Гамбия

river gambia niokolokoba national parkГамбия е малка страна разположена в западните части на Африка. Разположена е изцяло в долината на река Гамбия. Страната има развиваща се икономика. Разчита основно на туризъм и на производство на фъстъци. Населението живее най-вече около бреговете на Атлантическия океан. Гамбия е наистина малка страна. На някои места са достатъчни 30 минути за да бъде пресечена с кола цялата и територия от север на юг.

Географско полоение. Гамбия е разположена изцяло в долината на едноименната река Гамбия. Заема площ от 11 300 кв.км., което я прави най-малката страна в тази част на континента. Разположена е на координати 13° северна географска ширина и между 13 и 16° западна river gambia western africaгеографска дължина. От всички страни Гамбия е заобиколена от Сенегал, с изключение на западната част от страната, която има излаз на Атлантическия океан. Бреговата линия на страната е слабо разчленена. Предвид факта, че страната е разположена в речна долина, релефът е предимно равнинен и липсват планини.

Климат. Гамбия попада изцяло в пределите на субекваториалния климатичен пояс. Времето е топло, дори горещо през цялата година. Има два сезона – зимен сух и летен дъждовен. Сухият сезон продължава от октомври до юни. Сухият сезон е с два – три градуса по-топъл от дъждовния, но като цяло температурите тук са константни през цялата година. Варират от 30 до 32 – 33°C. През най-дъждовния месец от годината – август – валежите достигат до рекордните 450мм, което е равно на годишния валеж в много страни от умерените ширини. За сметка на това през сухия сезон често в продължение на месеци не пада дори и една капка дъжд.

gambia is habitat for great variety of animals such as this monkey for exampleПрирода. Природата на Гамбия е красива и екзотична, особено за посетители, идващи от северни страни. Впечатление веднага правят растителните видове, характерни за африканския континент, както и цветовете на почвата вариращи най-често в нюансите на червеното, оранжевото и наситено жълтото. По-голямата част от територията е заета от савани и редки субекваториални гори. С отдалечаване от Атлантическия океан растителността става все по-оскъдна и все по-зависима от влагата, която дарява река Гамбия. Красивата гамбийска природа се съхранява в 7 национални парка, които съставляват около 3,5% от територията на страната. Саваните на Гамбия са местообитание на лъвове, антилопи, както и по-редки видове като например леопард. В река Гамбия живеят хипопотами, крокодили и други.

Икономика. Гамбия има развиваща се икономика. Положението на страната е crocodile gambia western africaдалеч от това на други африкански държави, в които господства глада и бедността. Гамбия успява да осигури на своето население приличен стандарт на живот. Основната част от приходите на страната идват от развитието на туризма. Туристите са привлечени основно от столицата на страната Банджул, която е основен туристически център. Тук е концентрирана основната част от туристическата база (хотели, ресторанти, вили). Освен столицата, другото, което привлича чуждестранните посетители са националните паркове с тяхната екзотична природа и удивителен животински свят. Освен туристическата индустрия важно място заема и селското стопанство. Гамбия е голям производител на фъстъци от световно ниво. Това е една от най-важните експортни култури на страната. Освен фъстъци, Гамбия отглежда още сорго, просо и други.

in gambia you can have breakfast on the ocean coastНаселение и селища. Населението на Гамбия възлиза на около 1,5 милиона жители. По-голямата част е концентрирана в градската агломерация на брега на Атлантическия океан. Столицата Банджул, Баку, Серекунда, Сукута и други са толкова близко разположени един до друг около устието на река Гамбия, че понякога човек наистина губи реална представа кога излиза от един град и кога влиза в друг. Агломерацията около устието на река Гамбия възлиза на около 300 000 жители, тоест около 1/5 от цялото население на страната.

Най-добрият период за пътуване до Гамбия е разбира се сухия сезон от октомври до първата половина на юни. Пригответе си силен слънцезащитен крем и леки дрехи. Имайте предвид, че макар и средните дневни температури да са около 32 – 33°C, често достигат и надхвърлят 40°C.

Допълнителна информация: официален език – английски; валута – гамбийски даласи; официална религия – ислям (сунити);