Моореа – туристически пътеводител

Разположен на 15 389 км от британската столица Лондон и на само 16 км от Таити, остров Моореа е едно от най-отдалечените места в света. Въпреки това дългите часове прекарани в самолета определено си заслужават, защото красотата на този приказен остров не е нещо което се вижда всеки ден и навсякъде. Макар и слабо позната сред повечето европейци и американци, Моореа всъщност е сред най-желаните дестинации за почивка в Южния Пасифик и е същевременно сред най-големите острови на Френска полинезия.

Още с пристигането, без значение дали по вода или по въздух, Моореа ще ви омагьоса. Високите назъбени скали на отдавна угаснал вулкан се издигат на 1207 метра над нивото на Тихия океан. Стръмни смарагдово зелени склонове покрити с гъсти тропически дъждовни гори се спускат към бяло-розови плажове с коралов пясък и лазурни морски води. От всички страни островът с форма на сърце е ограден с пръстен от коралови рифове, които разделят светлата, спокойна и прозрачна лагуна от тъмно сините води на Тихия океан.

моореа френска полинезияОстровът се издигнал от дъното на океана при вулканична дейност преди приблизително 3 милиона години. Два дълбоко врязани в северния бряг залива, най-вероятно корита на отдавна несъществуващи реки, са най-отличителната релефна форма на крайбрежието. Но макар, че вулканът отдавна е спрял да бълва лава, днес следите от неговото бурно минало могат да се видят навсякъде – от характерната форма на самия остров, през черните назъбени магмени скали покрити с тучна зеленина до богатите вулканични почви.

Това което прави Моореа дори още по-вълнуваща е невероятната местна полинезийска култура. Тя е оставила свой отпечатък във всичко, дори в начина по който биват посрещнати и настанени туристите. Още при пристигането ще ви закичат с венец от прекрасни тропически цветя, а туристите отсядат в разкошни таитянски къщички разположени наред плитките води на самата коралова лагуна. Същото се отнася и за местната кухня която е съчетание между продуктите, традицията и свежестта на Южния Пасифик и изяществото на френската кухня.

Да се пътува около Моореа е лесно. Удобен път обикаля около острова, свързвайки всички крайбрежни селища и курорти. Не така обаче стоят нещата ако желаете да обходите вътрешността на острова. Тогава ще трябва да минете по не един или два черни пътища, макар че приключението си струва поне заради неземната красотата на пейзажите.

Моореа попада в тропичния климатичен пояс и има типичен океански климат. Времето е влажно през по-голямата част от годината като най-дъждовни са месеците декември, януари и февруари. Повече шансове за сухо време има в периода от юни до септември. Дневните температури са между 28 и 31°C през цялата година, а нощните са постоянно около и над 20°C. В сравнение с Карибите тук циклоните са рядкост, макар че през дъждовния сезон от ноември до март опасността се увеличава значително. Океанската вода е винаги приятно топла с температура от 23 до 26°C. Традиционно източното крайбржие на Моореа получава по-обилни валежи в сравнение със западното, а морският бриз определено се усеща повече.

Кога да посетим Моореа? Макар че условията на тропическия остров са изключително приятни през цялата година, все пак най-добри за туризъм са месецте август и септември.

Как да стигнем до Моореа? С международен полет от Париж, Лос Анджелис, Оукланд и много други до столицата на Френска полинезия – Папеете. Модерен туристически център, градът се намира на само на 30 минути път с ферибот от Моореа.

Не пропускайте:

– Да се гмурнете сред топлите води на кораловата лагуна. без съмнение Моореа е сред най-добрите места за шноркелинг на нашата планета. Водата е кристално чиста и прозрачна, а рифовете гъмжат от живот. Видимостта достига рекордните 50 – 80 метра.

– Посетете някоя от местните плантации за ананаси. Островът е сред производителите на най-качествените ананаси в света.

– Посетете Центъра за делфини в Моореа. Не пропускайте възможността да се полюбувате, а защо не и да си поиграете, с тези толкова нежни, интелигентни и чувствителни създания.

– Посетете някой от местните Maraes – древни полинезийски паметници на културата, разпиляни в различи части на Моореа.

– Насладете се на една романтична и спокойна разходка с кон край брега на морето докато се любувате на тропическия залез.

– Предприемете вълнуващо приключение във вътрешността на острова. Не пропускайте Белведере – вълшебно място, което предлага спираща дъха панорама.

– Насладете се на една незабравима етно вечер с традиционни за острова храна, музика и танци.

– Покарайте сърф или поиграйте голф – това са все дейности които ще ви накарат да прекарате повече часове на открито без да ви претоварват.

Опасности:

Моореа притежава толкова силен магнетизъм и естествена красота, че съществува реална опасност веднъж пристигнали там да поискате да останете на този тропически рай завинаги! И не забравяйте – силният слънцезащитен крем ще бъде ваш верен приятел! Той ще ви помогне да избегнете неприятни слънчеви изгаряния и свързаните с тях последици!