Гърция

Parthenon GreeceГърция заема площ от 131 940 кв.км. в югоизточна Европа в южната част от Балканския полуостров. Гърция граничи с Македония и Албания (на северозапад), България (на север) и Турция (на североизток). В по-голямата си част, тази страна е заобиколена от средиземноморския басейн. Гърция има силно разчленена брегова линия с многобройни малки и големи полуострови и заливи.

European FlagКлимат в Гърция. Гърция има много горещ субтропичен климат. Лятото е дълго горещо и сухо. В южните части на страната обикновенно летните температури се задържат от април до ноември. Това е и периода, в който температурата на въздуха и на морската вода са достатъчно високи за плуване и летен туризъм. През пролетта и есента времето е топло и слънчево, а през юли и август температурите могат да достигнат дори 40 °C на сянка. През останалите месеци в периода април – ноември, температурите са между 20 и 30 °C, което ги прави идеални за плажен туризъм. Както казахме, лятото в Гърция е не само горещо, но и много сухо. Валежите са редки. Обикновенно през лятото не вали, но когато това се случи, падат краткотрайни и интензивни дъждове, които често са придружени от гръмотевици.

Delphi GreeceЗимата е много кратка. Продължава от декември до март. През тази част от годината пада и основната част от валежите. Обикновенно в южна Гърция температурите са между 10 и 15 градуса, но понякога, макар и рядко, достигат до 20 – 25 °C. В някои студени дни е възможно температурите да паднат дори до 0 °C и дори по-ниско! Много често тези краткотрайни и резки застудявания са придружени с обилни снеговалежи.

В северна Гърция климата е подобен, но малко по-хладен. Летния сезон Mediterranean dream Greeceзапочва един месец по-късно (през май) и приключва един месец по-рано (през октомври). Летните жеги са през юли и август, но са по-лесно поносими в сравнение с южна Гърция. Заради близостта на умерените ширини, тук се усещат по-чувствително преходните сезони (пролет и есен). Пролетни са условията през март и април, а есенни са през ноември. От декември до края на февруари температурите са около 10 °C, но понякога могат да паднат и по-ниско. Снбеговалежите са по-значителни отколкото в южна Гърция.

Greece turquoise water EuropeНо най-мекия климат можете да откриете на гръцките острови, които са истински рай-без конкуренция за милиони туристи. Заради освежаващия ефект на Средиземно море, летните месеци са сравнително приятни с температури между 25 и 30 °C. Летните жеги, които са така типични за южната част на страната тук са рядко събитие. През зимните месеци времето по островите е дори по-меко в сравнение с това в континентална Гърция. Температурите варират между 10 и 20 °C, а топлото средиземноморско слънце се показва дори още по-често.

Гърция има необикновенно красива природа, съчетана с уникално балканскоGreek island Santorini очарование. Релефа на страната е предимно планински, което в комбинация с хубавия климат и близоста на средиземноморския басейн правят Гърция една от най-добрите за туризъм и рекреация страни в света.

Едно от най-красивите и очарователни кътчета в страната е полуостров Халкидики, който по форма наподобява тризъбец. Тук ще откриете невероятни плажове – някои от тях покрити с фин, бял пясък, а други с малки камъчета. Морските води тук са така чисти и прозрачни, че могат да изкушат всеки любител на гмуркането и плуването. Морето предлага така жадуваната прохлада в знойните летни дни. Полуостров Халкидики се отличава с удивително чиста и съхранена природа. Не е тайна например, че много от местните плажове са официално обявени за едни от най-чистите в Европа. За красотата на полуострова допринася планинския силует, съчетан с гъсти и зелени гори. Тук – там сред непроходимата зеленина са се сгушили средновековни манастири. През 21-ви век трудно може да се открие толкова идилично, чисто и съхранено кътче като това. Delphi Europe GreeceТуристите, които посещават халкидики са очаровани. Каменисти, сенчести патеки криволичат поо склоновете, под сянката на вековни дървета. Тук – там само ромулът на някое поточе или стара каменна чешма нарушават тишината и спокойствието.

В южната част на Гърция пейзажът е напълно различен. Преобладават маслинови дървета, цитруси, банани, както и емблематичните за средиземноморието високи и тънки силуети на кипарисовие дървета. Гъстите, зелени гори тук отстъпват на по-топлолюбиви и сухолюбиви видове. Santorini GreeceПейзажите в южна Гърция силно наподобяват тези в южните части на Калифорния, заради подобните черти на климата.

Гръцките острови са магнит за чуждестранните туристи. Те притежават уникална природа, красиви плажове и живописен релеф. На много от островите стилът на живот е същият както и преди сто години. Хората все още живеят необезпокоявани от хаоса на модерната цивилизация в малки и очарователни градчета и селца. Но това, разбира се, не се отнася за всички острови. Крит, Родос, Тасос, Корфу и други имат висока концентрация на население. Те са световно известни курорти, особенно Крит, който е най-посещаван заради великолепните си плажове, живописни пейзажи, красиви планини, заливи, гори и други. Крит предлага най-добрите климатични условия в Meteora GreeceГърция. Зимата е перфектна за спорт, каране на колело, разходки и други занимания на открито. Дневните температури през януари са 15 – 20 °C. В повечето случаи, гръцките острови са малко и не са гъсто населени, но за сметка на това са световно известни, заради невероятната си красота. Например остров Санторини, който се намира сред топлите води на Егейско море. Този остров е една от емблемите на Гърция със своите бели къщи с плоски тавани, както и белите църкви със сини куполи. Постройките са накацали по стръмните скали, непосредствено над тъмно сините морски води. Много от улиците на Санторини не са улици, амиSantorini Europe Greece стълбища. Зад сините оградки на къщите цъфтят красиви средиземноморски храсти, посипани с цветя, които изглеждат дори по-ярки и красиви на фона на белите фасади на къщите. По залез всичко прелива в нежни нюанси на червено, оранжево, жълто, розово и лилаво. И да не забравяме плажовете, покрити с … червен пясък. Всичко това е несравнимата красота на Санторини.

Комбинацията от красива природа, топъл климат и велико културно наследство, правят Гърция една от най-красивите страни в света. Тук всеки Parthenonкамък е пропит с история. Този факт кара гърците да се чувстват горди за това, че са родени в тази благословена страна. Гърция е люлка на днешната западна цивилизация. Фасадите на много административни сгради по света (например съда в Ню Йорк) са взаимствали своите архитектурни елементи от древногръцки постройки, като Акропола в Атина например. Той е символ на западната цивилизация. Издига се гордо над гръцката столица. Без съмнение той е една от най-известните сгради в света. Може да бъде видян от почти всички точки на Атина. Той е задължителна стъпка за чуждестранните туристи. Излъчва спокойствие, сигурност и безвремие на фона на 4,5 милионния забързан метрополис.

Втория по големина град в Гърция е Солун (Тесалоники). Има население от над един милион души. Разположен е в северната част на страната на егейския бряг. Града е разположен амфитеатрално по планинските склонове. Тук за първи път е спомената думата „демокрация”.panoramic view santorini island greece

Населението на Гърция е около 11 милиона души. То е сравнително еднородно – основната част от населението са гърци, изповядващи православно християнство. Но през последните години все повече и повече Европейси пристигат да живеят и работят в Гърция, заради средиземноморския начин на живот, слънцето, морето, както и заради неповторимата местна култура, която се чувства из въздуха на всяка крачка. Страната е особенно атрактивна за богати туристи, които просто търсят идеалното място за инвестиране в недвижима собственост.

През 1982 година Гърция става член на Европейския Съюз, който е една от най-мощните в света икономически сили и е основен икономически Zakintos Greeceкнонкурент на САЩ.

Официалната валута е евро. Официален език е гръцкият, но английски се говори от почти всеки, както е в повечето високо развити съвременни общества. Люлка на днешната западна цивилизация, култура, медицина, философия, физика и други.

Ако трябва да опишем Гърция с няколко думи, те ще са: слънце, море, узо, сиртаки и разбира се – олимпийски игри.