Германия

berlin night viewГермания е най-голямата и силна европейска икономика и се смята за третата най-развита страна в света след САЩ и Япония. По редица икономически показатели обаче страната успешно конкурира и дори изпреварва както САЩ така и Япония. Известна е като чиста, подредена и красива страна с висок жизнен стандарт, където населението се радва на редица социални придобивки.

Тя е член на Европейския съюз и Еврозоната и често е описвана като „двигателят на Европа“. Германия е сред най-добрите места за живот, за работа и за обучение в света. Според редица проведени проучвания през последните години се оказва, че немския град Мюнхен е най-добрият за живеене в света, като дори и най-големите критици все пак не пропускат да го поставят в топ 10. Днес във всяко едно отношение страната е пример за подражание на останалите европейски икономики.

Географско положение, граници и големина на Германия. Германия е разположена в централните части на континента Европа. На север граничи с Дания, на северозапад има излаз на Северно море, на североизток има излаз на Балтийско море. На запад граничи с Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция, на юг с Швейцария и Австрия, а на изток – с Чехия и Полша. Намира се между 47 и 54° северна географска ширина и между 6 и 14° източна дължина. Заема площ от 357 021 кв.км. Това я прави една от по-големите по територия европейски държави. Германия има много стратегическо географско положение. Намира се на кръстопът между Западна и Източна Европа, както и на пътя между Скандинавия и Средиземноморието. Местоположението на страната винаги е било от изключително значение. По време на Желязната завеса границата между капиталистическите западни държави и източните комунистически страни е минавала именно през Германия.

Релеф на Германия. Релефът на Германия е разнообразен. Променя се от равнинен в най-северните части на страната до планински в най-южните части. Най-голяма част от територията е заета от хълмисто равнинен релеф. Най-високият връх в Германия е Цугшпице. Той се издига на около 2962 метра в Алпите на границата с Австрия. Релефът на Германия силно благоприятства развитието на сухоземния транспорт. Причината е в липсата на големи географски прегради на територията на страната. Единствено Тюрингенвалд разнообразява релефа на централна Германия. Бреговата линия е по-скоро разчленена с множество малки крайбрежни езера.

Води на Германия. Германия има значителни водни ресурси. На територията на страната има няколко големи плавателни реки, berlin wall germanyповечето от които са свързани по между си с плавателни канали. Някои от по-големите реки в Германия са Елба, Мозел, Рейн и Емс. От планината Шварцвалд в южна Германия извира също една от най-големите Европейски реки – Дунав. Повечето от тях текат към Северно море, Балтийско море и Атлантическия океан. Изключение прави река Дунав, която избира по-дългия път, прекосява на югоизток цяла Европа и се влива в Черно море на територията на Румъния. Причината са високите планински вериги в Южна Европа, които пречат на реката да се влее в много по-близкото Средиземно море.

Климат в Германия. Германия попада изцяло в умерения климатичен пояс. По-голямата част от страната има континентален климат, като единствено най-северните части имат океански черти. Като цяло климатът може да се обобщи така – студена зима, хладни до меки пролет и есен и топло лято. Времето в Германия чувствително се влияе от Атлантическия океан, макар че във Франция, Нидерландия, Белгия или Англия влиянието е по-чувствително. Поради по-голямата и територия обаче климатичните условия в Германия силно се различават в зависимост от това в коя част от страната сте. Така например в северните части на Германия около морския бряг климатът е хладен през лятото, студен и влажен през зимата, но все пак малко по-мек от нормалното за тези географски ширини. В южните части на страната климатът има континентален характер – лятото е доста топло, дори понякога е горещо, а зимата е сравнително мека, но доста снежна. Поради по-слабото влияние на Атлантическия океан и голямата площ на Германия, на страната са известни редица температурни рекорди вариращи от +40 до -45°C. Въпреки че Германия също се смята за северна страна, тя е доста по-слънчева от държави като Великобритания, Ирландия, Нидерландия или Белгия. Така например летата в Германия са чувствително по-топли от тези във Великобритания. Условията в Германия се изменят драматично основно поради нейното местоположение. На север достига до Дания, която се смята за скандинавска страна, а на юг достига на около 350 километра от слънчевото и горещо Средиземноморие. Ето няколко примера как варира климатът в различните части на Германия:

– Град Рощок е разположен в северната част на Германия, на брега на Балтийско море. През зимата от север лесно нахлуват студени въздушни маси. Температурите през януари и февруари са много ниски – около 0 – 2°C. Летата са хладни. Най-толпо е през юни, юли и август. Максимумът в температурите е през юли, когато средните дневни градуси са около 21 – 22°C.

– В град Есен, който се намира в централните части на страната, в близост до границата с Нидерландия климатът е малко по-мек. Летата са малко по-топли – около 23 – 24°C. Същото се отнася и за зимните месеци. Температурите са до около 4-5°C. Интересно е, че тук зимните температури варират повече, защото градът остава по-отдалечен от стабилизиращото влияние на Северно и Балтийско море.

– В най-южните части на Германия се намира град Фрайбург. Той е един от най-топлите и слънчеви градове в страната. През януари и февруари дневните температури са в интервала от 5 до 7°C. През юли и август е най-топло. Дневните температури са около 25 – 26°C, но при подходящи условия става и доста по-топло. Пет месеца в годината температурите през деня са над 18°C. С мекия си климат Фрайбург показва една съвсем друга Германия от тази, която сме свикнали да си представяме.

Животински свят. За Германия са характерни типични европейски видове животни като вълци, лисици, елени, катерици, диви прасета, диви котки, различни видове птици (кълвач, орел, сокол, бухал и много други). Интересно е да се отбележи, че в Германия на практика не се срещат мечки в дивата природа, а иначе това животно нормално обитава множество части на континента Европа. На практика в Западна Европа мечките са изчезнали в резултат от човешка намеса в миналото. В Германия например последната мечка е видяна през първата половина на 19 век. Въпреки че основната вина за изчезването на мечките е на хората, днес трябва да се отбележи, че германците са сред най-хуманните народи и едни от най-големите защитници на околната среда.

bonn germanyИкономика на Германия. Германия е сърцето на Еврозоната. Официалната валута е Евро. Преди еврото официална валута на Германия беше Германска марка, която излезе от обръщение през 2002 година. Страната има изключително добре развита икономика. Конкурира се за второто място с Япония, макар че през последните години се говори, че китайската икономика е станала по-силна от немската. Икономиката на Германия има някои характерни черти като например изключително силно развитата промишленост, която се смята за гръбнака на немското стопанство. Произвеждат се световно известни марки автомобили, черна и бяла техника, козметични продукти и какво ли още не. На практика страната произвежда почти всичко необходимо от технологична гледна точка на едно развито и модерно общество. Всеки е чувал имена като Мерцедес, БМВ, Опел, Нивеа, Сименс и много други, а изразът „произведено в Германия” се е превърнал в синоним на качество. Всъщност немската промишленост превъзхожда по редица показатели дори Съединените Щати! По тази причина Германия често е наричана „фабриката на света“. Едно от най-забележителните постижения на Германия в международната икономика е, че страната се е превърнала в най-големият износител на стоки в света! Силно развитата икономика е превърнала немското общество в еталон за висок стандарт на живот, а немския социален модел е мечта за стотици държави по света. Известен факт е например, че немските граждани са най-големитите туристи и пътешественици в наши дни. По тази причина немският туроператор ТУИ се е превърнал в най-големия в света и разполага с множество представителства в различни точки на света. Излишно е да споменаваме, че за да бъде това реалност населението разполага не само с достатъчно финансови средства, но също и с достатъчно свободно време в което да пътува. Така например за немското общество е напълно естествено да прекараш лятната си ваканция някъде в чужбина, а социалната система на страната прави и невъзможното за да могат местните жители да си го позволят. Смята се, че по този начин германците ще са по-работоспособни когато се върнат на работа и че това в значителна степен повишава производителността на труда, а от там и качеството на живот.

Разбира се Германия не разчита единствено на промишлеността. Сферата на услугите също е много добре развита. Тук внимание заслучават образованието, туризма, финансите и други. Не бива да пропускаме и селското стопанство. То е много добре развито и механизирано. Това позволява от малки площи да се добият добри реколти. От растениевъдството са застъпени зърнените култури и фуражните култури, както и по-хладнолюбиви растения като картофите. В югозападните части на страната, където климатичните условия са доста по-добри и се усеща умекотяващо влияние от към Средиземно море виреят лозя. Все пак от отраслите на селското стопанство най-добре развито е животновъдството, което има месо – млечна насоченост.

Германия и глобализацията. Днес Германия е не само член на Европейския съюз, но също така и на Шенгенското споразумение. Това означава, че страна не упражнавя граничен контрол по своите граници спрямо останалите страни членки. Граничните пунктове са заменени от обозначителна табела, подобно на Съединените щати.

Известни личности в Германия. Това е една от страните в света, които са дали най-много на съвременното човечеството brandenburg gate berlin germanyнезависимо дали говорим за култура, изкуство или наука. В немският град Улм е роден Алберт Айнщайн, който се смята за един от най-умните хора живели някога. През 1921 година той е получил нобелова награда за физика. В Германия е роден и един от най-популярните в света икономисти и социолози – Макс Вебер. За най-важен негов труд се счита „Протестантската етика и духът на капитализма“. В град Трир, Германия е роден Карл Маркс, един от най-големите критици на капитализма. На практика може би е невъзможно да изредим хилядите личности, които са оставили свой отпечатък върху световната световна история. Трябва да отбележим обаче, че освен в науката, Германия е дала много известни имена на света на изкуството, спорта и шоубизнеса. През 1770 година в град Бон е роден Лудвиг ван Бетовен, считан за един от най-великите композитори живяли някога. Германец е също и Йохан Себастиян Бах, роден през 1685 година в град Айзенах. Други значими имена, прославили Германия отвъд Европа са писателят Йохан Волфганг фон Гьоте, състезателят от Формула-1 Михаел Шумахер, тенисистите Борис Бекер и Щефи Граф, супермоделите Клаудия Шифър и Хайди Клум и много други.

Висшето образование в Германия. Германия е един от световните лидери във висшето образование. Това не е изненада, като имаме предвид, че страна влага огромни средства в развитието на науката, здравеопазването и новите технологии. По една от своите характеристики Германия напомня повече на Съединените щати, отколкото на останалите европейски страни. Това е фактът, че много германци предпочитат да учат в колеж, което им дава в по-голяма степен практически умения, отколкото да завършат класически унивеситет. Това е напълно разбираемо като имаме предвид, че в Германия е много добре развита промишлеността, а практическите умения ще дадат на младите хора шанс да бъдат по-конкурентноспособни на трудовите пазари. Сред имената на висшите учебни заведения в страната изпъкват тези на университетите в Хайделберг, Фрайбург, Гьотинген, Университета в Мюнхен, техническият университет в Мюнхен, Берлинския свободен университет и много други.

Транспорт. Немската инфраструктура е развита по начин, осигуряващ максимално предимство на местната икономиката. Германия се счита за страната с най-добре развита транспортна мрежа в Европа а и в света. Голяма част от територията и е прорязана от магистрали, които не само че свързват големите градове на страната, но също така играят играят и важна роля на транспортен коридор между Източна и Западна Европа, както и между северните и южни части на континента. Високоскоростните влакове са още един елемент на високоразвитата немска инфраструктура. Те осигуряват конкурентна скорост от около 280 км/ч и това в комбинация с високо ниво на сигурност и точност.

Германия има много силно развит самолетен транспорт, както между градовете, така и с чужбина. Това едва ли е изненада за някой при условие, че Германия е известна като страната, от която тръгва най-голям поток туристи в света. Летището във Франкфурт се смята за едно от най-мнодерно оборудваните и големи летища на планетата.

Интересен факт за Германия е, че страната има изключително добре развит речен транспорт. Много от големите немски реки са свързани по между си посредством плавателни канали. Това се отразява добре на немската икономика, тъй като по този начин се осигурява евтин транспорт. Всъщност системата от канали в Германия позволява да се достигне с кораб от Северно море до Черно море. Това, което улеснява прокарването на канали е релефът на Германия. Но в тази развита страна се прокопават не само речни канали. През 19 век е прокопан Килския канал, който пресича полуостров Ютландия (полуостровът, на който се намира Дания) и съкращава пътя между Северно и Балтийско море.

forest in germanyНаселение на Германия. Населението на Германия наброява около 82 000 000 жители. Характерна черта е равномерното разпределение на населението по територията на страната. Тук за разлика от други европейски държави като Франция и Великобритания няма такова голямо струпване на население на едно място както в мегаполисите Париж или Лондон. За най-голям град в Германия се счита Берлин, който има население от около 3,5 милиона души. Немските градове в много по-малка степен страдат от пренаселеност.

Етническо разнообразие. Днес населението на Германия се характеризира с огромно етническо разнообразие. Страната се е превърнала в постоянен дом на милиони чужденци. Днес те са близо 13% от общото население и живеят главно в по-големите градове, където възможностите за намиране на добре платена работа и създаване на собствен бизнес са най-големи. Днес по улиците на Германия на всеки 7 – 8 човека с които се разминавате един е чужденец. В големите градове процентът е по-висок. Голяма част от чужденците са турци, които са се установили тук за постоянно.

Градове в Германия. Най-големите и важни градове в Германия са Берлин, Мюнхен, Хамбург, Бремен, Хановер, Бремен, Хановер, Брауншвайг, Магдебург, Мюнхен, Билфелд, Лайпциг, Хале, Дортмунд, Бохум, Есен, Дуисбург, Крефелд, Дюселдорф, Кьолн, Бон, Вулертал, Мьонхенгладбах, Франкфурт, Висбаден, Нюрнберг, Манхайм, Хайделберг, Карлсруе, Щутгарт. Всички изброени градове имат население от над 300 000 души.

Най-големите градски агломерации в страната са тези на Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Бон, Кьолн, Бремен, Хамбург и Дюселдорф. На едно място в Германия се е формирал мегаполис тъй като са се сляли в едно агломерациите на Дортмунд, Езен, Дуисбург и Бохум.

Култура на Германия. В културно отношение Германия има голямо влияние в световен мащаб. Така например немският език е официален за близо 100 милиона души. Освен в Германия той се говори още в Австрия и Швейцария, а допълнително се изучава от десетки милиони хора по целия свят. Самата немска култура също се простира далеч извън немските граници, като е лесно да намерим нейни отпечатъци например в северна Италия, където част от жителите имат немски корени. Освен в преобладаващата част от Централна Европа следи от немската култура биха могли да се открият и отвъд Атлантическия океан. Така например в Съединените щати и Аржентина в миналото са емигрирали милиони германци. Те несъмнено са оказали влияние на културата, традициите и разбиранията в новия си дом.

Реално погледнато обаче, понятието „немска култура“ е доста разтегливо, защото Германия е една от страните, които най-много и най-бързо се променят в културно отношение. Причината бихте могли да откриете в навика на германците да пътуват много зад граница. Така те имат възможността да видят нови неща, които не рядко възприемат в своя собствен начин на живот и ежедневие. Един от най-близките примери е Средиземноморието, към което германците имат специално отношение. В много немски семейства би могло да се усети влиянието на средиземноморската кухня и бит. Другата е причина е, че Средиземноморските традиции и начин на живот много им допадат. Не рядко германците остават да живеят за постоянни в други страни, особено по гореспоменатото Средиземноморие. Това е така, защото те търсят по-добър и слънчев климат. Така например на испанския остров Майорка има много голям брой постоянно пребиваващи германци. По този начин културата на Германия бързо се разпространява по света и се смесва с културните особенности на други места.

История на Германия. Германия е основана през далечната 962 година. Преди това земите са обитавани от немски и келтски племена,frankfurt skyline които са оставили може би най-силният отпечатък от човешко присъствие по тези земи. Заради стратегическото си местоположение Германия често е била във война със своите съседи. Едни от най-известните спорни територии в историята на страната са Елзас и Лотарингия, които днес са в границите на Франция. Германия не винаги е била единната държава, която познаваме днес. Например в периода 1815 – 1871 година тя се състои от 39 независими държави и едва след 1871 година тя става напълно обединена и единна. Това обаче не трае дълго. След като Германия участва активно във военните действия на втората световна война (нейни партньори са Япония и Италия), страната претърпява тежка загуба и е разделена на две части – ГДР, известна като Източна Германия и ФРГ или както е по-позната като Западна Германия. Разделението става през 1949 година. След тази дата Западна Германия поема по демократичен и капиталистически модел на развитие, докато Източна Германия се развива по модел на комунистическите икономики от Източна Европа. След края на войната и след като Германия е вече разделена САЩ решават да подпомогнат сринатата европейска икономика. Те отпускат милиарди долари на своите съюзници, а Западна Германия е сред най-подпомогнатите. Разделението продължава до 3 октомври 1990 година, когато ФРГ и ГДР се обединяват за последен път. Междувременно през 1957 година Западна Германия става една от основателките на днешния Европейски съюз. След обединението на Германия през 1990 година източната част на страната (ГДР) автоматично се присъединява към Евросъюза. Един от най-драматичните моменти в историята на Германия е разделението на Берлин на две части. През 1961 година е построена Берлинската стена, която се превръща в символ на разделението на Германия. Нейната цел е да спре жителите на Източна Германия да бягат на запад. Не случайно при свалянето на режима и при обединението хората са изляли гнева си именно върху 166 километровата стена.

Туризъм в Германия

Ето какво споделят хора, които са посещавали Германия по някаква причина:

Д. разказва следното: „За първи път посетих Германия през лятото на 2007 година. Бях студентка и исках да работя в чужда страна. Целта ми беше да спестя малко пари, но също така да опозная културата на една толкова развита и модерна европейска страна. От университета в който учех тогава ми помогнаха да започна работа в един хотел като стажант. Пристигайки в Германия бързо забелязах, че хората са доста организирани, динамични и много бързо се ориентират във всякакви ситуации. Освен това бяха изключително вежливи. Всъщност не съм виждала по-любезни хора, продължава Д. Щом някъде хората научеха, че не съм германка всички започваха да разговарят с мен на английски. Това беше много мило от тяхна страна, макар че аз владея и немски език. Прекарах едно чудесно лято. В Германия хората са много старателни. Работният ми ден не беше дълъг, но за сметка на това всичките ми задължения бяха уплътнени до минута. Тук не се залага на това колко време си на работа, а по-скоро на това какво правиш докато си там. Единственото, което не ми хареса беше времето. Аз работих на остров Рюген, който се намира в Балтийско море. Дори и през юли ми беше хладно. Трябва да кажа, че температури от 22 – 23°C бяха рядко събитие. Харесах тази страна и се надявам да я посетя отново, но този път като турист.“

germany beachА. разказва: „За първи път посетих Германия с моите родители през 90-те години, когато в продължение на няколко месеца гостувах на мои близки в Кьолн. Бях просто изумена от престоя си в тази прекрасна страна – чистота, старинна архитектура, катедрали, площади, кафенета и какво ли още не. Просто беше изумително! Хората бяха много приветливи и доста често ни поздравяваха дори хора, които виждахме за първи път. В квартала, в който живяхме имаше много зеленина. Усещането да се разхождаш по улиците беше все едно си на разходка в парка. В града има множество отлични места за пазаруване и забавление. В последствие имах удоволствието да посетя тази прекрасна страна още няколко пъти през различни сезони от годината. Впечатлението ми е, че в Кьолн времето е много приятно – лятото е топло и слънчево, а зимата доста снежна. И все пак, повярвайте ми, има толкова много неща, които да се видят, че времето би било последното, за което ще се сетите.“

В. споделя своите впечатления: „Бил съм в Германия веднъж. Посетих столицата Берлин и мога да кажа, че този град е наистина невероятен. Архитектурата, културното и езиково многообразие, търговските центрове – всичко това го прави един град мечта! Имах голямо желание да видя града от високо, така че се качих на телевизионната кула. Първият път попаднах на облачно време и не успях да видя нищо, тъй като под телевизионната кула всичко беше покрито с облачна пелена. Затова след два дни се качих отново. Какво да ви кажа? Просто ми спря дъха! Невероятна гледка, която всеки трябва да види! Вървейки по улиците на Берлин ми направи впечатление, че тук липсва онова усещане за хаос, което може да се види в градовете по Средиземноморието. Тук всичко е някак много подредено, хората са по-спокойни, сдържани и търпеливи. Пътувал съм в доста страни, но трябва да кажа, че от Германия съм най-впечатлен. Не знам на какво се дължи, но тук навсякъде имате много силно усещане за цивилизация.“

А. Разказва за своето пътуване в Германия: „Пътувах в немската провинция по работа през 2007 година и имам отлични впечатления от страната. Най-много се забелязва изключително развитата инфраструктура, може би защото пътувах с кола. Тук много бързо се стига от едно място до друго, тъй като мрежата от магистрали в страната е внушителна. Пътувахме през множество малки градчета и села, чиито имена дори не си спомням, но въпреки това дори и там имаше отлична пътна настилка, светофари, пешеходни пътеки и т.н. По всичко си личи, че немското общество е достигнало до едно много високо ниво на развитие. Освен това германците са отлични колеги и работодатели. Винаги когато съм имала затруднения с немския език можех да разховарям с всеки на английски.„

Днес Германия е не само най-големият изпращач на туристи по света, но също и важна туристическа дестинация с международно значение. Тук има много неща, които си струва да се видят. Това че германците много пътуват наистина е допринесло силно за съвременния облик на страната и днес Германия е един невероятен микс от култури и националности. В наши дни около 25 милиона чужденци посещават ежегодно Германия. Хората идвт тук по различни причини – на почивка, по работа, на гости и т.н. Предлагаме ви някои събития и забележителности, които най-много допринасят за развитието на туризма в страната.

 1. Октоберфест. Октоберфест е най-голямото и важно събитие свързано с бирата в света. Провежда се в Мюнхен всяка година от 1810 година насам. Това е едно от най-атрактивните събития в страната и привлича милиони туристи. Обикновено започва в края на септември и продължава до началото на октомври от където идва и името му. Мащабите на Октоберфест са наистина огромни. Това събитие може да се постави сред най-значимите в развлекателни мероприятия в света подобно на карнавала на самбата в Рио де Жанейро.
 2. Бранденбургската врата. Бранденбургската врата е напълно завършена през 1791 година. Днес се смята за най-голямата архитектурна забележителност в страната. Днес е смятана за символ на обединението между източна и западна Германия, но трябва да отбележим, че всъщност сградата е построена по съвсем друг повод и със съвсем друго предназначение. Всъщност Бранденбургската врата е служила за една от портите към Берлин. Днес от всички градски порти е останала единствено тя и за младите германци символизира единството.
 3. Берлинската стена. Ако посетите Германия едно от нещата, които трябва задължително да видите е Берлинската стена или munich architecture по-точно това, което е останало от нея. Берлин е град на изкуството и стената не прави изключение. Части от стената са оставени умишлено за да напомнят за разделението, но също така и като декоративен елемент, който служи за да обогати многообразието от забележителности на този прекрасен град. Историята на стената започва през 1961 и приключва през 1989 година, като през това време играе ролята на бариера между източен и западен Берлин, чиято цел е да спре бягствата от източна към западна Германия.
 4. Потсдамер плац. Потсдамер плац е за Германия това, което е Тайм скуеър за Америка. Това е едно от най-натоварените и възлови места в немската столица Берлин. Днес това е модерно място, на което се издигат множество модерни бизнес сгради. Тук ще видите модерното лице на Германия. Едно от предимствата е, че в близост има доста удобни градски хотели, където бихте могли да отседнете.
 5. Центърът на Франкфурт. Централните части на Франкфурт не бива да бъдат пропуснати! Градският силует е много внушителен. Тук господстват небостъргачите – лъскави, модерни, излъчващи космополитен дух и богатство. Всъщност Франкфурт е може би градът, който има най-внушителният силует в Европа. След като голяма част от Франкфурт е разрушена по време на войната, градът поема съвсем нова посока на развитие. Така днес Франкфурт има характерно американско излъчване. Тук трябва да споменем и сградата на Европейската централна банка, която е една от най-внушителните в цяла Германия.
 6. Кьолнската катедрала. Катедралата в Кьолн е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Строежът на това чудо на архитектурата е продължило повече от 6 века, което говори за неописуемата и стойност като културен обект. Сградата е започната през първата половина на 13 век и е завършена напълно през 1880 година. Днес над силуета на Кьолн се извисяват две кули с височина 157 метра!
 7. Бундестага.Сградата на немския парламент, по-известна като Бундестага се намира непосредствено до прекрасния градски парк Тиргартен в центъра на Берлин. Този исторически паметник е известно също като сградата на Райхстага. Това архитектурно произведение на изкуството е завършено през 1894 година. Сградата е най-красива погледната от към фасадата, където архитектурните орнаменти наподобяват на Акропола в гръцката столица Атина.
 8. Музеят Боде. Музеят Боде се намира в немската столица Берлин и се смята за един от най-добрите музеи в Германия. Първото, което впечатлява при него е местоположението му. Намира се на остров насред река Шпрее точно там, където тя се разделя на два ръкава. И ако от вън архитектурата и местоположението са радост за окото, то отвътре със сигурност няма да останете безразлични. В музея има мумифицирани експонати на човешкото тяло, които могат да ви накарат да настръхнете.
 9. Дворецът Льовенбург. В превод от немски означава „лъвския дворец“. Разположен е в западните покрайнини на малкия град Касел, който се намира в централна Германия. Тази крепост е издигната за много кратко време. Осем години е отнело за да бъде завършен този великолепен замък. Завършен е през 1801 година в самото начало на 19-ти век. Дело е на граф Вилхелм 9-ти, известен с обширните си познания по архитектура. Местността на Льовенбур е покрита с гъста широколистна растителност, а на север от замъка има красива градина със сенчести алеи за разходка.
 10. Дворецът Лихтенщайн. Намиращ се в живописна местност южно от град Ройтлинген в южна Германия, замъкът Лихтенщайн впечатлява със своето внушително разположение на ръба на стръмна скала. Той изглежда като излязъл от приказките и според мнозина е едно от най-прекрасните кътчета в Германия. Замъкът се намира на това място от началото на 13 век, макар че двукратно е бил разрушаван и възстановяван наново. Нищо не може да се сравни с усещането човек да мине по дървения мост към портите на замъка. Тук ще усетите историческият дух на средновековна Европа в пълната му сила.
 11. Остров Рюген. Рюген е голям остров с неправилна форма разположен сред водите на Балтийско море в непосредствена близост до брега на континента. Той е нестандартно, но наистина оригинално решение за лятна почивка. Притежава великолепна природа и непринудена провинциална атмосфера. Околната среда е чиста и запазена, а свикналите с по-хладен и свеж климат биха могли дори да се изкъпят в морето и да правят слънчеви бани на някой от красивите плажове през по-топлите летни месеци.
 12. Площад Мариенплац. Разположен в самия център на град Мюнхен, Мариенплац се счита за един от най-красивите площади в Германия. Всичко около вас излъчва финес и култура, а най-силно впечатлява сградата на кметството или както я наричат германците – Ратхаус. В най-високата си част сградата се издига на цели 79 метра. Срещу сградата на кметството се намира колоната на Света Мери. На върха на колоната има статуя на Св.Мери, която е изработена през далечната 1590 година.
 13. Регенсбург (град в списъка на ЮНЕСКО). Ако посетите Регенсбург поне веднъж никога вече няма да се запитате защо градът е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Много от градските улички са достатъчно тесни за да може през тях да се мине единствено пеш. Това е един от онези градове, в които улиците сякаш нямат посока и са създадени не за да стигнете до някое място, ами по-скоро за да се объркате вървейки по тях. Но в това няма нощо лошо – тъкмо обратното. Както се казва най-добрият начин да опознаеш един град е като се загубиш в него.
 14. Музеят и кулата на БМВ. Не пропускайте да посетите „Четирите цилиндъра“, както наричат още Кулата на БМВ в Мюнхен. Сградата е изключително оригинална като архитектура и няма да остави безразлични любознателните си посетители. Непосредствено до кулата има музей, в който ще научите всичко, което ви интересува за прословутите немски автомобили.
 15. Националният театър в Мюнхен.Както и много други сгради в Германия Националният театър в Мюнхен има фасада подобна на тази на Акропола в гръцката столица Атина. Сградата е завършена в самото начало на 20-ти век през 1901 година. Пред театъра има овален площад, на който бихте могли да се насладите седейки в някое от околните кафенета.
 16. regensburg is one of the most beautiful cities in germanyНационален парк „Баварска гора”. Разположен в близост до границата с Чехия Национален парк „Баварска гора“ е нещо, което не бива да пропускате в Германия. Тук се намира може би най-красивата гора в цяла Европа. Пограничните гори между Германия и Чехия винаги са впечатлявали с красотата и биологичното си разнообразие. Растителността е смесена – има както широколистни, така и иглолистни видове. И въпреки, че на територията на странат има множество национални паркове, все пак този се смята за един от най-привлекателните.
 17. Нюрнберг. Това е град, който ще ви предложи един от най-красивите градски центрове в цяла Европа. Старинни сгради, тесни улички и най-европейското – малките, чаровни кафенета, заедно правят града отлично място за почивка и културно обогатяване. Често казват за Нюрнберг, че една разходка по старинните му улици е всъщност разходка в миналото. Нюрнберг е там, където се срещат миналото и бъдещето. Ще го видите по това, че вековни сгради и модерна архитектура „съжителстват“ в пълна хармония.
 18. Катедралата в Аахен. Катедралата в град Аахен се смята за една от най-големите и стойностни забележителности на Германия. Вклчена е в списъка на ЮНЕСКО. Това е сграда завършена през 1531 година след като е изграждана почти 600 години! Сред германците е известна като Кайзердом.
 19. Гармиш Партеркирхен (ски курорт). Гармиш Партеркирхен е изключително приятно и приветливо курортно градче в южна Германия. Намира се в близост до австрийската граница. Това е едно от най-добрите места в Германия, където да усетите алпийския дух на страната. Градчето е тихо и спокойно, а от почти всяка част се виждат назъбените планински върхове на Алпите. Ако го посетите през зимата не пропускайте да се възползвате и от отличните възможности за каране на ски.
 20. Центро в Оберхаузен. Центро в град Оберхаузен е най-големият мол в Европа. Простира се на огромна площ и това не е случайно. Оберхаузен е част от най-голямата урбанизирана територия в Германия. Тук има голямо струпване на население, тъй като няколко от големите немски градове са разположени в голяма близост един до друг. Такива са Кьолн, Есен, Дюселдорф и други.
 21. Телевизионната кула в Берлина. Телевизионната кула в Берлин е най-високата сграда в града. Тя се издига на височина от 320 метра и се вижда от почти всички места в града. Намира се на Александър плац и предлага зашеметяваща гледка на немската столица. Най-приятното е, че на върха има въртящ се ресторант, който ще ви предложи възможността да се наслаждавате на прекрасната гледка докато похапвате и пиете по едно питие.

Плажовете в Германия. Трудно е да се повярва колко е голяма всъщност разликата между немското крайбрежие на Северно море и това на Балтийско море. На крайбрежието на Северно море практически липсват плажове или поне такива, каквито си ги представяме от туристическа гледна точка. Бреговете са с тъмен кафеникав цвят, тинести и поради изключително слабият наклон на релефа обширни територии се заливат от морето по време на прилив. Съответно при отлив Северно море се оттегля и остава след себе си открито морско дъно. Всичко това се оказва рай за птиците. Тук те могат да открият много храна, тъй като биологичното разнообразие е голямо. Балтийското крайбрежие е твърде различно. Там има множество пясъчни плажове. Има и една закономерност – колкото повече се доближавате до полската граница, толкова по-красиви стават плажовете. Макар че малко хора свързват Германия с почивка на море, всъщност трябва да отбележим, че на места плажовете са наистина доста красиви и атрактивни, с много светъл и фин пясък. И ако не бяха доста по-ниските температури вероятно бихте се почувсвали като в Испания. Е, няма как да очакваме, че тук ще стане горещо като по Средиземноморието, но все пак има не малко дни които са доста приятни за плаж поне за хората, които не са твърде зиморничави. Прекрасни плажове в Германия бихте могли да откриете между градовете Херингсдорф и Карлсхаген. Това е една много красива част от немското крайбрежие, която се намира непосредствено до границата с Полша. Бихме могли да наречем това място Германската ривиера заради красивите му плажове и отлични възможности за туризъм. Другото място, което притежава атрактивни плажове в Германия е остров Рюген.

Немската кухня е един важен момент за чуждестранните туристи. Популярен факт е, че човек опознава една страна най-добре, когато влезе в контакт с нейната традиционна кухня. Ако трябва да опишем немската кухня на кратко трябва задължително да споменем, че тя е доста питателна, а понякога дори и тежка. Липсват много подправки и повече се залага на натуралния вкус на хранителните продукти. Говорейки за най-използваните продукти, трябва да поставим няколко акцента. Първият е на картофите. Те са една от най-консумираните храни в Германия. Приготвят се по най-различни начини – варени, печени, пържени. Използват се както за основно ястие, така и за гарнитура. Германците обичат да комбинират картофите с месо, за предпочитане свинско. Подобно е положението и с някои видове колбаси, като например кренвиршите и наденичките, които са традиционен немски продукт. Германците са известни с огромното разнообразие от сладкиши, които приготвят. Тук изборът е неописуем. Десертите варират от плодово тестени като например класическият немски щрудел до най-различни шоколадови изкушения. Германия е рай за всички, които обичат да си похапват торта, кекс, щолен и други изкусителни десетрти. Страната е популярна също с многообразието си от тестени изделия – хлебчета, питки, кифлички, гевречета и други. За разлика от французите и другите средиземноморски народи, които са заклети почитатели на виното тук в Германия на почит са кафето и бирата. И двете се консумират в големи количества и са важна част от ежедневието на средностатистическият германец, така че това са най-добрите решения каква напитка да сложите на масата си ако искате да се потопите напълно в атмосферата на Германия.

Кога е най-доброто време за туризъм в Германия? Тъй като страната попада в умерените ширини най-доброто време за туризъм като цяло е лятото, когато температурите са най-приятни а природата е в разцвет. Най-добри за туризъм са месеците юни, юли и август. Друго подходящо време за туризъм в Германия е краят на септември и началото на октомври, когато се провежда прословутият октоберфест. Ако пък целта ви е да покарате ски в немските Алпи, тогава вече е най-добре да се спрете на зимните месеци. Общо взето времето за туризъм зависи основно от това коя част от страната сте избрали и каква е целта на посещението ви. Германия е една от малкото държави в света, която предлага по нещо интересно през всяка част от годината.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Германия? Макар че условията в страната доста варират в зависимост от това дали сте rugen island forestпо-близо до Алпите или до Балтийско море все пак може да обобщим като цяло условията така: през юни, юли и август в по-голямата част от германия е топло и слънчево. Летните дрехи са най-подходящи, но все пак е добре да имате анорак или тънко яке, особено ако сте в северните части на страната. През септември и октомври времето е типично есенно и понякога може да захладнее доста. Най-подходящи са дрехи с дълъг ръкав, а връхните дрехи да са по-леки, особено през септември. От ноември до март носете топли зимни дрехи. През април и май се съобразете с пролетните температури и не се се обличайте прекалено топло.