нощен живот.

Тъй като се намира в тропиците, Маупити се радва на страхотно време 365 дни в годината. Необятната водна шир на Тихия океан предпазва от твърде топло време. Температурите през деня варират между 28 и 31 градуса, а нощните температури са постоянно над 20°C. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон съвпада с лятото в северното полукълбо, а дъждовният сезон – със зимните месеци. Условията обаче са отлични за туризъм през цялата година. През дъждовния сезон са възможни внезапни проливни дъждове с гръмотевици, които обаче траят най-често около половин – един час. След това слънцето отново се показва, а небето се изяснява.

Дейности. Маупити е чудесно място за плуване, слънчеви бани, гмуркане, фотография, разходки с велосипед, дълги пешеходни преходи през вътрешността на острова, похапване на прясна морска храна и ароматни тропически плодове и разбира се релаксиране.

Как да стигнем до Маупити? В транспортно отношение Маупити е най-тясно свързан със съседните острови Бора-Бора и Райатеа. Бихте могли да пътувате със самолет (полетът от Бора-Бора и Райатеа трае едва няколко минути) или с лодка. Имайте предвид обаче, че Маупити е доста изолиран остров и графикът на транспортните средства може да ви се стори сравнително разреден.