Габон

Габон е разположен от двете страни на екватора, на атлантическото крайбрежие на Централна Африка. На север граничи с Екваториална Гвинея и Камерун, на изток и на юг с Конго, а на запад с Гвинейския залив. Заема площ от 267 667 кв.км. и се предполага, че има население от над 1 600 000 жители. Габон е бивша френска колония, получила независимост от Франция на 17 август 1960 година. По тази причина днес официалният език тук е френски. Основната религия за около 75% от населението в страната е християнството, донесено и разпространено по тези земи от френските колонизатори. Втора най-разпространена религия е ислямът, чиито последователи са около 10 – 12% от населението. Габон е известен като една от страните с най-дълго управлявалия президент. Омар Бонго Ондимба (вторият президент на страната) идва на власт през 1967 година, седем години след като държавата става независима, и остава на власт 42 години до месец юни 2009 година.

горила габонГабон е една от най-богатите страни в Африка. Държавата се радва на висок стандарт, който само няколко страни на континента могат да си позволят. Габон дължи богатството си на комбинацията от малобройно население и огромни ресурси от висококачествена дървесина, манганова руда и нефт. Тук се отглеждат също така някои екзотични тропически плодове и какаови дървета, чиито семена са ценна съставка в хранително вкусовата промишленост. Говорейки за стандарт на живот обаче трябва да отбележим, че раликата е огромна между големите модерни градове и по-специално столицата Либървил и малките селца, разположени в недрата на африканската джунгла, където животът не се е променил от векове.

Територията на Габон е почти изцяло покрита с гъсти и непроходими екваториални гори, считани за най-красивите и богати на растителни и животински видове в Африка. Като част от басейна на Конго, в Габон преобладават равнините, разнообразени от ниски плата, хълмове и заоблени планински земи с малка надморска височина. Най-високата точка в страната е връх Ибунджи, висок 1575 метра. Дива и недокосната, тази рядко населена страна е рай за дивите животни. Разнообразието от бозайници, птици, земноводни, влечуги и насекоми е наистина смайващо. Ако имате възможността да попаднете в джунглата на Габон поне за малко, ще откриете, че природата тук не утихва дори и за миг. Постоянно пеят птици, навсякъде пъплят насекоми и други дребни твари, а опадалите по земята листа образуват цяла отделна вселена от миниатюрни създания. Опасни хищници постоянно търсят плячка спотайвайки се сред гъстата растителност, а техните жертви са измислили майсторски трикове за да останат незабелязани със своята окраска. Най-шумните и ексцентрични представители на животинския свят, маймуните, живеят сред високите клони на дърветата. Чувствайки се в безопасност на десетки метри над земята, те не спират да вдигат врява и не се страхуват да привличат вниманието към себе си. Безспорно сред най-емблематичните представители на животинския свят в страната са леопарди, крокодили, слонове, горили, мандрили, шимпанзета и много други.

Разположен на самия екватор, Габон има топъл и влажен екваториален климат с целогодишно високи температури и почти ежедневни обилни валежи, много често придружени от гръмотевици. Габон се счита за една от страните с най-постоянно и непроменливо време в света. Средните дневни температури в страната са почти без промяна през годината, варирайки между 26 и 30°C, а нощите са топли с температури между 22 и 24°C. Влажното време прави температурите да се усещат още по-високи от колкото са в действителност. През по-влажната част от годината, особено през месеците октомври и ноември, могат да паднат по-обилни валежи отколкото в някои държави в Европа и някои щати на САЩ през цялата година. Броят слънчеви часове е висок през цялата година. Тъй като страната се намира на екватора, слънчевите лъчи падат перпендикулярно на земята два пъти годишно – веднъж през пролетта и веднъж през есента по време на периодите на пролетно и есенно равноденствие.

Какво да не пропускаме? Разгледайте столицата Либървил и нейните забележителности, особено президентския дворец и катедралата Сейнт Майкъл. Не пропускайте да опознаете истинския Габон и да посетите някой от тринайсетте национални парка. Пълните с живот дъждовни гори на националните паркове “Лопе”, основан през 1946 година, и “Уака”, основан през 2002 година са нещо, което си струва да се види. Сред най-големите богатства на стрната е също национален парк “Моукалаба-Доудоу”, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не пропускайте приказната лагуна Ндого, разположена в югозападен Габон, не далеч от брега, както и феноменалният каньон “Сирк дю Лекони”, разположен не далеч от границата с Конго. Посетете някой от местните плажове, които са диви, чисти и изключително спокойни, почти без посетители. Пясъкът по крайбрежието на Габон е светъл и фин, а температурата на морската вода винаги е висока, варирайки между 24 и 29°C.

Храна. Ако искате наистина да се докоснете до местната култура трябва да опитате някои от традиционните храни в района. Местните специалитети могат най-общо да се опишат като съчетание от африкански продукти и френски начин на приготвяне. Може би най-разпространен е омлетът, който е наследство от френското колониално минало на Габон. Препоръчително е да опитате пикантно пиле с горчица и лимон или месо от антилопа, поднесени с гарнитура от пресни зеленчуци и ориз. Друго традиционно ястие, което е също много широко разпространено в Габон, е така нареченото “гари”. То представлява вид каша от касава, която може да бъде консумирана като вкусна и здравословна закуска, особено ако се поднесе с подсладено мляко и се комбинира с вкусни тропически плодове или ядки.

Кога да посетим Габон? Най-добрият период за туризъм в Габон е през месеците юни, юли и август. През този период от годината има кратък сух сезон със средно около 10 – 11 дъждовни дни.

Как да стигнем до Габон? Международното летище “Леон Мба” в габонската столица Либървил е най-важният транспортен център в страната. То обработва полети със страни от цяла Африка, в това число ЮАР, Мароко, Конго, Бенин, Мали, Кот д’Ивоар, Кения и много други. Полети до Либървил се осъществяват от големи международни дестинации в Европа като Париж, Франкфурт, Лондон, Женева, Рим, Истанбул и други. Транспортните връзки с Близкия изток са също много тесни.

Опасности. Габон се нарежда сред най-спокойните и безопасни страни в Африка. Основното за което трябва да се погрижите преди пътуване е вашето здраве. Задължително посетете вашия личен лекар и попитайте от какви ваксини се нуждаете и какви други профилактични мерки трябва да бъдат взети. Около екватора влажното и горещо време стимулира разпространението на болести като маларията. Съществува повишен риск от заразяване с тифоидна треска, жълта треска, хепатити А и Б и други болести. Подобно на много други страни в Африка, броят на заразените със СПИН също е висок.